Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Cum sa platiti o factura mai mica

Centrala pe gaz, termoficare sau calorifere electrice?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Cu calorifere electrice in fiecare camera vom plati 6 milioane la o functionare de 6 ore/zi si 12 milioane la 12 ore pe zi. Calculele mai arata ca cea mai ieftina varianta de a iesi din iarna este o combinatie optima intre paturi si calorifere electrice. Facturile la incalzire din aceasta iarna ne vor arde la buzunare. Indiferent de sistemul de incalzire pe care il folosesc, iarna aceasta va fi pentru ieseni cea mai grea din ultimii ani. Chiar daca s-a scumpit si gigacaloria, centralele pe gaz nu vor reprezenta solutia ideala pentru incalzire, facturile la gaz urmind sa fie, in medie, mai mari decit cele emise de CET. Calculele arata ca cea mai ieftina varianta de incalzire va consta intr-o combinatie de paturi si calorifere electrice. "Ziarul de Iasi" va prezinta valoarea aproximativa a facturilor din aceasta iarna in cele trei variante posibile ale sistemelor de incalzire.
  Calculele arata ca, la un apartament cu doua camere racordat la CET, factura la incalzire pe sezonul rece va depasi 8 milioane lei, fara a lua in considerare cheltuielile pentru apa calda. In cazul apartamentelor cu doua camere si care au centrale pe gaz, caldura si apa calda din aceasta iarna vor costa aproape 11 milioane lei. Solutia de compromis, care insa nu confera confortul celorlalte doua sisteme, este incalzirea cu calorifere electrice in fiecare camera. Acestea ar scoate in total din buzunarele iesenilor minim 5-6 milioane lei in plus la facturile de energie electrica, in perioada octombrie 2006 - martie 2007.
  Guvernul nu a mai dat subventia la CET
  Consilierii locali au decis ieri ca abonatii CET vor plati pina la sfirsitul acestui an 1,75 milioane lei pentru o gigacalorie, cu 675.000 lei mai mult decit in iarna trecuta. "Acest pret va fi platit integral de familiile care au un venit mediu pe membru de familie de peste cinci milioane lei. Pentru celelalte, Guvernul suporta reduceri procentuale din valoarea facturilor, in functie de transele de venit in care se incadreaza fiecare familie", a explicat Dorin Ivana, directorul CET. Sefii termoficarii sustin ca pretul stabilit ieri va fi aplicat doar in primele trei luni ale sezonului rece, respectiv octombrie, noiembrie si decembrie. "Dupa 1 ianuarie, preturile vor fi reanalizate pentru ca va intra in vigoare ordonanta de guvern prin care se instituie subventiile la achizitia de combustibil", a adaugat Ivana.
  Consumul de gigacalorii este calculat de CET prin inmultirea consumului mediu de gigacalorii (Gcal) pe metru patrat cu suprafata radianta, in functie de tipul apartamentului. Rezultatul obtinut se inmulteste mai departe cu pretul unei gigacalorii, rezultind valoarea facturii. "In cazul unui apartament cu doua camere, suprafata radianta medie este de 9 mp, iar la cel cu trei camere ajunge la 12 mp", a explicat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice din cadrul CET. Concret, in luna octombrie se inregistreaza un consum mediu de 0,015 Gcal/mp, in noiembrie de 0,1 Gcal/mp si ajunge in decembrie la 0,18 Gcal/mp. Acest lucru inseamna ca, in primele trei luni de sezon rece, valoarea totala a facturilor pentru un apartament cu doua camere va fi de aproximativ 4,6 milioane lei. Pastrind rationamentul de mai sus, factura aferenta incalzirii unui apartament de trei camere in prima jumatate a sezonului rece va fi de aproximativ 6,2 milioane lei.
  La CET: 9-12 milioane pina in martie
  Pretul pe care iesenii il vor plati pentru o gigacalorie va fi reanalizat la inceputul anului viitor. Din calculele facute de specialistii de la CET, pretul pentru producerea unei gigacalorii este de 2,47 milioane lei. Incepind cu 1 ianuarie 2007, pretul de productie va fi subventionat atit de Consiliul Local, cit si de Guvern. Concret, din subventiile primite de la cele doua autoritati rezulta ca pretul platit de populatie va fi de aproximativ 1,5 milioane lei pentru o gigacalorie. In aceste conditii, pentru ultimele trei luni de sezon rece, factura la un apartament cu doua camere va fi de 4,25 milioane lei. In cazul apartamentelor cu trei camere, abonatii CET vor plati in perioada ianuarie - martie, facturi medii pe oras de aproximativ 5,7 milioane lei. In total, pe sezonul rece 2006-2007, incalzirea pentru un apartament cu doua camere racordat la CET va ajunge la 8,85 milioane lei, iar iesenii care locuiesc intr-un apartament cu trei camere vor plati pentru perioada octombrie 2006 - martie 2007 peste 11,9 milioane lei, in medie. La valoarea acestor facturi se adauga energia termica produsa pentru apa calda consumata, care la centrala pe gaz este inclusa.
  Centrala pe gaz: 11-16 milioane pina in martie
  Nici iesenii care se incalzesc cu centrale de apartament nu vor avea o iarna mai usoara. La sfirsitul saptaminii trecute, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a decis majorarea pretului la gaz din cauza neintelegerilor dintre producatori si furnizori. Concret, de la jumatatea lunii viitoare, pretul unui metru cub de gaz va fi de 10.800 lei, cu 800 lei mai scump fata de tariful actual. "S-a acceptat un pret mai ridicat la productia interna tocmai pentru a putea debloca aceasta criza. Decizia a tinut de asigurarea alimentarii cu gaz a consumatorilor, chiar daca la un pret mai mare, decit sa mentinem un pret scazut fara a avea siguranta furnizarii acestora", a adaugat Gabriel Sirbu, directorul diviziei preturi si tarife din cadrul ANRGN. O centrala consuma aproximativ 45 mc de gaz pentru incalzirea unui apartament cu doua camere in octombrie, si aproape 240 mc in lunile de iarna. In cazul apartamentelor cu trei camere, consumul mediu este de 100 mc lunar in lunile de toamna si de aproximativ 330 mc in lunile de iarna. De la jumatatea lunii noiembrie, insa, facturile vor fi calculate cu noul pret, de 10.800 lei/mc. Oficialii ANRGN sustin totusi ca pretul la gaz nu va mai fi modificat pina in aprilie 2007.
  Factura medie la gaz pe luna noiembrie va ajunge astfel, in cazul unui apartament cu doua camere, la peste 2,5 milioane lei, iar in decembrie va depasi 2,6 milioane lei. In total pe sezonul rece octombrie 2006 - martie 2007, factura medie la gaz pentru un apartament cu doua camere care foloseste centrala proprie ca sistem de incalzire va depasi 11 milioane lei, iar in cazul celor care locuiesc in apartamente cu trei camere factura totala pe sezon va fi de aproximativ 16,2 milioane lei. In valoarea facturilor se regaseste si gazul folosit pentru producerea apei calde consumate.
  Incalzirea pe curent electric pare mai ieftina, dar are inconveniente
  n la un apartament cu doua camere si cu calorifer in fiecare din ele, factura pe tot sezonul rece ar fi 6 milioane lei la o functionare de 6 ore/zi si 12 milioane, la 12 ore pe zi n la 3 camere: 9 milioane in primul caz si 18 in al doilea n
  Speriati de cresterea preturilor la gigacalorie si gaz, multi ieseni isi pun problema sa se orienteze catre sisteme alternative de incalzire. Una din solutii ar fi caloriferele electrice. Folosirea acestora la un nivel de consum rezonabil nu asigura insa confortul termic dat de incalzirea centralizata sau de cea pe gaz. Un minim necesar pentru dezmortirea apartamentului ar fi utilizarea unor calorifere electrice de putere medie, care consuma 1 kW/h. Daca presupunem ca acesta este folosit in medie sase ore zilnic, inseamna un consum de 6 KW zilnic. Pentru a incalzi un apartament cu doua camere, luam in considerare functionarea a doua astfel de calorifere electrice, cite unul in fiecare camera. Adica 6kw x 2 camere x 30 zile egal 360 KW in plus in fiecare luna pe factura la energie electrica. Cea mai mare parte a abonatilor E.ON Moldova au contracte standard, prin care platesc 3.272 lei pentru fiecare KW consumat. Acest lucru ar insemna o factura cu aproape 1,2 milioane lei mai mare in fiecare luna. In cazul apartamentelor cu trei camere, prin folosirea a trei astfel de calorifere electrice, costurile suplimentare ar fi de aproximativ 1,8 milioane lei. Consideram ca apartamentul trebuie incalzit de la jumatatea lunii octombrie pina la jumatatea lunii martie. Avem in total cinci luni pline. In aceste conditii, pentru sezonul rece factura la curent pentru incalzirea unui apartament cu doua camere va fi de 6 milioane lei, iar in cazul unuia cu trei camere facturile vor fi de 9 milioane lei. Daca vrem insa sa avem un confort sporit, calorifele pot fi tinute in priza un timp dublu, de 12 ore pe zi. In acest caz, la doua camere vom plati 12 milioane toata iarna, in timp ce la 3 camere vom plati 18 milioane.
  Consilierii locali au batut in cuie pretul gigacaloriei: 1,75 milioane lei
  S-a decis oficial: iesenii vor plati facturi cu 65% mai mari decit iarna trecuta. Alesii locali au aprobat ieri un pret de 1,75 milioane lei pentru fiecare gigacalorie. Majorarea tarifului facturat la populatie se va resimti automat si in listele de intretinere incepind chiar cu luna octombrie. Pretul de 1,75 milioane lei pe gigacalorie va fi in vigoare pina la sfirsitul anului, atunci urmind a se recalcula.
  La sedinta de ieri au fost prezenti toti cei 27 de consilieri locali. Cu o singura abtinere, democratul Aurel Busoi, toti au hotarit ca iesenii trebuie sa plateasca mai scump caldura din apartamente. Concret, daca pina acum pretul platit de populatie pentru o gigacalorie era de 1,07 milioane lei, ieri acesta a crescut la 1,75 milioane lei. "Ramine de stabilit exact data de la care intra in vigoare noul pret. Se poate sa fie folosit la facturarea caldurii din luna octombrie. CET va trebui sa discute cu reprezentantii ANRE aceasta problema", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Chiar si cu majorarea de 65% a pretului facturat la populatie, CET va avea grave probleme financiare. Astfel, costul de productie al unei gigacalorii, calculat de specialistii societatii iesene, este de 2,47 milioane lei, cu 720.000 lei pe gigacalorie mai mult decit vor plati iesenii.
  Sefii CET au obtinut ieri o majorare a subventiei de la bugetul local. La solicitarea consilierilor locali ai Aliantei DA, s-a stabilit ca CET va primi de la bugetul local o subventie de minimum 15% din costul de productie. "Vom vedea la sfirsitul lunii noiembrie daca putem aloca mai multe fonduri", a completat Nichita. Practic, la fiecare gigacalorie produsa, CET va primi 370.000 lei de la bugetul local. Inca 120.000 lei pe gigacalorie vor veni de la Guvern, astfel ca CET va trebui sa suporte pierderi de 230.000 la fiecare gigacalorie. La o productie estimata la aproape 165.000 de gigacalorii pina la sfirsitul anului, CET va avea pierderi de aproape 38 miliarde lei. Aceste pierderi se vor adauga la celelalte 600 miliarde lei, pierderile totale ale societatii inregistrate pina acum.
  Imprumutul de 4.000 miliarde, aminat o saptamina
  Alesii locali au decis ieri sa amine dezbaterile cu privire la linia de finantare de 4.000 miliarde lei propusa de Primarie. "Am hotarit de comun acord cu liderii ieseni ai partidelor politice sa aminam acest proiect. Vom avea discutii la sfirsitul saptaminii pe fiecare proiect in parte. Am putea trece acest proiect cu majoritate simpla, dar nu vreau sa treaca fortat", a precizat Nichita. Toti alesii locali au aprobat aminarea discutiilor. "Vrem sa vorbim clar, pe proiecte. Sa identificam si sursele de finantare", a completat Constantin Axinia, consilier local PD. De altfel, alesii democrati au prezentat primarului un material din care rezulta ca Primaria nu are nevoie decit de 36 milioane euro pentru a finanta proiectele. Democratii sustin ca diferenta de pina la 113 milioane euro poate fi obtinuta din fonduri nerambursabile de la Guvern si Uniunea Europeana.
  Propunerea sustinuta de Nichita consta in imprumutarea a 4.000 miliarde lei (128 milioane euro) intr-o prima etapa de la banci, apoi prin emiterea de obligatiuni municipale. Primaria ar urma sa returneze in cei peste 20 de ani, pina la rascumpararea totala a obligatiunilor, aproape 7.800 miliarde lei.
  Tot in sedinta de ieri a CL, s-a modificat si contractul de asociere privind finantarea clubului de fotbal. Astfel alesii locali au aprobat modificarile stabilite de colegii din Consiliul Judetean. Prin acest contract de asociere, SC "Politehnica" va primi in total 40 miliarde lei, 30 miliarde lei de la bugetul local si 10 miliarde lei de la Consiliul Judetean. Pe baza acestui contract, Politehnica a primit deja 20 miliarde lei.
  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  Tabăra Brexit a câştigat; şi acum ce urmează?

  Alexandru LĂZESCU

  Tabăra Brexit a câştigat; şi acum ce urmează?

  După ce pe tot parcursul campaniei i-au încredinţat că toate scenariile pesimiste sunt doar nişte sperietori şi că oricum nu trebuie să se încreadă în experţi, e foarte posibil ca dezastrul să fie chiar mai mare decât îl estimaseră aceştia.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Despre rădăcinile sufletului poetei Luminiţa Cioabă

  Nichita DANILOV

  Despre rădăcinile sufletului poetei Luminiţa Cioabă

  Versurile poetei din Sibiu respiră multă linişte şi candoare sufletească. Ele seamănă cu desenele făcute de copii pe zidurile caselor sau pe aleile parcurilor. Culorile sunt naive, vii, ca şi întrebările pe care vocile lor cristaline le  pun, aşa, în joacă, adulţilor aflaţi în preajmă.

  La revedere, prieteni! (I)

  Lucian DÎRDALA

  La revedere, prieteni! (I)

  La sfârşitul lunii februarie am publicat un text segmentat în două părţi (22 şi 29 februarie) intitulat „Referendum contra Europei”. Premierul Cameron tocmai se întorsese de la Bruxelles cu acordul ce includea câteva concesii menite să-i faciliteze campania pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Cititorii acestui articol sunt invitaţi - cu respect, ca întotdeauna - să acceseze şi acele două articole, spre a evalua în ce măsură intuiţiile mele de atunci s-au dovedit sau nu corecte. Mai jos, încerc să exprim câteva puncte de vedere, după victoria taberei Brexit.

  Ciudăţeniile sorţii

  Michael ASTNER

  Ciudăţeniile sorţii

  Marţi, înainte de Rusaliile ortodoxe, mi-am luat bilet de tren ca să plec la Amnaş. Pentru joi - vorba aia, să văd şi eu meciul României cu Elveţia. Mi-am pregătit ce era de pregătit încă de miercuri, mi-am cumpărat ce mai era de cumpărat joi dimineaţa (de la Lidl, din Piaţa Alexandru), apoi nu-mi rămăsese decât să-mi fac bagajele. Să pun toate cele necesare-n rucsac, iar cele trebuincioase pe drum în geanta de mână. N-am reuşit. 

  pulspulspuls

  Un ieşean, motivul pentru care şefii leberali înfruntă huiduielile şi scuipaţii la fuziunea cu uneperiştii

  Un ieşean, motivul pentru care şefii leberali înfruntă huiduielile şi scuipaţii la fuziunea cu uneperiştii

  Ştim că multă lume de prin zona leberalilor care aşteaptă rândul la ciolănel ar fi înjurat printre dinţi în ultimele zile, după ce s-a auzit că, deşi abia încap ei la împărţit posturi şi locuri pe liste, şefii de la Bucale vor să mai dea din acest puţin şi uneperiştilor. 

  Caricatura zilei

  Brexit

  Editia PDF

  Intrebarea zilei

  Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.