Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Monitorul" va descrie subiectele de la bac-ul din acest an

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Subiectele de la examenul de bacalaureat din acest an vor solicita nu numai memoria candidatilor, ci si capacitatea de sinteza, originalitatea si logica acestora. Exercitiile si problemele de examinare vor fi structurate intr-un mod diferit, Ministerul Educatiei Nationale fiind decis sa combine testele grila cu subiectele de tip compozitie-eseu. De asemenea, baremele de corectare au fost schimbate, fiecare subiect fiind cotat cu un numar de puncte, in functie de dificultate. O teza perfecta va putea fi notata cu numarul maxim de 100 de puncte. "Accentul se deplaseaza de pe memorare pe intelegere; candidatilor li se va verifica capacitatea de abstractizare, selectie, exprimare coerenta, comunicare si redactare. Nu vor fi testate memorari sau subiecte previzibile", a anuntat prof. Camelia Gavrila, inspector general scolar. Dar iata cum vor fi structurate subiectele la principalele discipline de examinare. La proba scrisa de Limba si Literatura Romana, primul subiect va fi de tip compozitie eseu, urmind ca la urmatorul candidatii sa fie pusi in situatia de a comenta un fragment de text. Al treilea subiect va fi redactarea unei compuneri in stiluri functionale - de exemplu, o cerere, un curriculum vitae, un memoriu de activitate. La profilurile de filologie si pedagogie, ultimul subiect va consta intr-un exercitiu de gramatica, cu mai multe cerinte. La primele doua subiecte de la disciplina Istoria Romaniei, candidatii trebuie doar sa completeze date, notiuni istorice si sa defineasca anumiti termeni de specialitate. Urmatoarele doua subiecte constau in explicarea unor dictoane sau expresii celebre sau comentarea, din punct de vedere istoric, a unui text. Cerintele vor fi foarte clar exprimate. La ultimul subiect, candidatii vor avea de compus un eseu pe baza unei structuri de idei. La Matematica, proba va consta in rezolvarea a doua-trei probleme, avind fiecare cite patru-cinci cerinte. La Fizica si Chimie, subiectele de examinare vor consta in teste grila, care vizeaza verificarea cunostintelor teoretice si probleme. Candidatii care vor alege Filosofia vor avea de raspuns la intrebari tip grila, de explicat cuvinte, de gasit autorii unor citate si de rezolvat mai multe cerinte pe un text dat. (Alina TITEI)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri