Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comisia de Invatamint a Camerei Deputatilor respinge interzicerea icoanelor in scoli

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Mai mult, Comisia va trimite o solicitare Ministerului Educatiei prin care va cere ca acesta sa nu ia nicio decizie prin care sa interzica icoanele in scoli. "Comisia de Invatamint este categoric impotriva interzicerii icoanelor in scoli", a declarat presedintele Comisiei pentru Invatamint din Camera Deputatilor, Olguta Vasilescu.

    Comisia pentru Invatamint din Senat s-a pronuntat in unanimitate impotriva retragerii icoanelor din scoli. Mai mult, s-au depus proteste de la peste 150 de asociatii, ONG-uri, academicieni, sindicate din invatamint, profesori si jurnalisti, a mai spus Olguta Vasilescu.

    "Din moment ce Ministerul Educatiei nu a elaborat un document pentru a reglementa prezenta icoanelor in scoli, nu vad de ce trebuie elaborat un document care sa le interzica", a declarat, miercuri, directorul Directiei Generale pentru Invatamintul Preuniversitar din cadrul MEdC, Liliana Preoteasa. Aceasta a subliniat ca scolile sunt ca orice alta instututie a statului, iar in cadrul institutiilor statului nu exista prevederi prin care sa se interzica icoanele.

    De la interzicerea icoanelor in scoli pina la interzicerea elevilor sa mearga in biserica nu mai e decat un pas. "Noi nu putem nici sa interzicem, nici sa dispunem prezenta unor simboluri religioase in scoli, aceasta decizie apartine comunitatii locale", a apreciat presedintele Consiliului Rectorilor din Romania, deputatul PSD, Ecaterina Andronescu.

    Recomandarea Comisiei nu are rang de act normativ. Ministerul Educatiei a decis ca prezenta sau absenta icoanelor in salile de clasa trebuie sa fie o decizie a parintilor, comunitatii locale si nu in ultimul rind a scolii

    Initiatorul demersului de a inlatura icoanele din scoli este profesorul Emil Moise din Buzau care si-a inceput campania printr-o petitie adresata Inspectoratului Scolar Judetean Buzau. Pentru ca nu a primit niciun raspuns, Moise a dat in judecata inspectoratul, dar plingerea sa a fost respinsa in instanta ca fiind nejustificata. In luna august, el a depus o petitie si la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in urma careia institutia a inceput sa analizeze problema necesitatii retragerii insemnelor religioase din scolile de stat.

    Ministerului Educatiei i-a fost transmisa Hotarirea nr. 323/21.11.2006 a Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind elaborarea si implementarea unor norme interne, care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamint public din Romania.

    Pozitia MEdC la acel moment a fost ca prezenta simbolurilor religioase in scoli trebuie discutata in comisiile de invatamint din Parlamentul Romaniei, precum si cu Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti. (NewsIn)

    Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla despre icoanele din scoli

    Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, considera ca pentru crestini icoana si imaginile fac parte din cultul liturgic si a le elimina total este o mare greseala, insa pe de alta parte crede ca este nevoie de echilibru pentru a nu obtine reactia contrara.

    Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca icoanele trebuie sa aiba locul lor bine precizat, pentru crestini icoana si imaginile facand parte din cultul liturgic, insa trebuie pastrat un echilibru, transmite corespondentul Mediafax.

    "In perioada studentiei, in anumite tari occidentale, am observat aceste ieslisoare in miniatura in autogara, in magazine, in gara, in aeroport. S-a intimplat reactia contrara, adica dupa citeva zile oamenii aruncau gunoaie si stingeau tigari in ele. Oamenii s-au saturat de aceasta forma de transmitere a religiei", a declarat PS Florentin Crihalmeanu.

    "O imagine este pentru cult, nu facem expozitie. Intre aceste doua extreme eu cred ca trebuie sa gasim calea care sa asigure credinta, manifestarea libera a credintei pentru cei care sint crestini, dar sa nu ofenseze pe nimeni" a mai spus episcopul.

    Deputatii din Comisia de invatamint au decis, miercuri, sa recomande Ministerului Educatiei sa nu interzica simbolurile religioase din scoli si sa comunice, in permanenta, cu comitetele de parinti din institutiile de invatamint pentru a evalua de la caz la caz incidentele care ar putea aparea. (Mediafax)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri