Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Descoperire uimitoare a fizicianului Sanduloviciu, autorul teoriei vietii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Daca vreodata ati avut prilejul sa vedeti plutind deasupra pamintului un cerc luminos si ati crezut ca ati vazut un OZN, s-ar putea sa va fi inselat. Nu va speriati, nu este vorba neaparat despre un fenomen supranatural. Dimpotriva, profesorul Mircea Sanduloviciu de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Al.I.Cuza" a demonstrat ca cercul cu pricina este ceva cit se poate de natural, numit stiintific "fulger globular". Considerat pina nu demult drept o enigma a stiintei, fulgerul globular a fost insa "prins" de profesorul iesean intr-un tub de sticla. Mai exact, recreind in laborator conditiile din natura care duc la aparitia acestui fenomen interesant, savantul a reusit sa-l explice, iar asta -spera el- ar putea duce la perfectionarea unor noi modalitati de producere a energiei electrice. Ca si recent dezbatuta sa teorie despre aparitia vietii - despre care in urma cu patru zile s-a scris si in "Washington Times"-, rezultatele cercetarii despre fulgerul globular au fost publicate in reviste stiintifice de prestigiu. Toate acestea dupa jumatate de veac petrecuti intr-un laborator de citiva metri patrati.
    Fenomen natural ce se produce in conditii naturale
    Din 1954, Mircea Sanduloviciu lucreaza in Facultatea de Fizica si cam tot de atunci dateaza interesul sau fata de fulgerul globular. Despre aceasta enigma a stiintei s-a vorbit prima data in secolul XIX, la Academia Franceza, in literatura de specialitate fiind consemnate descrierile facute de mai multi martori oculari. "Fulgerul globular apare rar, dupa un fulger obisnuit, sub forma unei structuri sferice, luminoase, de 5 cm pina la 2 metri diametru, ce se desprinde de suprafata pamintului. Pamintul este un conductor prost, structura sferica este marginita de sarcini negative, negativ cu negativ se respinge si de aceea se ridica. Este un fenomen natural ce se produce in conditii naturale prin autoorganizare. Regulile generale au fost definite de Ilia Prigojine in acest sens, iar aceasta structura le respecta", spune savantul care a reusit sa explice in premiera fenomenul fulgerului globular.
    Pirjoleste pamintul asemenea OZN-urilor
    Pe tema fulgerului globular - fenomen care, ca si in cazul OZN-urilor, "lasa urme", adica pirjoleste pamintul din jur - Mircea Sanduloviciu a sustinut conferinte in mai multe tari din lume, unul dintre articolele sale, in care isi descrie teoria, a aparut in 2000 in SUA in "Journal of Geophysical Research". "Totdeauna cind am conferentiat pe aceasta tema, in Austria, la Zurich sau la Munchen, s-a stat si afara cu scaunele", sustine profesorul iesean. De fapt, cu ce-si atragea auditoriul profesorul roman? El a reusit sa recreeze in conditii de laborator, deci la scara redusa, acest fenomen natural si astfel sa-l explice. "Experimentul se face cu o instalatie de vid, un tub de sticla, in care se introduce o sursa de plasma (mediu gazos). Electrodul care se introduce este pozitiv fata de plasma, iar in fata lui apar o succesiune de fenomene prin salt, fenomene neliniare", descrie profesorul Sanduloviciu. Una din consecintele rezultatelor acestui experiment ar putea fi schimbarea din temelii a industriei energetice. "Cercetatorii au sustinut pina acum ca, daca s-ar sti cum apare fulgerul globular, ar putea fi utilizat pentru obtinerea de energie prin fuziune nucleara, fizicianul american Reece Roth propunind ca plasmistii sa puna accent pe aceasta problema. Pentru obtinerea energiei in acest fel s-au alocat deja foarte multi bani si exista deja enormele instalatii Tokamak. Chestiunea a fost initial secreta intre rusi si americani, apoi au inceput sa ajunga in mai multe tari", spune Mircea Sanduloviciu, adaugind: "Rezultatele cercetarii mele sint publicate. Nu am bani pentru a face mai mult...."
    Folosindu-se de acelasi tub de sticla cu vid si o sursa de plasma, Sanduloviciu a mai produs o teorie: aceea ca structurile sferice si luminoase care apar se comporta ca niste celule vii. (Mirela CORLATAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri