Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Viata cu angina pectorala: ce trebuie sa stie pacientii despre boala!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Conf. dr. Florin Mitu, seful Sectiei Clinice de Recuperare Medicala Cardiovasculara din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: "Una dintre intrebarile frecvente este daca angina inseamna ca pacientul a facut un infarct miocardic.

    Un episod de angina nu inseamna neaparat un infarct miocardic, dar inseamna ca exista riscul sa faceti un infarct miocardic. Un episod de angina exprima o nevoie mai mare de oxigen a unei parti din muschiul inimii. Acest necesar mai mare de oxigen este temporar, adica de scurta durata (de exemplu, in timpul unui efort, cind inima are nevoie de mai mult oxigen).Infarctul miocardic se produce de obicei cind fluxul de singe spre o parte a muschiului inimii este intrerupt brusc si definitiv, de cele mai multe ori prin aparitia unui cheag de singe care se formeaza in interiorul vasului. Daca acest cheag de singe nu se dizolva (prin tratament de urgenta sau, mai rar, de la sine) acea parte a muschiului inimii irigata de vasul blocat moare. Astfel, aparitia anginei pectorale este un semnal de alarma.

    Exista mai multe forme de angina pectorala?

    Exista doua tipuri principale de angina pectorala: stabila si instabila.

    Angina stabila: desemneaza o situatie care nu se modifica o lunga perioada de timp. Exista episoade de angina la efort, cu caractere care se mentin constante - apar la acelasi nivel de efort fizic, cedeaza in repaus sau la nitroglicerina sublingual, au o anumita frecventa in timp - care depinde de eforturile depuse de pacient. La un pacient cu angina stabila pot exista grade variate ale efortului fizic la care apare durerea - atit in timpul unei zile, cit si de la o zi la alta. De exemplu, angina poate sa apara la un efort mai mic dimineata decit eforturile care produc criza in timpul zilei. De la o zi la alta, de asemenea, pot exista variatii. De exemplu, cind vremea este rece, angina poate sa apara la un efort mai mic decit de obicei. Acest lucru se poate intimpla si dupa mese copioase sau in conditii de stres.

    - Angina instabila: este un tip de angina cu o gravitate mai mare si pentru care trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.

    Se poate manifesta in mai multe feluri, dintre care cele mai frecvente sint:
    * cresterea frecventei si intensitatii crizelor de angina, la un pacient care in trecut prezenta o angina stabila (angina incepe sa apara mai frecvent decit inainte, la eforturi mai mici, crizele pot fi de intensitate mai mare);
    * aparitia anginei in repaus (fara factori precipitanti, cum sint efortul fizic, stresul, mesele copioase);
    * crize de angina in repaus cu durata peste 20 de minute, care nu mai cedeaza dupa nitroglicerina sublingual;
    * angina care apare in timpul noptii (trezind pacientul din somn).

    In toate aceste cazuri exista un risc mare de a face un infarct miocardic acut, tulburari grave ale ritmului cardiac sau chiar moarte subita.Toate aceste situatii trebuie anuntate urgent medicului.

    Ce trebuie sa fac dupa diagnosticarea cu angina pectorala?

    In afara tratamentului cu medicamentele pe care medicul vi le va prescrie, trebuie sa inlaturati toti factorii de risc ce pot fi modificati. Renuntarea la fumat, dieta fara grasimi, scaderea in greutate - sint o parte foarte importanta a tratamentului si depind doar de pacient.

    Cum recunoastem durerea din angina?

    Localizarea durerii este in majoritatea cazurilor in spatele sternului, in partea inferioara, mijlocie sau superioara si mai rar in fata inimii. Iradierea durerii este in bratul si antebratul sting, de-a lungul partii sale interne, pina la degetul mic si inelar. Uneori durerea este perceputa ca o senzatie de presiune (apasare), zdrobire, arsura, mai rar junghiuri. Anxietatea, nelinistea, spaima sint simptome care insotesc aproape intotdeauna crizele anginoase. Durerea apare in urmatoarele conditii: la efortul fizic, in cursul acestuia si poate disparea la intreruperea lui; la expunerea la frig, dupa prinzuri copioase, in timpul raporturilor sexuale, stress.. Intre crize, bolnavii pot sa nu prezinte simptome.

    Cit tine durerea in cazul unei crize anginoase?

    Un episod obisnuit de angina pectorala dureaza de la 2 la 10 minute.

    Durerile foarte scurte de citeva secunde,  ascutite - nu sint de obicei anginaa pectorala ci dureri de origine musculara, dureri cu caracter "functional" - care apar fara a exista o boala organica. In cazul unei dureri toracice care dureaza  peste 30 de minute, uneori ore in sir, neintrerupte de perioade de acalmie, trebuie sa va adresati de urgenta unui medic.

    Ce fac sa treaca durerea?

    De obicei, durerea toracica din angina pectorala obisnuita dispare la incetarea efortului fizic. Repausul - in picioare sau sezind - calmeaza durerea si o face sa dispara intr-un minut pina la 5 minute. Aministrarea de nitroglicerina tablete sau spray sublingual calmeaza de asemenea durerea din angina pectorala in 1 - 5 minute. Raspunsul la nitroglicerina nu este specific doar anginei pectorale. Durerea din unele afectiuni esofagiene trece, de asemenea, la nitroglicerina sublingual.

    Cum se uitilizeaza nitroglicerina?

    Pacientul cu anginaa pectorala trebuie sa aiba intotdeauna la indemina un flacon cu nitroglicerina tablete sau un spray cu nitroglycerina pentru a putea actiona rapid in caz de aparitie a anginei. Nu ezitati sa le folositi. Nu produc dependenta si au un efect rapid.Tableta de nitroglicerina se plaseaza sub limba si, pentru a actiona rapid, nu trebuie inghitita. Efectul incepe sa apara in doua minute. Daca durerea nu cedeaza in decurs de 5 minute, puteti sa mai luati o tableta. Daca episodul de anginaa nu se linisteste dupa 3 tablete de nitroglicerina sublingual luate la interval de 5 minute, chemati urgent salvarea si mergeti la spital.

    In ce alte boli pot apare dureri toracice?

    Durerea de cauza esofagiana - Esofagul, conductul muscular care face legatura intre cavitatea bucala si stomac, se afla foarte aproape de inima si de vasele mari. Deseori durerile care apar in afectiunile esofagului seamana foarte mult cu durerile tipice de angina pectorala. Durerea poate fi insa situatea mai jos, sub stern (n.r. - osul pieptului de care se prind coastele si claviculele); in plus, durera  are des caracter de arsura, poate sa apara dupa masa, cind pacientul se aseaza in pat sa-si faca siesta, se poate insoti de regurgitari cu caracter acid si se amelioreaza dupa medicamente antiacide. Durerea care apare in spasmul esofagian poate sa cedeze la nitroglicerina sublingual la fel ca durerea thoracica din angina pectorala. Dureri toracice pot sa apara, de asemenea, si in alte afectiuni gastroenterologice cum sint pancreatita acuta, ulcerul gastric sau duodenal. Uneori, durerile care apar in afectiunile esofagului si stomacului mimeaza angina pectorala si este nevoie de unele investigatii cum ar fi endoscopia digestiva pentru a putea pune un diagnostic corect.

    Disectia de aorta - Aorta este cel mai mare vas din organism si transporta singe de la inima in tot corpul. Disectia aortei reprezinta fisura peretelui acestui vas si este o mare urgenta cardiologica. In acest caz, durerea thoracica se instaleaza brusc, este foarte intensa, persistenta, iradiaza des intre omoplati si in regiunea spatelui.

    Pleurita/pleurezia - inflamatia foitei care inveleste plaminii - produce deseori o durere cu caracter de junghi toracic, mai ascutita decit cea care apare in angina pectorala si care se modifica cu pozitia si cu respiretia. In cazul acestei afectiuni exista tendinta de a respira superficial pentru ca orice inspir profund produce accentuarea durerii.

    Pericardita - inflamatia foitei care inveleste inima - durerea este resimtita mai mult spre partea stinga a toracelui, "in zona inimii", poate sa mearga catre git, umeri si posterior, uneori chiar in bratul sting. Are durata mai mare, se modifica la schimbarea pozitiei si se accentueaza in respiratia profounda.

    Durerea "functionala" - fara cauza - este un tip special de durere thoracica ce apare de obicei in situatii de stress, oboseala, care nu are legatura cu efortul fizic. Nu exprima suferinta unui organ ci o stare de anxietate. Localizarea frecventa este in regiunea precordiala, la „virful" inimii. Durata este mai mare decit in angina pectorala - dureaza ore in sir, este o durere surda, presarata de episoade de junghiuri scurte, ascutite, de citeva secunde. Se asociaza frecvent cu amorteli ale miinilor si picioarelor, furnicaturi, ameteli, atacuri de panica, uneori lesin. Acest tip de durere toracica este mai frecvent intilnit la femei, sub 40 de ani, cu semne de instabilitate emotionala si depresie.

    Nu sunt de obicei dureri anginoase:
    - durerile localizate intr-o zona superficiala si care se accentueaza sau reapar la palparea toracelui;
    - durerea pe o zona mica - sub 3 cm;
    - intepaturile scurte de citeva secunde;
    - durerile cu caracter de junghi care se modifica cu respiratia si care se accentueaza la mobilizarea toracelui, a gitului sau a bratelor.

    -------

    De ce trebuie sa tina cont pacientii cu angina pectorala 

    * Odihna dupa servirea mesei este foarte importanta. 

    * Incetarea oricarei activitati in momentul aparitiei unei crize anginoase, relaxarea si administrarea medicamentului folosit in astfel de situatii. 

    * Se va inceta administrarea de pilule anticonceptionale in cazul prezentei anginei. Estrogenul continut de acestea creste riscul coagularii singelui. 

    * In cazul aparitiei crizei de angina noaptea este nevoie de corectarea pozitiei corpului, prin pastrarea capului sau a toracelui mai ridicat. Astfel, inima va face un efort mai mic atunci cind pompeaza singele prin vene catre inima. 

    * Riscul de infarct miocardic si de angina instabila este redus semnificativ in urma administrarii aspirinei luate la recomandrea medicului. 

    * Incetarea fumatului. Aparitia crizelor de angina este influentata negativ de prezenta nicotinei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri