Eurotrip agentie de turism
mesterescu

Retete traditionale a' la demnitari

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Nu prea am avut insa noroc sa dam peste vreun ales care sa fi taiat, ieri, porcul. Majoritatea demnitarilor au fost prinsi pina peste cap cu fel de fel de probleme civice, drept pentru care si-au aminat datinile pentru week-end. Nu i-am intrebat daca au bani cu ce sa faca aprovizionarea, insa i-am intrebat daca stau pe acasa sa-si ajute nevestele. Majoritatea au spus ca tin sa fie cu familia de sarbatori si, mai mult, sustin chiar ca ar sti sa prepare citeva din delicatesele ce se pun pe masa de Craciun.
    "De obicei, bat covoarele"
    Prefectul judetului, George Baesu, spune ca pina anul acesta se implica activ in pregatirea Craciunului. El isi aminteste cu placere de faptul ca in zilele premergatoare Ajunului facea curatenie in casa, impreuna cu sotia sa, Anca. "Eu ma ocupam de curatenie. Bateam covoarele, dupa care mergeam la cumparaturi. Anul asta nu cred insa ca voi mai avea timp sa ma implic in toate. Tin minte ca impodobeam si bradul. Din toate obiceiurile legate de Craciun mi-a mai ramas unul, care de fapt este un hobby: imi place sa fac cadouri. Asta va fi si preocuparea mea din acest an. Vreau sa nu uit pe nimeni", ne-a spus prefectul Baesu.
    "Am sa curat cartofii, probabil"
    Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, spune ca, din lipsa de timp, nu se implica prea mult in pregatirile de Craciun. Cu toate acestea, Oprisan spune ca, pe linga obisnuitele cadouri, va mai face si ceva prin casa. "Am cumparat bradul si am inceput sa iau si cadouri pentru fiica mea, sotie, mama, nepotei, fratele si cumnata mea. Mincarea o pregateste mama cu sotia mea, Ofelia si fiica mea, Madalina", ne-a spus acesta. Seful de la CJ a mai adaugat ca nu a taiat porcul de Ignat fiindca nu a crescut nici unul. "Mi-ar fi placut sa tai porcul insa nu am. Voi cumpara carne din comert, ca majoritatea concetatenilor", sustine acesta.
    Cit despre mincarea preferata Oprisan spune ca va minca de Craciun muschi de vita la gratar. "Sotia mea va gati sarmalute, piftie, salata de Boeuf si salau pane. Eu, probabil, ca voi curata cartofii pentru friptura", a mai declarat presedintele de la CJ.
    "Eu tin post"
    Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean, se declara un traditionalist adevarat. In aceasta perioada nea Mircea, cum ii spun cei apropiati, tine post, asa incit inghite in sec ori de cite ori merge la o receptie unde "se maninca de dulce". "Pentru mine sarbatorile sint o placere. De ani de zile ma ocup de pregatirea produselor traditionale. Eu fac cirnatii si caltabosul si o ajut pe sotia mea, Silvia, la sarmale", spune nea Mircea. El a fost chiar incintat sa dezvaluie secretele cirnatilor pe care ii prepara: "Folosesc mate de oaie curatate. Ingredinetele de la carnea tocata sint: usturoi, piper si cimbru. Nu pun ardei, ca e prea iute. Dupa ce ii prepar, tin cirnatii la zvintat trei zile. Abia de Craciun gust din ei, fiindca tin post. Am sa tai porcul simbata, insa nu am sa maninc nimic la pomana lui".
    Radovici taie porcul la cuscri
    Viceprimarul municipiului, Dan Constantin Radovici, va taia porcul azi, la cuscrii sai de la Slobozia Ciorasti. "As fi vrut sa tai porcul de Ignat, insa a trebuit sa amin acest eveniment fiindca el a coincis cu inaugurarea Oraselului Copiilor. Inca de mic am participat la taierea porcului si ulterior, cind am crescut, parintii mei ma asteptau sa tai si sa pirlesc porcul. Tot azi facem si pomana porcului, la tara, la Slobozia" ne-a declarat viceprimarul.
    Acesta a mai spus ca in week-end toata familia Radovici se va ocupa de pregatirile necesare Sarbatorii de Craciun. "Am luat deja brazii. Nu eu, ci ginerele a facut acest lucru. El, impreuna cu ficele mele si cu sotia, au sarcina sa-i si orneze. Avem doi brazi. Unul in casa si unul in curte. Simbata, dupa pomana porcului, facem mincarea. Eu voi transa carnea, dupa care fac cirnatii si frigaruile. Sotia mea, Cornelia, se ocupa de racituri si sarmale", a precizat viceprimarul Radovici.
    El nu s-a ferit chiar sa ofere cititorilor "Monitorului" reteta dupa care prepara frigaruile. "Frigaruile sint specialitatea mea. Lumea zice ca sint talentat la frigarui. Tai carnea, care trebuie sa fie nici prea grasa nici prea slaba, sub forma de cuburi, apoi tai, tot cuburi, ceapa, ardeii grasi si ustoroiul. Le pun la dospit cu condimente traditionale: sare, piper, ardei si cimbru si le las asa o zi. Frigaruile pe care le folosesc sint din metal si sint excelente, fiindca prajesc carnea si pe interior. Le pun pe gratar, la foc mocnit", ne-a explicat Radovici.
    "Turtele sint preferatele mele"
    Deputatul PSD, Catalin Popescu, spune ca treburile tarii o sa-l tina in Bucuresti pina simbata dimineata. "Vineri seara incep dezbaterile pe motiune si se vor prelungi pina noaptea tirziu, dar simbata ma voi dedica total Craciunului. Vom taia porcul si vom face pomana traditionala la care va lua parte toata familia. De obicei, treaba mea este legata de transarea carnii si de prepararea cirnatilor. Am o reteta personala: nu pun multa carne de porc si nici foarte mult piper. Sotia mea, Anca, face curatenie si ulterior se ocupa de racituri", ne-a spus deputatul Catalin Popescu. In ceea ce priveste mincarea preferata, deputatul spune ca e innebunit dupa turte si caltabosi prajiti.
    "Sint in mijlocul comunitatii"
    Primarul Ion Petrea, din orasul Panciu, este foarte ocupat de sarbatori. El ne-a declarat ca de obicei, de Craciun se afla in sinul familiei insa in acest an va fi in sinul comunitatii. "Nu prea am sarbatori in acest an. Pe 28 decembrie a.c. avem sedinta extraordinara de buget, asa incit noi, cei de la Primarie, trebuie sa muncim sa definitivam aceste lucruri. Am avut putin timp insa sa ma ocup si de familie. Am luat deja bradul si am facut cumparaturile necesare impreuna cu fiul meu", ne-a explicat Ion Petrea, primarul din Panciu.
    "Fac Craciunul la Prisaca"
    Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, va taia porcul de Craciun duminica, la motelul de la kilometrul 25. Bacinschi a relatat reporterilor nostri citeva din obiceiurile sale pe care le facea mai ales in perioada de dinainte sa fie ales primar. "Acum, de cind am devenit primar, nu mai am timp de nimic. Duminica, totusi imi voi face timp sa merg cu familia, copiii si cuscrii sa tai porcul si sa-i facem pomana. De la kilometrul 25 voi pleca la casa de la Prisaca. Voi sta acolo de sarbatori si voi face naveta la Focsani", ne-a spus primarul Decebal Bacinschi.
    "Sint mare consumator de sorici"
    Consilierul judetean Maricel Soare, presedinte al PNL Vrancea, face Craciunul in familie. Pe masa, spune ca va avea de sarbatori mincaruri din carne de porc cu toate ca nu are in ograda un astfel de animal.
    "Eu nu ornez bradul. Copilul si sotia se ocupa cu asa ceva, eu doar finantez toate cumparaturile astea. De Craciun ma indeletnicesc, de obicei, cu achizitionatul si transatul carnii de porc, dupa fac saramura si dozez condimentele", ne-a explicat liberalul Soare.
    In ceea ce priveste "delicatesele" pe care sotia sa le va pregati de sarbatori, presedintele PNL ne-a spus: "Am impuscat cu ceva timp in urma doua giste salbatice si doi iepuri pe care ii vom gati la cuptor. Mai este spritul si soriciul. Sint mare consumator de sorici", ne-a declarat Maricel Soare.
    "Mi-ar place ca sotia sa nu se mai surmeneze cu masa"
    Primarul orasului Odobesti, Vasile Fudulica, a spus reporterilor nostri ca, din cauza lipsei timpului, nu s-a gindit foarte mult la sarbatorile de Craciun. "Nici brad nu am fost in stare sa-mi iau. Am acum prin buzunare vreo patru liste si de fiecare data uit de ele. Am noroc de sotia mea, care este o persoana hiper-sensibila si care are grija de tot. Cel mai mult mi-as dori ca de sarbatori sa nu mai munceasca asa mult", spune Vasile Fudulica.
    "Acasa nu prea sint sef"
    Directorul general al Directiei de Finante Publice, Constantin Grigorica, e mai mult coordonator al treburilor gospodaresti care apar in fiecare an de Craciun. In mod normal, Grigorica spune ca ar fi dat cu aspiratorul prin casa, dar anul asta lasa indatoririle sale pe seama baiatului. "A venit acasa baiatul si o sa dea el cu aspiratorul. Ce sa va spun, acasa nu prea sint sef, particip la tot ce inseamna gospodarie", ne-a spus Grigorica, care nu are preferinte culinare speciale pentru acest moment al anului.
    La datorie, chiar si de sarbatori
    Primarul orasului Marasesti, Emilian Brasov, se inscrie si el in categoria primarilor care vor ramine la "datorie" de sarbatori. Acesta spune ca nu va pleca nicaieri de Craciun si ca nici nu-si doreste lucruri spectaculoase de Sarbatori. "Pina dupa Anul Nou stau in oras si voi veni zilnic la Primarie. In general, o sa stau in sinul familiei si ma voi mai intretine si cu prietenii pe care ii mai am. Plecarea in Germania a fost cel mai mare cadou al vietii mele, asa ca nu-mi mai doresc nimic de sarbatori", ne-a declarat Brasov, primar de Marasesti. (Traian NEGULESCU)
    Comentarii Facebook

    Ultima ora

    editorial

    Referendumuri şi referendumuri

    Alexandru LĂZESCU

    Referendumuri şi referendumuri

    Practica şi teoria în materie (în viziunea Moscovei)

    Filmuletul zilei

    opinii

    Referendumul scoţian: ambiguităţile independenţei (I)

    Lucian DÎRDALA

    Referendumul scoţian: ambiguităţile independenţei (I)

    Din momentul în care guvernul de la Londra a stabilit întrebarea ce urma a fi tipărită pe buletinul de vot, tabăra unionistă a fost condamnată la defensivă.

    Apusul

    Nichita DANILOV

    Apusul

    Într-o sâmbătă seara, Mama Sonya rămase însărcinată şi născu un regiment de soldaţi.

    Firimituri, colecţia vară-toamnă

    Michael ASTNER

    Firimituri, colecţia vară-toamnă

    Preşedintele Niciunul, locul doi

    Propunerea redactorului sef

    O nouă cultură urbană

    Toni HRITAC

    O nouă cultură urbană

    Lucruri nemaiîntâlnite se petrec în Iaşi. Pe un vârf de deal, la Rediu, a apărut un bloc de şase etaje.

    Caricatura zilei

    Remus Pricopie si vulpea

     

    Editia PDF

    Intrebarea zilei

    Cine este candidatul la prezidentiale ofiter sub acoperire?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.