Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Blocada nepasarii

Sefii Primariei au tolerat o vara intreaga lenea de pe santiere

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ieri in Podu Ros - coada tocmai de la Catedrala Catolica din Nicolina. Tatarasi - "Am ramas blocat. Daca mergeam pe jos, faceam o afacere mai buna". Mijloace de transport in comun - "Stau de peste jumatate de ora si astept un autobuz". In ciuda haosului care a durat toata dimineata, Primaria spune ca "nu au fost probleme". 

     

    Prima zi de scoala a fost debutul si pentru un trafic infernal in municipiu, cu care probabil va trebui sa ne obisnuim. Arterele au fost supraaglomerate, iar la orele de virf s-a circulat, la propriu, in ritm de melc. Santierele deschise pentru modernizarea sinei de tramvai au sugrumat circulatia, dupa cum era si de asteptat. Nu doar soferii implicati in trafic au avut nevoie de nervi de fier, ci si calatorii care au circulat cu mijloacele de transport in comun. Strazile au fost impinzite de circa 70 de politisti care au incercat sa fluidizeze traficul. Incredibil: reprezentantii municipalitatii s-au aratat multumiti de modul cum s-a circulat in orasul Iasi.

    "Se merge cu 1 km pe ora"

    Claxoane, nervi, injuraturi si mult timp pierdut. Asa s-ar putea caracteriza traficul din prima zi de scoala. A devenit o obisnuinta ca la inceputul scolii, dar si a cursurilor universitare, traficul sa fie practic paralizat pe strazile principale. Fata de alte dati, blocajul rutier a fost "ajutat" si de santierele deschise in municipiu. Desi nu era o noutate ca se deschide anul scolar, edilii au stat mai mult cu miinile in sin in loc sa grabeasca finalizarea lucrarilor. In timp ce asta-vara se lucra in dorul lelii pe mai toate santierele, acum Primaria a incercat sa dreaga busuiocul si a fortat terminarea lucrarilor. Fara succes insa.

    La orele diminetii, zona Nicolina - Podu Ros a fost aglomerata de numarul mare de autoturisme, dar si mijloace de transport in comun. Coada de masini se intindea din Podu Ros pina la Crucea lui Ferent. "Se circula ca la noi. Am plecat mai devreme de acasa, am cumparat flori pentru scoala de ieri, tocmai ca sa ma feresc de haosul din strada, dar degeaba. Se merge cu 1 kilometru pe ora. Nici nu ai de ce sa te mai enervezi. Astia sint conducatorii pe care i-am votat, si asta meritam", a declarat Alexandru Tehuleac, blocat in trafic la Biserica Catolica din Nicolina.

     Unii soferi, mai grabiti, au iesit din coloana si au accelerat pe contrasens, profitind de faptul ca erau putine masini care veneau dinspre Podu Ros. Riscul de a fi sanctionati a fost mic, pentru ca politistii erau concentrati in marile intersectii.

    RATP: Monitorizam traficul

    Probleme similare au fost inregistrate si in Tatarasi, unde santierul deschis a pus la grea incercare nervii soferilor. Conducatorii auto s-au plins de faptul ca in intervalul orar 7-10 traficul a fost pur si simplu dat peste cap. "Am ramas blocat. Daca mergeam pe jos, faceam o afacere mai buna. Pe zi ce trece am impresia ca pe cei care ne conduc ii doare in fund de noi", a replicat nervos un sofer.

    Tot de haos au avut parte si iesenii care au calatorit cu mijloacele de transport in comun. Desi de astazi reprezentantii RATP au anuntat ca la strada sint mai multe unitati de transport, acest lucru nu s-a vazut. Statiile au fost in permanenta pline de oameni, autobuzele si microbuzele nereusind sa faca fata numarului mare de calatori. "Circula de parca ne duc gratuit si noi nu dam bani pe bilete si abonamente. La banii astia ar trebui sa ne duca pe toti pe scaune, nu sa asteptam ca vitele in statie si sa vedem cum trece cite un microbuz care nici macar nu opreste in statie. Stau de peste jumatate de ora si astept un autobuz", a rabufnit Alexandrina P., care astepta in statia de la Spitalul de Recuperare.

    Conducerea RATP a recunoscut ca s-a circulat mai greu, motivatia fiind si traficul aglomerat. "Am avut revizori de trafic in punctele importante. Toata saptamina vom avea oameni care vor monitoriza circulatia mijloacelor de transport. Am discutat cu soferii, dar si revizorii de trafic, sa anunte la dispecerat unde nu fac fata, pentru a fi introduse unitati suplimentare. Numai catre Copou am avut 72 de mijloace de transport", a afirmat Maricel Gherca, directorul RATP.

    Gherca sustine ca in zilele urmatoare vor fi finalizate si lucrarile pe diferite santiere incepute. Astfel, pe Cuza Voda, Canta, Nicolae Iorga, Arcu mai sint de efectuat lucrarile de asfaltare si pe alocuri montat borduri. "Miercuri ar urma sa terminam pe Nicolae Iorga de asfaltat, iar pina vineri pe tronsonul Gara - Moara 1 Mai. Pe tronsonul Podul de Piatra - Gara urmeaza sa fie finalizate lucrarile la calea de rulare pina pe 3-4 octombrie. Se lucreaza in continuare si in Tatarasi", a mentionat conducerea RATP.

    Primaria: "Nu am avut nici o problema"

    Traficul haotic nu a dat insa dureri de cap edililor locali, care s-au aratat multumiti de modul cum s-a circulat. "Impreuna cu cei de la IPJ am avut politisti in fiecare intersectie nodala. In ceea ce priveste circulatia, nu am avut nici o problema si nu au fost strazi blocate. Pina vor veni si studentii, o sa fim atenti la trafic si sper sa nu apara alte probleme", Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

    Reprezentantii Politiei Rutiere au specificat ca au fost trimisi pe teren peste 70 de subofitei si ofiteri pentru dirijarea si fluidizarea traficului. Pentru a face fata avalansei de autovehicule, sefii Politiei au luat decizia de a aduce in municipiu si angajatii distribuiti in alte puncte, cum ar fi Drumul European 583.

    Totodata, orasul a fost impartit pe mai multe zone, care a fost coordonata de catre un ofiter al Politiei Rutiere. "Pentru ziua de luni, am suspendat toate liberele pe care le aveau lucratorii Serviciului. Impreuna cu cei de la Politia Comunitara, au fost peste 70 de subofiteri si ofiteri pe teren. Actiunile de dirijare si fluidizare a traficului au inceput la 6 dimineata. Nu am avut sesizari nici prin 112 si nici prin dispeceratul Serviciului despre blocaje in trafic. Intr-adevar, pe unele artere si unele intersectii s-a circulat mai greu, dar nu s-au inregistrat blocaje", a declarat comisarul sef Mihai Pintilei, sef Serviciu Politie Rutiera Iasi.

    Cind se vor finaliza santierele?

    Tramvaiele ar putea circula in zona Canta incepind de saptamina viitoare. Cel putin asa sustin angajatii Primariei, care au anuntat ca liniile de tramvai instalate au trecut deja de primele probe. Singurul lucru care tine pe loc intrarea RATP in zona il reprezinta lucrarile de asfaltare pe banda dinspre Pacurari, efectuate de Compania de Drumuri Nationale "In Canta s-au facut primele probe pe linia de tramvai, care s-a comportat bine. Tramvaiele merg fara probleme, dar depindem de cei de la Drumuri Nationale, care intirzie cu asfaltarea. De saptamina viitoare sper totusi sa dam drumul la tramvaiul de pe traseul 7", a anuntat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

    Chiar daca pe strada Cuza Voda tramvaiele au inceput sa circule de la inceputul saptaminii, lucrarile in zona nu sint inca finalizate, atit Primaria, cit si constructorul contractat pentru montarea liniilor mai avind de lucru. "Firma Marin Rose va pune asfaltul, iar noi ne vom ocupa in continuare de refacerea trotuarelor. Primaria va pune bordurile si pavelele", a anuntat Chirica.

    Reprezentantii municipalitatii s-au declarat nemultumiti de lucrarile din Tatarasi, firma Themeli care se ocupa de lucrari urmind a fi actionata in instanta pentru intirzierea lucrarilor cu mai bine de o luna si jumatate. "Nu respecta graficul de lucrari. Insista prin diverse chichite avocatesti ca sa isi justifice ineficienta. S-ar putea sa-i dam in judecata", a mai anuntat directorul tehnic al Primariei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri