Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine isi va aminti ca ati existat?

IPS Teofan catre politicieni:

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Cine isi va mai aminti de noi peste 20, 30 de ani? Sa intelegem ca sintem trecatori, azi mari, miine mici. Banii, puterea, ambitia sint neinsemnate", a rostit ieri IPS Teofan, in cadrul ceremoniei de dupa slujba de hram a Catedralei Mitropolitane, de Sfinta Parascheva.

    In stinga sa, de o parte a scenei, il ascultau cu capul plecat presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, senatorul Dumitru Oprea, deputatul Mihaela Popa, subprefectul Dragomir Tomaseschi si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. In dreapta au luat aminte la cuvintele Mitropolitului Moldovei si Bucovinei primarul Gheorghe Nichita, europarlamentarul George Becali, senatorul Varujan Vosganian, vicepresedintele CJ, Constantin Adascalitei si deputatul Cristian Adomnitei.

    IPS Teofan le-a dat lor ca exemplu pe Sfintul Ierarh Vasile cel Mare, ale carui oseminte sint expuse in aceste zile alaturi de moastele Cuvioasei. "Vasile cel Mare este chipul credinciosului in biserica si al conducatorului, liderului, cum ii spunem noi astazi. A avut capacitatea de a fi si slujitor al lui Dumnezeu si conducator de institutie. Cum a putut sa fie smerit si autoritar, omul bogat care a slujit arhiereilor?", si-a inceput cuvintarea IPS Teofan, intr-un discurs impresionant si, indirect, critic adresat conducatorilor nostri politici.

    Aveti autoritatea si banii ca gestionari, iar nu ca stapini ai multimii

    Sfintul Vasile cel Mare, ale carui oseminte odihnesc la Manastirea Trei Ierarhi, a ocupat scaunul de Arhiepiscop al Cezareei in anul 370, in vremuri grele pentru biserica, luminind crestinatatea si aparind dogmele bisericii. El a fost primul ierarh care a intemeiat spitale si azile, pe linga Biserica, in ajutorul saracilor si celor neputinciosi, indemnindu-i pe cei instariti sa foloseasca avutiile lor, pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi si lipsiti.

    Oamenii politici avari care pun interesele personale in fata binelui cetatenilor au mai primit ieri o lectie de la Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. "Pentru orice om, Sfintul Vasile cel Mare este modelul prin excelenta, ce minuieste autoritatea, dar care intelege ca atit autoritatea, cit si baza materiala nu le are decit ca gestionar si nu ca stapin al multimii, ci ca slujitorul bucuriei lui Dumnezeu", a spus IPS Teofan.

    Asadar, mesajul pe care l-a transmis autoritatilor a fost ca trebuie sa slujeasca "celor ce se afla in slujba noastra". "Chipul Sfintului Vasile cel Mare este tot o lectie de smerenie. Desi s-a pregatit prin scolile lumii, fiind apreciat pentru cultura sa vasta si inteligenta remarcabila, acest barbat sfint a reusit sa imbine doua lucruri aparent de neconceput impreuna: pe de o parte o viata smerita, pe de alta parte o viata de invatator si de conducator al Bisericii lui Hristos, cu toate onorurile, dar si cu responsabilitatile ce deriva dintr-o astfel de pozitie", a mai adaugat IPS Teofan.

    Mitropolitul a vorbit despre uimitoarea lectie oferita de pelerini

    Mitropolitul Moldovei a vorbit insa mai ales miilor de pelerini care au participat la slujba de hram si au venit sa ceara ajutorul Sfintei Parascheva. Experienta lor aici inseamna de fapt ca au invatat doua lectii foarte importante: smerenia, prin viata celor doi sfinti cinstiti la un loc, Sfintul Vasile cel Mare si Cuvioasa Parascheva, si lectia rabdarii, predata de fiecare pelerin care s-a asezat la coada si a stat ore in sir in frig, ploaie, oboseala sau foame, pentru a atinge moastele celor doi sfinti.

    "Pelerinul ne invata ca omul este chemat sa introduca in viata lui acest element al lipsei de graba intr-o lume grabita, intr-o lume condusa de agende de lucru, in care valoarea unui minut este calculata mai mereu in bani. A te aseza la rind, a astepta ore intregi cu un necunoscut venit in urma ta inseamna si a avea capacitatea de a-l accepta pe celalalt, de a te deschide aproapelui tau, dar mai presus de orice este o dovada de rabdare", a spus IPS Teofan.

    La slujba de hram au fost prezenti alaturi de IPS Teofan si 15 inalti ierarhi, membri ai Sfintului Sinod, PS Petru Gherghel - episcopul romano-catolic de Iasi, si alti trei ierarhi din strainatate, respectiv IPS Dometian - Mitropolitul Vidinului din Bulgaria, IPS Irineu - Mitropolit de Heracleion si primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, si PS Paisie - episcop de Gorlice, din Polonia.

    Primii doi invitati reprezinta locurile unde au fost purtate moastele Cuvioasei Parascheva, respectiv Bulgaria si Constantinopol, inainte de a fi aduse la Iasi, in anul 1641, incredintate atunci de Patriarhul Partenie al Constantinopolului domnitorului Vasile Lupu. "Sa fim oameni simpli si liberi asa cum a fost Sfinta Parascheva si sa calcam cu siguranta pe drumul lui Dumnezeu", a indemnat IPS Irineu, ca reprezentant al Constantinopolului.

    Cei trei invitati au primit in dar la sfirsitul slujbei o icoana a Maicii Domnului. "Plecam spre case cu gindul ca ne-am implinit dorul dupa Dumnezeu si cu lectia pelerinilor. Am ascultat cuvintul Sfintei Parascheva, care inseamna smerenie, sensibilitate, credinta multa si rabdare", a adaugat IPS Teofan. Dupa slujba, invitatii, atit inaltii ierarhi, cit si oamenii politici, intr-un alai, au mers sa se inchine la sfintele moaste.

    Moastele sfintilor vor ramine pe esplanada pina azi dupa-amiaza

    Dupa cuvintele rostite credinciosilor de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei in timpul slujbei, intreaga ceremonie s-a incheiat cu "parada" lui Gigi Becali si a lui Vadim Tudor prin fata pelerinilor opriti de bare de fier in fata catedralei. Primele rinduri de oameni de dincolo de zabrelele din metal i-au aclamat pe cei doi lideri politici, dind mina cu ei si urindu-le ginduri bune.

    Moastele celor doi sfinti vor mai ramine pe esplanada Catedralei Mitropolitane pina in aceasta dupa-amiaza, cind vor fi introduse in biserica. "Cred ca moastele Sfintului Vasile cel Mare vor mai ramine o noapte aici si apoi vor fi duse la manastirea Trei Ierarhi", a spus parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane.

    ----------

    70.000 de sarmale, 500 pahare cu bere, 500 litri de vin

    Cele 70.000 de sarmale calde pregatite au atras mii de pelerini. Oamenii s-au aliniat la intrarea in incinta Cantinei de Ajutor Social. Paziti de politisti comunitari, pelerinii au intrat in grupuri de citeva zeci de persoane pentru a primi masa oferita de autoritati.

    "Masa pelerinilor" a inceput in jurul orei 12.20, cu un sfert de ora mai repede decit era programat. Mincarea calda a prins foarte bine in special in rindul celor care au au stat mult timp la coada de la Sfintele Moaste. Oameni din toate colturile tarii au venit sa se odihneasca un pic si sa manince inainte de a se indrepta spre casa. "Eu sint din Galati. Am venit cu sotul. La Sfinta am mai fost, dar e prima data cind vin aici, la masa. Am stat cinci ore la coada, sa ajung la Sfintele Moaste. Pentru sarmale am stat trei ore. Am crezut ca vor fi mai multe. Ce sa fac eu cu citeva sarmale?", a povestit Maria Ienciu.

    La Cantina de Ajutor Social au ajuns si pelerini din Constanta, dar si din Iasi. "Foarte bune sarmalele. Tot ce este de pomana este foarte bun. Am ajuns la coada marti la ora 12 si pe la ora cinci am ajuns la Moaste. Am stat cam patru ore si jumatate, mai putin ca anul trecut. Am venit sa multumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am. Am noua copii care se descurca foarte bine", a spus Elena Mofticioaia din Poiana Marului, Ceplenita.

    Municipalitatea a pregatit 70.000 de sarmale de post, masa fiind oferita miercuri. Bucatele au fost finantate de Primarie, dar si de angajatii directiilor din subordine. Politia Comunitara, Salubris, Citadin, CET, Termo Service, Directia Piete sau Directia Tehnica au contribuit la atingerea numarului de sarmale. De la sponsori privati au venit alte aproximativ 15.000 de bucati. Masa a fost completata cu piine, 500 pahare de bere Tuborg, 500 litri de vin, 600 kilograme de mere, apa minerala si sucuri. Actiunea de la cantina s-a incheiat in jurul orei 14.30. Angajatii Primariei au servit cam 6.000 de pelerini.

    ----------

    Premiul "Vanda Condurache", pentru o jurnalista de la "Ziarul de Iasi"

     Seara Valorilor a debutat ieri cu un moment artistic sustinut de corul Filarmonicii si cu un moment de pantomima. O buna parte din sutele de invitati au fost parlamentari, consilieri locali sau judeteni. La serata a asistat si fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu. Municipalitatea a acordat ieri patru premii Pogor, pictorului Dimitrie Gavrilean, scriitorului Lucian Teodorovici, lui Constantin Romanescu si lui Alexandru Dobrescu pentru implicarea in reeditarea revistei de cultura "Insemnari iesene".

    Iasul are de ieri si trei noi cetateni de onoare. Distinctiile au fost acordate ieri la "Seara Valorilor" organizata in Sala Mare a Primariei. Astfel, au primit titlul de cetatean de onoare IPS Petru Gherghel Episcop al Diecezei Catolice Iasi, PS Calinic Botosaneanul si poetul Horia Zilieru.

    Premiile de excelenta au fost oferite pentru mai multe categorii. Fundatia "Alaturi de Voi" a fost premiata pentru proiectele sociale derulate in municipiu. Si doi politisti comunitari au fost rasplatiti pentru actiunile lor. Ioan Tudor Ciobanu si Dan Tudor Andriuca au gasit si au restituit proprietarului o borseta cu 4.000 euro.

    Premii de excelenta au primit si Mihaela Petrila si Irina Dorneanu, campioane mondiale de juniori la canotaj, Tiberiu Dolniceanu, medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Scrima.

    Municipalitatea a acordat premii de excelenta si la trei elevi premiati la olimpiade internationale, dar si la trei studenti care au cistigat o competitie mondiala organizata de Microsoft, "Imagine Cup".

    Pe lista premiantilor au intrat si Aurica Ichim, muzeograf al Muzeului Unirii, Mihai Pascal, de la Galeriile Dana, Ioan Mitican, societatea Antibiotice, Art Georgies si Daniel Corbu. Jurnalistei Nicoleta Bunduc de la "Ziarul de Iasi" i-a fost decernat Premiul "Vanda Condurache".

    ----------

    Ce au mincat invitatii la cocktailul de la Primarie

    Dupa acordarea premiilor, invitatii au participat la un cocktail oferit de municipalitate. Pentru cei 500 de invitati asteptati s-au pregatit bucate alese, costurile de organizare fiind de aproximativ 20.000 lei. Complexul Hotelier Ciric a cistigat selectia de oferte.

    S-a servit salata de legume cu piept de pui, salata greceasca, salata cu piersici, brinza cu rodii si biscuiti de secara, pui in crista de migdale, mini escalop Lombardia, piept de curcan marinat, mousse de rata afumata pe piersici, file de vitel Metternich, specialitate de brinzeturi fine cu smochine si caise, sparanghel in foietaj, somon fume, specialitate de pui cu ciuperci de padure, pastrav somonat cu lup de mare in mantie de verdeturi. Bucatele au fost udate cu sampanie, vin, whisky, apa minerala suc.

    ----------

    Un concert de 80.000 de euro

    La ora 14, citeva zeci de ieseni au participat la o demonstratie de parasutism. Municipalitatea a platit in jur de 5.300 lei pentru aceasta demonstratie. "Avem trei parasutisti, pilotul si un instructor la sol. Suma acopera si combustibilul pentru avion", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

    Toti parasutistii au ajuns la locul stabilit fara probleme. Singurul inconvenient major a fost temperatura extrem de scazuta. "S-a sarit de la o altitudine de 1.200 metri. Acolo erau minus doua grade Celsius", a afirmat Ioan Secara, de 50 de ani, unul din cei trei parasutisti. Secara are peste 3.000 de sarituri la activ.

    Citeva zeci de mii de ieseni au participat ieri la spectacolul de 80.000 euro oferit de Primarie. Pe scena din fata Palatului Culturii au urcat David DJ, Inna, Laurentiu Duta, Smiley si Voltaj. Dupa concert a urmat un foc de artificii care a durat in jur de 20 de minute.

    ----------

    Pelerini la spital, cu viroze respiratorii din cauza frigului si ploii

    Vremea urita din ultimele zile a trimis mai multi pelerini la spital. Chiar in ziua de Sfinta Parascheva au ajuns in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" sase persoane venite din alte judete ale tarii in pelerinaj la moastele socotite miraculoase. Acestia au indurat frigul si ploaia pentru a avea ocazia de a atinge moastele, a se inchina si a se ruga in zi de sarbatoare.

    Cei mai multi dintre cei care au ajuns la spital s-au plins de simptome de viroza respiratorie. "Am avut din nou pacienti dintre pelerini. Cei care manifestau simptome cardiace au fost internati in Clinica de Cardiologie. Au mai fost pelerini care au facut viroza respiratorie din cauza conditiilor in care au stat la coada la moaste. Acestia au primit ingrijirile medicale necesare si au putut pleca", a declarat dr. Anda Paulet, medic de urgenta. Pelerinii care nu apucasera sa ajunga la moaste s-au intors la coada. Ceilalti s-au putut intoarce in judetele de domiciliu.

    ----------

    Splai Bahlui ramine inchis pentru masini pina duminica

    Pentru soferii din municipiu, sefii Primariei au pregatit insa alte citeva zile de cosmar. Din cauza conditiilor meteo comerciantii veniti la Iasi au avut incasari foarte mici. Ca urmare, municipalitatea a decis sa le ofere acestora posibilitatea sa mai ramina pe pozitii, fara plata unor taxe suplimentare.

    Astfel, strada Costache Negri va ramine inchisa in zona Halei Centrale si astazi, iar Splaiul Bahlui intre Podu Ros si podul din Cantemir va ramine inchis pina inclusiv duminica.

    "Nu au avut vinzari. Cei de la Tirgul de produse din piele au spus ca nu pot sa ramina mai mult de o zi. Restul, de la Festivalul Vinului, parcul de joaca, tirgul de produse de artizanat de pe strada Palat, vor ramine pina duminica", a explicat viceprimarul PSD, Romeo Olteanu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri