Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Procesul Paula Bulgaru

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sala de judecata a fost, ieri, arhiplina. Iertare sau pedeapsa? Azi vom afla raspunsul la cel mai rasunator proces al anului
    La completul III al Judecatoriei a fost ieri un cutremur. Nu cu zgiltiit de geamuri si mobila. Nu cu panica si cu exaltarea instinctului de supravietuire. A fost un cutremur al constiintei, prinsa intre compasiune si pedeapsa. O lupta pentru aflarea unui raspuns. "Trebuie sau nu pedepsita Paula Bulgaru pentru ca a strigat impotriva Mitropolitului Daniel si a episcopului Casian?", a fost intrebarea care a dominat cel mai rasunator proces care a avut loc in Iasi in 2001. Scandalul, care a pornit de Sf. Parascheva, a avut un final neasteptat. Ceea ce se dorea o simpla atentionare a celor care isi permit sa tulbure o slujba s-a transformat intr-o disputa dintre Codul Penal si Biblie, disputa intens mediatizata. Unde se termina teritoriul uneia, si unde incepe teritoriul celeilalte? Care este granita dintre ele? Au fost citati ca martori chiar Mitropolitul Daniel si episcopul Casian pentru aflarea unui raspuns cit mai convingator. Cei de pe margine s-au impartit in doua tabere. Unii cereau pedeaspa, conform Codului Penal, altii mila potrivit Bibliei. Care dintre aceste legi este mai puternica? Ultimul cuvint in fata oamenilor il are judecatorul. Dar acesta este prins tocmai intre legea omului si legea lui Dumnezeu. Stabileste pedepse dupa Codul Penal. Dar nu-si poate desfasura activitatea in sala de judecata daca nu are in fata Biblia. Iertare sau pedeapsa pentru Paula Bulgaru? Raspunsul judecatorului va fi dat azi.
    S-a judecat in complet de urgenta
    Paula Bulgaru a venit dis de dimineata la Judecatorie. A calatorit cu masina pentru ca legaturile cu trenul din Braila erau proaste pentru ea si nu ar fi vrut sa intirzie nici o secunda la propriul ei proces. A venit insotita de doua prietene care ii impartasesc punctul de vedere. Timp de trei ore, tinara a stat in picioare, pe holul Tribunalului, asteptind sa-i vina rindul in instanta. S-a vazut trecuta pe lista completului de judecata din sala III la pozitia 41. In dreptul ei era scris insa cu rosu cuvintul "eroare". Initial, s-a crezut ca un judecator sau o grefiera a facut aceasta precizare pentru a goni lumea atrasa de procesul fetei. Ulterior apele s-au limpezit. Paula Bulgaru urma sa fie judecata de un complet special in sala III, iar numele ei a fost trecut din greseala pe lista afisata. Procesul ei trebuia sa inceapa, separat, la ora 12.00.
    "Inculpat Paula Bulgaru"
    Orele amiezii au prins sala III aproape plina. Pe bancute, zeci de oameni isi asteptau procesul. Majoritatea proveneau de la tara. In boxa acuzatilor, cinci detinuti, supravegheati de doi politisti, isi asteptau si ei rindul. Paula Bulgaru s-a asezat cu prietenele ei undeva, pe la mijlocul salii. Avocatii si-au ocupat locurile in fata punind la punct ultimele detalii ale pledoariilor pe care urmau sa le sustina. "Sint emotionata si te rog sa-mi spui la sfirsit daca s-au vazut emotiile", mi-a marturisit avocata Gianina Geantau. Ultima dilema, legata de prezenta Mitropolitului Daniel in sala de judecata, a fost rezolvata de avocata Mariana Bazdara. "Ia uite ce scrie aicea, ca refuza sa primeasca citatia intrucit Mitropolitul este plecat", a citit avocata mesajul Mitropoliei la cazul Bulgaru. Discutiile din sala au incetat brusc odata cu aparitia judecatoarei Diana Micu. Pe masa au fost asezate Biblia si Crucea. Procurorul Radu Moisescu, un tinar inalt, si-a luat si el in stapinire fotoliul. "Inculpat Paula Bulgaru", a dat judecatoarea semnalul de incepere al procesului. Un "prezent" s-a auzit imediat, iar Paula Bulgaru, imbracata in haine de calugarita, a venit la bara. Capul ei era mai jos de microfonul care ar fi permis salii sa auda fiecare cuvint.
    Cuvintele care au provocat scandalul: "Nu sint vrednici"
    In prima parte a procesului, avocatii au cerut un supliment la interogatoriul fetei. Judecatoarea a fost de acord, iar Paula Bulgaru a povestit ce a facut in duminica de 14 octombrie. "Am ajuns la Mitropolie la ora 8.00 si am asteptat inceputul slujbei. M-am rugat si am ascultat tot ce s-a spus pina la ora 10.30", a inceput Paula sa scormoneasca prin amintiri. In sala oamenii mai susoteau intre ei, povestindu-si unul altuia ce necaz i-a adus la Iasi. Insa pomenirea cuvintelor, "Dumnezeu, sfint, Mitropolie, mitropolit, episcop" a avut efectul unui magnet. Incetul cu incetul, atentia tuturor a inceput sa se indrepte spre silueta firava care incerca sa-si faca loc printre plictiseala procurorului si dorinta avocatilor de a se face auziti. "Cind preotul a intrebat daca sint vrednici de pomenit, eu am spus ca nu sint vrednici si am mai spus ?Jos Daniel! si jos Casian!?, a recunoscut Paula care a mai cerut sa fie judecata dupa "legea lui Dumnezeu".
    Dupa ce a semnat declaratia, la bara a venit una dintre prietenele ei, citata ca martora. "S-au auzit doar cuvintele ?Nu sint vrednici?. Apoi, niste oameni au scos-o pe Paula din Mitropolie", a marturisit Maria Stanciu, sotie de dascal. In timp ce Maria Stanciu povestea cit de credincioasa este Paula, procurorul a facut fixatie pentru unul din geamurile salii. Nu stim daca l-a incintat vreun zbor al ciorilor speriate de venirea iernii sau daca i-au placut paianjenii din coltul geamului. Cert este ca a creat senzatia ca nu il intereseaza ce declara martora. In schimb, publicul se apuca sa soarba fiecare cuvint rostit in fata judecatoarei. Au aparut chiar si coturi trase discret in coastele celor care nu voiau sa faca liniste.
    Procurorul Radu Moisescu: "Inchisoare cu suspendare"
    Povestea care se contura in fata judecatoarei a reusit in cele din urma sa impuna tacere. Nelipsitul du-te-vino pe usa completului de judecata a disparut ieri pentru doua ore. Nimeni nu a iesit din sala, doar s-a intrat. La un moment dat, sala a devenit arhiplina. Capetele celor din sala erau astfel pozitionate astfel incit sa vada direct triunghiul judecator-procuror-avocat in mijlocul caruia au fost Paula Bulgaru si Maria Stanciu. Cei care stateau in picioare si-au inclinat corpurile unul dupa altul formind un evantai cu mai multe capuri. Politistii si-au dat jos caschetele, iar detinutii au uitat ca au catuse la miini. Nu a fost nevoie de nici o atentionare din partea judecatoarei pentru a se asigura linistea. Dupa ce si martora a semnat declaratia, a inceput "razboiul" dintre acuzare si aparare.
    Procurorul a insistat pe faptul ca gestul tinerei, de a striga in timpul slujbei, a adus o atingere grava solemnitatii momentului. "Au venit peste un milion de oameni care au fost tulburati extrem de grav de tipetele fetei", a aratat Radu Moisescu, rostind de mai multe ori cuvintul "grav". Legindu-se apoi de recunoasterea faptei de catre fata in fata anchetatorilor, acuzarea a cerut condamnarea Paulei Bulgaru la inchisoare cu suspendare.
    Cearta intre procuror si avocatele apararii
    Avocatele au sarit ca arse afirmind ca nu au fost lasate sa aduca probe in aparare. "Acuzarea s-a facut pe baza declaratiilor a trei martori, surori, iar procurorii nu au explicitat care a fost continutul expresiilor calomnioase si a injuriilor. Doamna presedinte, nu stiti ce judecati pentru ca acuzarea nu a precizat care au fost cuvintele jignitoare. Si de cind recunoasterea este o proba daca nu este sustinuta de dovezi? Atunci ce facem? Sa-i credem pe cuvint pe procurori?", a intrebat avocata Gianina Geantau, insistind apoi pe citarea Mitropolitului Daniel. Procurorul a incercat sa taie elanul avocatei, spunind ca Mitropolitul nu ar avea ce sa declare ca martor, pentru ca nu a auzit ce a strigat Paula Bulgaru. "Pai daca nu aude si nu vede atunci nu trebuie sa fie preot, potrivit reglementarilor bisericesti", a "muscat" avocata Mariana Bazdara. Pentru a aplana conflictul dintre aparare si acuzare, judecatoarea i-a atentionat pe procuror si avocata ca vor fi amendati si scosi din sala. "Platesc amenda, dar nu ies din sala", s-a aratat hotarita Mariana Bazdara, smulgind citeva risete prin sala.
    Gafa monumentala a lui Radu Moisescu
    Partea a doua a procesului a constat in pledoariile celor doua parti. Acuzarea a folosit Codul Penal, respectiv legea omului, iar apararea a scos in fata Biblia, adica legea lui Dumnezeu. Primul care a avut cuvintul a fost procurorul. Parasind temporar contemplatiile pe geam, cu un Cod Penal minuscul in mina, procurorul si-a inceput pledoaria cu o gafa monumetala. "In legatura cu episcopul Casian si aaaa...si cum l-o mai chema pe celalalt", s-a bilbiit procurorul cind a vrut sa se refere la Mitropolitul Daniel. Revenindu-si dupa i s-a suflat numele, in risul tuturor din sala, procurorul a incercat sa explice, dupa legea omului, cu ce a gresit fata. "Din acte rezulta ca Paula Bulgaru a strigat cind in Mitropolie a fost o liniste deplina. A strigat ca nu sint vrednice cele doua fete bisericesti, ceea ce reprezinta o defaimare. Potrivit legii, este interzisa defaimarea, incitarea la acte care sa tulbure si sa destabilizeze. Ea s-a manifestat in spiritul intolerantei religioase si a incalcat dreptul a peste un milion de pelerini la rugaciune. A urmarit sa impiedice desfasurarea unui moment solemn si a reusit. Ca importanta, pelerinajul de Sf. Parascheva este a patra procesiune din lume. A dovedit o crasa lipsa de respect fata de oameni, inalti prelati, oficiali", si-a rezumat procurorul pledoaria nu inainte de a-i mai iesi un "porumbel" din gura. "Sintem niste animale sociale", i-a scapat procurorului la un moment dat.
    "Nu vindeti Biblia pe un text din Codul Penal"
    Apararea si-a inceput pledoaria folosindu-se de Biblie si de perceptele ei. "Fata a strigat dupa adevar. Chiar in Biblie se precizeaza ca esti obligat sa strigi dupa adevar, sa-l scoti la lumina. Paula Bulgaru a incercat sa intre in audienta la inaltii prelati, a facut memorii, dar nu a fost bagata in seama. Ceea ce a spus este convingerea ei personala si a raspuns la o intrebare. Nu poate fi considerata un element destabilizator, atita vreme cit ea s-a rugat si nu a vorbit decit atunci cind a fost intrebata", a spus Gianina Geantau. Apoi, a rugat judecatoarea sa impiedice o vinzare. "Adam a vindut Paradisul pe un mar. Nu vindeti Biblia pe un text din Codul Penal", a implorat avocata.
    Mariana Bazdara si-a inceput pledoaria cu dorinta de a-si prezenta buletinul de identitate pentru a arata ca ea "nu este un animal", ironizindu-l astfel pe procuror. Apoi, a invocat Biblia in ajutorul fetei. A cerut sa nu se aplice legea omului pe o fapta care a avut loc pe tarimul lui Dumnezeu. S-a legat de dreptul fiecaruia la o opinie si convingere personala. A insistat ca nu exista nici o fapta penala. "Dumnezeu a permis acest proces ca sa aflam adevarul", aproape ca a strigat Mariana Bazdara in final. Cit timp au durat pledoariile, sala a capatat aspectul unei picturi. Toti stateau nemiscati, iar cei mai multi nu si-au dat seama ca au gurile cascate. Ochii erau mariti, si in fiecare se dadea o lupta. "Trebuie sau nu pedepsita Paula Bulgaru?", era intrebarea la care cei mai multi cautau raspunsul. Detinutii isi miscau ritmic capetele ca la un public prezent la tenis. Numai ca privirea nu urmarea mingea, ci vorbele care ieseau din gura avocatilor si a procurorului.
    "Condamnati-ma ca am spus adevarul"
    Ultima care a avut cuvintul la bara a fost Paula Bulgaru. Intrebata daca se considera vinovata sau nu, Paula a refuzat sa zica un simplu "da" sau "nu". "Sint vinovata ca am spus adevarul?", a inceput ea sigura. "Atunci condamnati-ma ca am spus adevarul", a inceput sa-i tremure glasul. "Dar il condamnati pe Iisus Hristos pe care il am in inima", si-a inabusit lacrimile." Ii condamnati pe Sfintii Apostoli", s-a luptat Paula sa nu izbucneasca in plins. "Ii condamnati pe martiri si pe cei care au suferit", au inceput sa apara primele lacrimi. "Condamnati societatea", a spus plingind Paula Bulgaru. Numai ca nu plingea singura. Cei mai multi aveau ochii in lacrimi. Doua femei mai sensibile isi stergeau deja lacrimile prelinse pe barbie. Judecatoarea parea stana de piatra. Procurorul si-a ingropat fata in palme dintr-un motiv numai de el stiut. Avocatii stateau si ei nemiscati surprinsi de reactia fetei.
    "Pronuntarea se va da miine", a mai spus judecatoarea inainte de a parasi sala. Martor tacut, nevazut si neauzit, dar mereu pomenit, prezent si folosit, Biblia, pare ca si-a facut efectul. (Adriana PLECAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri