Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jurnalul unui barbat bolnav de cancer

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa bolile cardio-vasculare, cancerul face cele mai multe victime. Zeci de mii de romani mor anual din cauza acestei boli care loveste napraznic, fara a tine cont de virsta, statut social sau educatie. In momentul in care medicii pun acest diagnostic, viata pacientului se schimba total. Pentru unii, totul se prabuseste si singura dorinta este de a grabi finalul. Altii lupta cu boala pina in ultima clipa. Altii insa, o ignora si incearca sa traiasca fara spectrul mortii deasupra capului. Din aceasta ultima categorie face parte si Constantin Neacsu, un barbat in virsta de 46 ani, care sufera de cancer pulmonar. Desi nu si-a scris gindurile, toate zilele pe care le-a trait de cind a aflat de boala sa le tine minte cu exactitate. Ne-a povestit experienta sa ca si cum ar fi rasfoit paginile unui jurnal.
    Mai 1999
    Constantin Neacsu, de profesie sofer, face vizita medicala anuala obligatorie la Policlinica CFR din Piatra Neamt. Se duce la control fara teama, convins ca este perfect sanatos. Are 46 de ani, este in putere si nu il doare nimic. "Credeam ca, la fel ca si pina acum, imi vor pune stampila «apt» fara nici o problema. Ma simteam foarte bine", isi incepe povestirea Constantin Neacsu, un barbat inalt si masiv. Dupa consult, i se spune ca sufera de bronhopneumonie si este internat in spital. Dupa 10 zile, timp in care tratamentul cu antibiotice nu isi face efectul, medicii il trimit la Bisericani, un sanatoriu pentru tuberculosi. "Acolo, am inceput sa am o presimtire rea. Mi-au facut mai multe analize, medicii se uitau mai atent la mine; m-am gindit ca ceva nu este in ordine. Dar chiar la cancer nu voiam sa ma gindesc", a afirmat barbatul.
    15 iunie 1999
    Lui Constantin Neacsu i se spune franc, fara nici un ocolis, ca are cancer pulmonar. Adevarul gol-golut. "Un medic din Basarabia mi-a spus franc ce am, dupa ce mi-a facut bronhoscopie. Nu m-a menajat deloc, mi-a spus in fata. A mai zis ca este o boala cu care se traieste, ca, daca ma ingrijesc, pot sa o mai duc multi ani. Eu l-am apreciat pentru ca nu m-a mintit. Eu cred ca daca se intimpla ceva rau cu tine, trebuie sa stii", a spus Constantin Neacsu. Urmeaza doua zile in care bolnavul simte ca totul se prabuseste in jurul lui. I se pare nedrept si nu-i vine sa creada ca i s-a intimplat chiar lui sa fie atins de o boala nemiloasa. "Timp de o saptamina nu mi-a venit sa cred ca sint asa de bolnav, cind eu ma simteam in putere. Eram tracasat si consideram ca am fost pedepsit fara sa am nici o vina. Eu toata viata mi-am spus ca daca faci bine, bine gasesti si am incercat sa fiu bun. De aceea m-am simtit nedreptatit", a marturisit Constantin Neacsu. Imaginea fetitei sale de 12 ani, indurerata de moartea sa, i-a bintuit gindurile in saptamina care a urmat, aducindu-l intr-o stare de disperare. Dar tot imaginea ei si a celor doi baieti de 20 de ani, l-a facut sa-si revina. "M-am obisnuit cu gindul ca am cancer si m-am hotarit sa iau viata asa cum este ea", a spus Constantin Neacsu.
    18 iunie 1999
    Le spune celor doi fii mai mari, veniti in vizita la spital, ca este grav bolnav, ca are cancer. "Le-am spus «Mai, tata, asta-i viata, sa o ducem inainte». Au fost suparati, dar daca m-am obisnuit eu cu gindul, s-au obisnuit si ei. Fetitei nu i-am spus, ca este prea mica si nu am vrut sa o necajesc. Poate ca nici nu ar fi inteles", si-a continuat marturisirea Constantin Neacsu. Dupa ce au aflat vestea, fiii lui Constantin, Dan si Adrian, l-au incurajat in mod constant, facindu-l sa uite de boala. "De plins n-am plins cind ne-a spus tata, dar am fost mihnit. Dar vrem sa-i fim alaturi si sa-l ajutam, asa cum ne-a ajutat si el cit am fost noi mici", ne-a spus Dan Neacsu, in virsta de 21 ani. Dupa externare, pentru Constantin au urmat citeva saptamini grele, cu evenimente neplacute: chimioterapia si pensionarea. Amindoua l-au indurerat.
    Iulie si august 1999
    Incepe cobaltoterapia la Bacau si mai tirziu, chimioterapia la Piatra Neamt. Dupa externare se simtea bine fizic. Dupa citeva zile de tratamente, a inceput sa se simta rau din cauza tratamentelor agresive. "Nu mai suportam sa-mi puna perfuzii in vene. Cind stiam ca trebuie sa ma duc la tratament, imi venea sa mor. Atunci imi aminteam ca sint bolnav tare, ca am cancer", ne-a povestit Constantin Neacsu, care a adaugat ca "este o boala tare perfida. Nu suferi cind o ai, dar ea te macina in timp". Dupa ce a terminat tratamentul, Constantin Neacsu s-a intors la serviciu. Desi colegii sai s-au purtat fara repros, s-a simtit stigmatizat. "Mi-era rusine de mine insumi si nu voiam sa ma intilnesc cu colegii. Credeam ca ma vor evita, ca nu vor mai bea apa dupa mine. Ma simteam de parca as fi purtat o pecete si toata lumea stia ca am cancer imediat ce ma privea. La serviciu, s-a zvonit ca-s bolnav si puteau sa-si dea seama si singuri, numai cind imi vedeau venele intepate cu seringa. Dar s-au purtat bine cu mine, poate si pentru ca eu sint o fire lipicioasa", ne-a mai povestit Constantin Neacsu, care a tras concluzia ca "Mergem inainte si cu prietenii si cu fratii".
    Septembrie 1999
    Luna pensionarii. Constantin Neacsu, care s-a dus cu placere la serviciu toata viata lui, se simte de parca i s-ar fi taiat o mina. Se obisnuieste foarte greu cu faptul ca nu va mai urca la volanul camionului. "28 de ani am condus si parca s-a rupt ceva in mine. Eu eram obisnuit sa vin, sa plec, aveam o viata activa. Dar cum medicul mi-a spus ca de acuma trebuie sa-mi caut de sanatate si ca-i mai bine pentru mine sa nu fac efort fizic, sa evit soarele, alcoolul, m-am resemnat. Mi-am facut dosar de pensionare", a spus Constantin Neacsu.
    Iulie 2000
    Starea lui Constantin Neacsu se inrautateste. Nu mai are putere intr-o mina si nu mai are stabilite intr-un picior. Merge din nou la medic, iar acesta ii spune ca de vina-i capul. Vine la Iasi, unde i se spune doar ca a facut o complicatie din cauza cancerului. Este operat de prof. dr. Nicolai Ianovici. "Am avut noroc de omul asta ca desi mi-a gaurit ciberneticul, acuma ma simt bine. Nu ma doare nimic, nici nu ametesc. Astept sa ma duc acasa, la familie", ne-a spus Constantin Neacsu. Baietii lui vin pe rind la spital. Nu-l lasa singur nici o clipa. Poate si din aceasta cauza, Constantin Neacsu este de un optimism care te copleseste. Nu se gindeste deloc la final, ci la viitorul apropiat. Spune ca se simte de parca nu ar avea cancer. Doar din cind in cind isi aminsteste ca este o amenintare. Dar rar de tot. (Alina TITEI)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri