Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ultimele noutati despre noua lege a pensiilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Aminata de doua ori, o data din cauza unor articole apreciate drept neconstitutionale si o data din lipsa de fonduri, legea pensiilor a vazut in sfirsit lumina tiparului. Legea privind sistemul public de pensii a fost publicata in "Monitorul Oficial" la data de 1 aprilie 2000. Legea va intra in vigoare la 1 aprilie 2001, cu exceptia a doua capitole care vor fi aplicate anul acesta: recalcularea pensiilor si infiintarea Casei Nationale de Asigurari Sociale. Spre deosebire de reglementarile actuale, noua lege reformeaza intregul sistem de asigurari sociale. Fiecare cetatean va fi platit dupa munca depusa si dupa aceleasi reguli. Nu vor mai exista diferente de pina la 500.000 de lei intre pensiile a doi cetateni care au aceeasi vechime, aceeasi pregatire, dar care au iesit din activitate la diferenta de citiva ani. Una dintre mizele noului sistem de pensii este atragerea a cit mai multi contribuabili care sa cotizeze la sistem si, daca se poate, cit mai multi ani. In acest sens se prevede cresterea treptata a virstei de pensionare, pina in anul 2015, cind se va ajunge la o virsta standard de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Astfel, pina la sfirsitul anului 2005, virsta de pensionare va creste cu o luna la fiecare sase luni calendaristice, iar dupa acest an, cresterea va fi de o luna pentru fiecare patru luni. Astfel, in luna decembrie 2010, de exemplu, o femeie va iesi la pensie de limita de virsta la 59 de ani si o luna, daca are vechime de 28 de ani si doua luni. Ca o noutate, in vechimea de munca vor intra si studiile superioare, cu conditia absolvirii lor si stagiul militar obligatoriu. O alta modificare importanta este stagiul minim de cotizare la sistemul de asigurari de pensii. La ora actuala, o persoana poate deveni pensionar daca are minimum 10 ani vechime in cazul femeilor si minimum 15 ani vechime in cazul barbatiilor. Legea pensiilor prevede cresterea acestor termene la 15, respectiv 20 de ani. Desi in ultima perioada au existat foarte multe discutii in ceea ce priveste pensionarea anticipata, noua lege este foarte larga in acest sens. Cei care au vechime completa in munca pot iesi la pensie anticipat daca mai au cel mult cinci ani pina la implinirea virstei standard de pensionare. Calculul pensiei se va face in acest caz la fel ca la pensia de limita de virsta, deci avantajos. In cazul in care nu au vechime completa in munca, doritorii pot apela la pensia anticipata partiala. In aceasta situatie, pensia va fi diminuata cu un anumit procent pentru fiecare luna de anticipare, in functie de numarul de luni in care ar fi trebuit sa mai lucreze. De exemplu, cel care mai are un an pina la vechimea completa va beneficia de o pensie redusa cu 0.12%, fata de pensia care i s-ar fi cuvenit pentru vechime integrala. Procentele cresc daca viitorul pensionar vrea sa iasa din cimpul muncii mai devreme.
    Modalitatea de calcul al pensiilor este o alta noutate. Veniturile lunare (cu tot cu sporuri si cu alte beneficii) ale angajatului vor fi transformate in puncte prin raportarea lor la salariul mediu brut pe economie. Numarul de puncte cumulat pe intreaga perioada va da marimea pensiei, indiferent de perioada in care persoana va iesi din activitate. In consecinta, actualii angajati trebuie sa aiba grija ca toate veniturile lor sa fie trecute corect in cartile de munca, deoarece toate vor conta la pensie. Totusi, legea pune o ingradire la marimea pensiei. Aceasta nu va putea fi mai mare de trei salarii medii brute pe economie, aferente lunii in care se calculeaza pensia. "Aceasta lege va reforma sistemul de pensii in favoarea celui care lucreaza. Pentru a putea fi pusa in aplicare, trebuie insa mai intii sa se faca recalcularea actualelor pensii, recalculare care va incepe la sfirsitul lunii mai si va dura pina la intrarea in vigoare a legii", ne-a declarat Ionel Calapd, directorul Directiei Muncii si Protectiei Sociale. Potrivit legii, in termen de 30 de zile va fi elaborata hotarirea privind recalcularea pensiilor. (Dana PAVEL)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri