Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ei vor conduce Iasul timp de 4 ani: Nichita - 59,4%, Adomnitei - 61,5%. USL a obtinut in jur de 60% la CL si 62,7% la CJ (GALERIE FOTO)

Rezultatele partiale ale alegerilor din judet

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    ORA 20:12

    Dupa numararea voturilor din 490 sectii de votare, aproape trei sferturi din totalul de cele 708 din judet, Cristian Adomnitei (USL) are 61,5%, Petru Movila (PDL) 18,5%, Vlad Hogea (PP-DD) 9,4% si Constantin Simirad (UNPR) 5,78%. USL a obtinut peste 60% din voturile iesenilor si pentru listele la Consiliul Judetean, conform raportarii de la ora 18. USL a obtinut 62,7%, PDL 17,7%, PP-DD 8,7% si UNPR 4,5%.  

    ORA 18:21

    Primarul PSD Gheorghe Nichita, care a candidat pentru un nou mandat la sefia municipalitatii iesene din partea USL, a obtinut 59,4% din sufragii, potrivit centralizarii efectuate de Biroul Electoral Municipal.

    In urma numaratorii finale, primarul Gheorghe Nichita a primit 70.463 din sufragii, el fiind urmat la mare distanta de Tudor Ciuhodaru (Alianta pentru Iasi), cu 16.972 sufragii (14,3%), Daniel Oajdea (PPDD) cu 14.625 voturi (12,3%), iar deputatul Nicusor Paduraru (PDL) a obtinut doar 11.787 voturi (9,95%).

    In Consiliul Local Iasi, USL a primit 67.251 voturi, ceea ce inseamna ca va avea 19 mandate, PDL are 17.017 voturi, ceea ce inseamna ca va avea 5 consilieri, iar PPDD a cumulat 11.559 voturi, adica va avea 3 consilieri.  

    ORA 15:00

    Rezultatele partiale raportate de BEJ la ora 14 arata ca USL conduce cu 60% din voturile iesenilor atat la Primarie cat si la Consiliul Judetean.
    Dupa numararea voturilor din 350 de sectii, aproape jumatate din totalul de 708 la nivelul judetului, Cristian Adomnitei (USL) are 63,2%, Petru Movila (PDL) 17,4%, Vlad Hogea (PP-DD) 8,8% si Constantin Simirad (UNPR) 5,8%.

    La Consiliul Judetean, USL a obtinut 64,3% din voturi, PDL 16,8%, PP-DD 8% si UNPR 5%.

    Dupa numararea a 70% din voturile din sectiile municipiului Iasi, Nichita are 59,5%, Ciuhodaru 14%, Oajdea 12%, Paduraru 10%. 

    Victorie categorica si previzibila a USL la Iasi. Gheorghe Nichita isi
    adjudeca al treilea mandat la Primarie cu un procent consistent: 60%, potrivit numaratorii paralele a PNL de pana la ora 3.00. Un scor aproape identic, tot de 60%, a fost obtinut de candidatul liberal pentru sefia Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei. La Primarie, candidatul urmator se afla la distanta uriasa de Nichita: Daniel Oajdea (PPDD), cu 14,5%. Urmeaza Tudor Ciuhodaru (UNPR), tot cu 14,5%, si Nicusor Paduraru (PDL) - 8,7%. Restul candidatilor au obtinut sub 1%. Procente mari s-au obtinut si la CL si CJ, in favoarea USL: 63% la CL si 64% la CJ. Simirad a obtinut un scor rusinos la CJ: 4,4%. Aici, un scor remarcabil a scos Petru Movila (PDL): 20%, fiind al doilea dupa Adomnitei.. "Ziarul de Iasi" a facut aseara la ora 21 turul sediilor de campanie si va ofera relatari despre atmosfera precum si primele declaratii "la cald". Ce alte rezultate s-au obtinut in judet? Ce incidente electorale importante au avut loc?

    USL a castigat in mod clar judetul Iasi. Conform numaratorii paralele a PNL, sefia Consiliului Judetean a fost castigata de liberalul Cristian Adomnitei. Cele aproape 100 de sectii din totalul de 708 sectii de votare contorizate pana la ora 3.00 aratau un scor de 60% in dreptul lui Cristian Adomnitei, 20% in cel al lui Petru Movila (PDL) si 9% in cel al lui Vlad Hogea (PPDD). Actualul presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Simirad, a strans doar 4,5% din voturi. In ce priveste votul politic, la Consiliul Judetean USL a obtinut 63% din voturi, PDL 17% si PPDD 11%. UNPR a obtinut doar 3,3% din voturi, iar PRM sub 1%. Numaratoarea paralela a buletinelor de vot a confirmat rezultatele partiale anuntate de exit-poll-uri.

    Astfel, conform sursei mentionate, noul CJ va fi format din Victor Chirila, Victorel Lupu, Cristian Stanciu, Mihaela Ivancia, Vasile Salaru, Petru Dascalu, Mihai Baciu, Constantin Adascalitei, Vasile Citea, Liviu Bratescu, Iordan Vintila, Gabriel Popescu, Carmen Vornicu, Dinu Apavaloaie, Magdalena Lupu, Lorin Urcaciu, Silviu Macovei, Iulian Cozianu, Silviu Popa, Florin Mihai, Adrian Caliman, Petra Carp, Vasile Lupascu, din partea USL, Petru Movila, Liviu Bulgaru, Constantin Serban, Radu Ursanu, Dorel Lebada, Catalin Morosanu si Liliana Romaniuc din partea PDL, si Vlad Hogea, Alin Aivanoaiei, Ioan Stoian si Marian Hauta, din partea PPDD. Nu este clar de la ce partid vor fi ceilalti trei consilieri judeteni, totul depinzand de UNPR, daca va intra sau nu pana la urma in CJ.

    Primarul Gheorghe Nichita se afla detasat in fruntea contracandidatilor sai, victoria anuntata de exit-poll-uri, 66,5%-CCSB si 63,5%-IRES, fiind confirmata si dupa procesarea a 40% din sectiile de votare din municipiu de catre numaratoarea paralela a voturilor efectuata de PSD. Conform datelor PSD, 60% este procentul cu care primarul Gheorghe Nichita a castigat al treilea mandat in fruntea orasului. Conform echipei de campanie a lui Gheorghe Nichita, primarul a pierdut doar doua procente din rezultatele transmise de exit-poll-uri, procente care s-au repartizat la ceilalti candidati. Tudor Ciuhodaru, candidatul din partea Aliantei pentru Iasi, isi disputa locul doi cu Daniel Oajdea, de la PP-DD. Ambii au obtinut in jur de 14% din voturi dupa procesarea a 40% din buletinele de vot. Conform deputatului PDL Marius Spanu, sef de campanie a partidului in municipiu, dupa numaratoarea paralela a circa 30% din sectii, Gheorghe Nichita (USL) a obtinut 60%, Tudor Ciuhodaru (Alianta pentru Iasi), 14%, Daniel Oajdea (PP-DD), 11,5%, Nicusor Paduraru (PDL), 10%. La Consiliul Local, USL are 58%, PDL, 14%, PP-DD, 9% si Alianta pentru Iasi, 8%.

    Daca rezultatele partiale vor fi confirmate de cele finale, in Consiliul Local ar urma sa intre 18 membri ai USL, respectiv Calin Scripcaru, Camelia Gavrila, Paul Corneliu Boisteanu, Mihai Chirica, Anghel Ficu, Vasile Munteanu, Elena Simona Vranceanu, Sorin Marius Danga, Marius Ostaficiuc, Sorin Iacoban, Catalin Bulgariu, Laurentiu Navodaru, Erica Rudnic, Daniel Matasaru, Cristian Ghibu, Victor Bejan, Gabriela Antipa, Vasile Gabriel Harabagiu. PDL va avea patru consilieri locali, respectiv Nicusor Paduraru, Gabriel Grigore, Constantin Leonte si Gheorghe Grigoras. PPDD se va baza pe trei nume in CL, in persoana lui Daniel Oajdea, Adrian Boca, Anca Preda. Alianta pentru Iasi va fi reprezentata de Mircea Manolache si Cristian Rus.

    La Pascani, social democratul Dumitru Pantazi a obtinut o victorie categorica in fata primarului in functie, liberalul Grigore Craciunescu. Pantazi a fost votat de peste 50% din pascaneni. Orasul Podu Iloaiei ar putea fi adjudecat de catre democrat-liberalul Gabriel Istrate, acesta fiind creditat azi-noapte ca invingator in fata primarul PNL Petru Baciu. La Targu Frumos lupta este cea mai stransa. In prima faza, social democratul Ionel Vatamanu a fost declarat castigator in fata liberalului Gheorghe Tataru. Liberalii au solicitat insa renumararea voturilor. O situatie similara se inregistreaza si la Rachiteni, candidatii PSD si PNL fiind separati de doar cateva voturi. La Harlau social democratul Constantin Cernescu a fost reales primar, cu 63% din voturi. Seful de campanie al PSD pe judet, Cristian Stanciu, avansa un numar de 85 de primari ai USL alesi ieri. PDL si-ar fi adjudecat 10 primarii, iar PPDD una singura, cea de la Cotnari.

    ------

    REACTII "LA CALD" LA ANUNTAREA REZULTATELOR EXIT-POLL-URILOR

    Nichita: "Al treilea mandat incepe cu scorul care legitimeaza perfect primarul si CL"

    * atmosfera incendiara, aseara, la ora 21, la sediul PSD

    Atmosfera la sediul PSD a fost una triumfatoare, aseara, la ora 9. Membrii partidului au ascultat primele rezultate ale exit-poll-ului de la ora 21, s-au felicitat si au tipat de bucurie. Primarul Gheorghe Nichita ar fi castigat detasat alegerile, cu 65,8% din voturi, conform CCSB/Antena 3, si cu 63,5%, conform IRES/Digi 24. Si listele USL pentru Consiliul Local s-au departajat de celelalte partide cu 66,4% din voturi, conform CCSB, si 65,5%, conform IRES.

    La primele anunturi ale procentelor, primarul Gheorghe Nichita a aplaudat si le-a multumit iesenilor de votul de incredere acordat. Mandru de succesul sau, noul primar al Iasului le-a multumit si liderilor USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, precum si echipei din Primarie si de la partid. „Sunt foarte bucuros si emotionat ca m-au votat iesenii cu un scor foarte bun, care imi da multa incredere pentru viitor. In sfarsit, sloganul pe care l-am conceput in 2008, «Lucrurile importante au nevoie de timp», s-a confirmat ca a fost inteles de catre ieseni. Al treilea mandat incepe cu cel mai bun scor politic pe l-am obtinut pana acum, scorul care legitimeaza perfect primarul si CL", a declarat primarul. Nichita a promis ca va continua toate proiectele din oras, mai ales sa partidul a obtinut majoritatea si in Consiliul Local. „Ne asteapta o perioada dificila, pentru ca avem promisiuni si proiecte de facut. Pentru prima data la Iasi avem un consiliu majoritar al USL, un primar cu un vot de incredere foarte mare, si sunt convins ca si la CJ avem aceeasi forta", a mai spus Nichita.

    ---------

    La PNL, Adomnitei a desfacut sampania la 9.00

    * liderii partidului isi fac planuri pentru conducerea judetului

    La PNL, rezultatele exit-poll-urilor au fost asteptate de cateva zeci de persoane, sediul din Podu Ros devenind in jurul orei 21 neincapator. Printre cei prezenti se numarau deputatul Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, senatorul Mihaela Popa, (ex-PDL) consilierii locali Camelia Gavrila si Ficu Anghel. Conform estimarilor PNL de la ora 21, liberalul Cristian Adomnitei ar fi castigat la scor sefia Consiliului Judetean, rezultatele unui exit-poll, dar facut numai in municipiul Iasi, indicand pentru acesta un scor de peste 65%. In discursul sau, Cristian Adomnitei a multumit tuturor iesenilor, "indiferent daca l-au votat sau nu". "E un moment deosebit pentru mine si pentru echipa mea. Conform rezultatului prezentat de companiile care se ocupa de sondarea opiniei publice, eu am obtinut un procent asemanator cu cel al primarului Gheorghe Nichita. Acest lucru arata cat de solida si de dorita a fost acesta alianta intre PSD si PNL. Iasul a fost caracterizat de multe neintelegeri intre cei doi edili, cel de la Primarie si cel de la Consiliul Judetean. Este o obligatie a mea de a lupta impreuna, o obligatie care depaseste orice doctrina politica. Iasul are mai multe proiecte restante, de care ma voi ocupa din pozitia de presedinte la CJ: crearea de locuri de munca, dezvoltarea Aeroportului, autostrada Iasi - Targu Mures si Spitalul Regional de Urgenta. Sunt proiecte mari, la care autoritatile locale si cele nationale trebuie sa-si dea mana. Timpul si iesenii nu mai au rabdare cu noi", a declarat Cristian Adomnitei. Acesta a adaugat ca, "cu putine exceptii", aliatii din USL s-au dovedit loiali in campania care tocmai s-a finalizat. Si deputatul Relu Fenechiu si-a axat mesajul pe unitatea USL. "Este un final de campanie relaxant, dupa o munca asidua. Sunt bucuros ca azi s-a dovedit ca USL este o constructie solida. Este cea mai categorica victorie a unei forte politice de dupa 1989. Nu mai avem motive sa spunem ca nu suntem ajutati de Guvern. Sper sa avem o colaborare cat mai buna cu primarul Nichita. Mi-as dori ca peste patru ani sa nu fim in situatia PDL de acum. Sunt sigur ca nu vom fi. Nu ne va fi rusine de numele sau culoarea noastra", a spus Relu Fenechiu.

    --------

    Oajdea, locul II: "Sondajele nu sunt decat o manipulare grosolana"

    Deputatul Daniel Oajdea, candidatul PPDD la Primarie, s-a clasat conform exit-poll-urilor prezentate de televiziunile centrale pe locul al doilea in cursa pentru fotoliul de primar. Acesta s-a aratat neincrezator in sondajele prezentate de televiziunile centrale si a anuntat ca asteapta numaratoarea oficiala a voturilor. "Eu astept rezultatele finale. Sondajele si exit-poll-urile nu sunt decat o manipulare grosolana. Eu nu cred in ele. Ceea ce face PSD in teren este un atentat la democratie. Astept numaratoarea voturilor. Am reusit sa anulam cinci procese-verbale semnate in alb, desi rezultatele finale nu erau trecute. Au fost cinci sectii, printre acestea fiind sectiile 121, 50 si 51. Au semnat oamenii de la fiecare partid. Ceea ce s-a prezentat este mult peste marja de eroare. Banul vorbeste. Veti vedea ca, daca rezultatele finale se modifica, ni se va explica cum au iesit oamenii la vot in ultima ora si au dat totul peste cap. Eu sunt dat pe locul 2 cu 11% dupa ce in sondajul de ieri (n.r. - sambata) apaream pe 4 cu 0,7%. Nu are rost sa comentam aceste sondaje", a declarat Daniel Oajdea.

    --------

      Petru Movila: "PDL intra in reconstructie"

    * atmosfera la sediul acestui partid era aseara una dezolanta

    Candidatii PDL la Primarie si Consiliul Judetean nu au avut multe motive de bucurie la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor. Nicusor Paduraru a obtinut 10,8% din voturi, conform CCSB, si 9,8%, conform IRES. Listele PDL la Primarie au fost votate in procent de 13,3%, conform datelor CCSB, si 14,2%, conform IRES. Anuntarea rezultatelor a fost primita cu dezolare si dezamagire de membrii partidului. Mai mult, holurile de la partid erau pustii, oamenii tacuti, doar optimistii sperand ca numaratoarea finala va mai schimba din rezultate. Deputatul Nicusor Paduraru a criticat modul in care cele doua institute de sondare a opiniei publice la iesirea din sectii au facut publice primele procente inainte inchiderii urnelor. „Asteptam sa se termine numaratoarea reala. Ma ingrijoreaza prezenta extrem de slaba a iesenilor la urne. Votul iesenilor va fi respectat, dar, in acelasi timp, nu pot sa respect atitudinea autoritatilor locale si centrale. Nu este permisa anuntarea unor rezultate partiale prin exit-poll-uri pana la inchiderea urnelor. Voi fi extrem de atent la numaratoarea voturilor", a declarat Nicusor Paduraru.

    Si deputatul Petru Movila, candidat la presedintia Consiliului Judetean, a criticat organizarea defectuoasa a alegerilor. „A fost o zi a alegerilor fara nicio regula. Au fost cele mai proaste alegeri organizate din ultimii 22 de ani. La Consiliul Judetean avem o echipa foarte buna, omogena si puternica. Am fost intr-o campanie electorala in care combatantii nu au venit la lupta. PDL este un partid care intra in reconstructie. Din ziua validarii rezultatelor, PDL va avea toti oamenii alesi la dispozitia iesenilor", a declarat Petru Movila.

    --------

    Ciuhodaru, dezamagit ca nu a prins nici locul doi: "Proiectul meu pentru un oras sanatos continua"

    La cabinetul parlamentar al doctorului Tudor Ciuhodaru, candidat la functia de primar al municipiului Iasi din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), era liniste totala cu numai cateva minute inainte de anuntarea rezultatelor exit-poll-ului. "Este plecat pe teren", a spus unul dintre cei din staff-ul candidatului. Doctorul a ajuns chiar cand se anuntau primele rezultate neoficiale de la ora 21. Timp de cateva minute, acesta s-a aratat putin dezamagit, deoarece urmatorul candidat cotat dupa Gheorghe Nichita era Daniel Oajdea, nu el, cum era creditat de sondajele anterioare. Un timp, medicul Ciuhodaru s-a plimbat prin camerele cabinetului, de la un televizor la altul, dar s-a aratat increzator ca procentele sale vor mai creste in urma numaratorii oficiale. "Voi lupta in continuare pentru ieseni, indiferent de rezultate. Toti avem nevoie de un oras sanatos, in care sa avem spitale, strazi curate si locuri de munca. Proiectul meu pentru un oras sanatos continua. Iar astazi le multumesc iesenilor, i-am vazut pe strada alaturi de mine si mainile pe care le-am strans imi dau incredere ca vom face impreuna acest oras sanatos", a spus Tudor Ciuhodaru.

    -------

    Prefectul apolitic, in vizita la PSD

    Prefectul Marian Bosianu a facut aseara o vizita la sediul PSD. Prefectul numit de Guvernul Ponta a fost vazut iesind din sediul fostului sau partid in jurul orei 20.45, cu putin inainte de a fi anuntate primele rezultate la alegerile locale. Demnitarul a iesit din cladire vorbind la telefon si s-a indreptat spre Prefectura. Desi primarul Gheorghe Nichita era in cladire la acea ora si astepta rezultatele exit-poll-urilor, Marian Bosianu a negat vehement ca s-ar fi dus sa-si felicite fostul sef de partid pentru castigarea unui nou mandat in fruntea orasului. „Nu m-am intalnit cu domnul primar in aceasta seara, ci cu domnul Lupu (n.r. - Victorel Lupu, membru PSD si seful Directiei Economice si Finante Publice Locale). Am avut de discutat o problema personala cu el. Nu l-am felicitat pe domnul Nichita. Eu nu fac nicio diferenta intre candidati si va trebui sa-i felicit pe toti", a declarat Bosianu.

    ------

    Drumul spre cabina de vot trece mai intai prin bodega sateasca

    * pulsul alegerilor locale, luat in mai multe sate din judet

    Reporterii "Ziarului de Iasi" au facut ieri un scurt tur al judetului, pentru a lua "pulsul" alegerilor. In mai toate localitatile, drumul satenilor catre sectiile de votare au trecut prin crasme, atat la plecare, cat si la sosire. La Coarnele Caprei, membrii comisiei au inchis sectia de votare pentru a lua pranzul, iar la Fantanele, votantii au asteptat chiar si o ora sa isi puna stampila pe favoriti.

    "Nu imi pun fiola la votare"

    O buna parte a locuitorilor din localitatile judetului Iasi au ales sa voteze la primele ore ale diminetii. Bineinteles, pentru un strop de curaj pentru a intra in cabinele de vot, multi alegatori, indiferent de sex, au facut o "vizita" in micile crasme pentru o bere sau o "cinzeaca". La Gropnita, cu toate ca era ora 9, barurile cu care este presarata soseaua care trece prin centrul comunei erau pline cu familii intregi care poposeau cateva momente inainte de a merge la vot. Din curiozitate, am oprit si noi la un bar, pentru a cumpara o sticla de apa minerala. Inauntru, intr-o camera cat un dormitor, nu puteai arunca un ac. "Eu am venit sa las o datorie", rade un localnic de aproximativ 60 de ani, cu un bat in mana. "O bere mica merge pe caldura asta. Nu imi pun astia de la sectie fiola cand dau cu batu'", a spus acelasi barbat, cand l-am intrebat mai in gluma mai in serios daca isi face curaj cu un sprit sa mearga la votare. Nu a mai apucat sa spuna nimic, fiind imediat "manat" din urma de sotia sa, care l-a "bestelit" nervoasa cand a iesit din maghernita. Ea se miscase mai repede decat el: a dat pe gat un rachiu, si imediat a stins cu un pahar de suc. Dupa ce am mai parcurs cateva sute de metri cu masina, am observat un copil care statea pe varfurile picioarelor si lipea o hartie pe un panou electoral. "Nu m-a pus nimeni, asa am vrut eu", a spus acesta ridicand din umeri. Avea in mana un afis USL prin care indemna cetatenii sa vina la vot.

    Sectie inchisa pentru pauza de masa

    La localitatea Coarnele Caprei, reporterii "Ziarului de Iasi" au gasit membrii Sectiei de votare 1 si 2 pregatind voiosi pranzul. Precum au spus reprezentantii sectiei, aici votantii au venit in numar mare la vot intre ora 10 si 11 apoi s-au rarit. In acest sens, au pus un afis pe usa de la intrare prin care anuntau "nepoftitii" ca intre orele 12 si 12.30 este pauza de masa. "Trebuie sa ne respectam. Am pus afis ca ne-am asezat la masa. Au venit multi sa voteze dimineata dar apoi s-au mai imputinat", a ridicat din umeri Victor Prejan, presedintele uneia dintre sectii. Pe o masa de vot membrii sectiei de votare au intins un pranz cu ceapa, branza, chiftele si altele bunatati. La iesirea din scoala, in stanga, am observat lesne mai multi localnici cu cate o bere in fata. Crasma se afla la mai putin de 500 de metri de sectia de votare, iar legea interzice ca pe aceasta distanta sa se vanda bauturi alcoolice. In preajma nu se vedea nici urma de politist. La Fantanele, sectia de votare era neincapatoare pentru multimea care se adunase in fata usii. Localnicii s-au trezit de dimineata pentru a se achita de aceasta "povara". Asa incat cei cinci membri din sectia de votare nu faceau fata fluxului continuu de votanti, iar coada se intindea pana afara. Multi au renuntat pe moment sa mai voteze si au spus ca revin la amiaza. "Nu este deloc organizare. Toti se ingramadesc si nimeni nu face nimic", a reprosat Constantin Stiuriuc, unul dintre candidatii la fotoliul de primar. Plictisiti, politistii faceau poze cu telefoanele personale sprijiniti de gard. Nervosi, votantii au inceput sa se buluceasca si sa-i certe pe membrii sectiei ca se miscau greoi. "Haideti mai repede. Parca nu stiti sa cititi sirurile de nume de pe liste", a vociferat un barbat cu camasa uda cu transpiratie. La un moment dat, unul dintre membrii sectiei a izbit pe birou un morman de carnetele de vot. "Daca nu se face liniste si ordine, inchid sectia de votare", a spus femeia, dar imedat s-a calmat si s-a asezat resemnata pe scaun. Procesul electoral a continuat la Iasi, judetul fiind, potrivit jandarmilor, unul dintre cele mai linistite din tara din punct de vedere al numarului incidentelor raportate.

    -------

    Biroul deputatului PDL Marius Spinu, vandalizat aseara

    * scandaluri si amenzi in ziua votului

    Biroul parlamentar al deputatului PDL Marius Spinu a fost devastat ieri-seara. Trei tineri au devastat cabinetul din zona Tatarasi, totodata agresand fizic si verbal membrii acestuia. "Au fost trei indivizi tineri, beti. Au intrat in sediu, fara acordul nostru. Au inceput sa injure. Dupa cateva minute au plecat, dupa care au revenit. Domnul Dorin Fronea a fost lovit. A primit doi pumni care l-au pus la pamant. Au aruncat cu un scaun in doamna Ana Simighian, sefa mea de cabinet, care incerca sa sune la 112. I-a trecut foarte aproape de tampla. Erau s-o omoare. Scaunul s-a izbit de un dulap, lasand o urma puternica. Ulterior, a venit Politia si, la scurt timp, l-a prins pe unul dintre ei. Nu stiu de ce ne-au atacat. Cred ca li s-a spus ca sunt pe cai mari si au facut un exces de zel", a declarat Marius Spinu. Acesta a adaugat ca, inainte de incident, tinerii ar fi consumat bauturi alcoolice la o terasa din zona. Marius Spinu a anuntat ca a depus o plangere la Politie pentru lovituri, distrugere si violarea spatiului.

    Potrivit politistilor, in jurul orei 20.30, unul dintre cei trei tineri pusi pe cearta s-a luat la harta cu un simpatizant dintr-un grup de 15 persoane din anturajul deputatului care astepta rezultatele exit-poll-ului. Dupa un schimb de injurii, cei doi au inceput sa se loveasca. Barbatul din grupul parlamentarului a fost transportat dupa incident la spital pentru investigatii medicale, iar agresorul a fost dus la Sectia 4 Politie pentru declaratii. Acesta a primit o amenda pentru tulburarea ordinii publice, dar s-a ales si cu dosar penal. "Sunt facute acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere. Deocamdata, nu am primit nicio plangere pentru vatamare corporala", a precizat comisarul Madalin Taranu din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean. In cursul zilei de astazi, cele doua parti implicate in conflict sunt chemate la Politie pentru lamurirea situatiei.

    Candidati lipsa din buletine

    Primul incident electoral la Iasi a fost semnalat insa de la primele ore ale diminetii, dupa ce membrii PP-DD au sesizat faptul ca mai multe buletine de vot pentru presedintele Consiliului Judetean nu contineau si fila din mijloc, situatie intalnita la sectii de votare din Costuleni, Gorban, Targu Frumos, Harmanesti si Todiresti. Pe fila lipsa, pagina a cincea de pe buletinele de vot, trebuiau sa figureze candidatii Vlad Hogea, din partea PP-DD, Vasile Simion, din partea Partidului Popular si al Protectiei Sociale, Gabriel Raduna, de la Partidul „Totul pentru Tara", Constantin Butnariu, de la PRM, Lucian Aurelian Postu, de la Partidul Verde, si Petrache Boboc, reprezentantul Partidului Poporului. Presedintele sectiei de votare numarul 1 din satul Harmanestii Noi a decis sa suspende procesul de vot timp de o ora, tocmai pentru a descoperi toate buletinele incomplete.

    Biroul Electoral Judetean a demarat verificari impreuna cu presedintii sectiilor de votare si a anulat 49 de buletine de vot din Costuleni si 45, din Harmanesti deoarece lipsea fila din mijloc. Scandalizat ca nu apare pe buletinele de vot, Vlad Hogea a cerut anularea alegerilor locale din judetul Iasi.

    Nichita, dat castigator de dimineata

    Un alt scandal electoral a izbucnit in urma exit poll-ului care a aparut dimineata la ora 10 pe Antena 3, lucru ilegal. La acea ora, primarul Gheorghe Nichita, candidat pentru un nou mandat din partea USL, aparea castigator detasat al alegerilor cu un procent de 71,4%, iar listele USL pentru Consiliul Local, cu 71%. Daniel Oajdea, candidat la Primaria Iasi din partea PP-DD, sustine ca cele doua institute de sondare a opiniei publice, CCSB si IRES, au scopul de a induce alegatorii in eroare si de a-i descuraja pe ieseni sa mearga la vot.

    Mai multi ieseni au reclamat faptul ca urnele din sectiile de votare sunt prea mici si ca s-au umplut cu buletinele de vot inca de la primele ore ale dimineatii. O astfel de situatie a fost la sectia 169 de la Scoala „Veronica Micle" din Bucium. Membrii Biroului Electoral Judetean au dat asigurari ca urnele pline vor fi sigilate si inlocuite cu altele noi. O situatie inedita s-a intamplat in comuna Mironeasa. Jandarmii au facut sesizare la BEJ in jurul orei 10 dupa ce un alegator si-a fotografiat buletinul de vot. Un echipaj de politie a intervenit la sectia de votare din satul Mironeasa, l-a audiat pe barbat, dar au aflat ca acesta a vrut doar sa ramana cu amintirea votului sau.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri