Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un iesean, seful Falun Gong Romania, a stat inchis intr-o puscarie din China

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Adrian Sturdza a declarat ieri ca tot ce i s-a intimplat in China este o "mare nedreptate". "Voiam sa fac ceva pentru oamenii care sint torturati in China pentru vina de a incerca sa fie mai buni, prin practica Falun Gong. Nu m-am dus acolo pentru a da jos Partidul Comunist sau pentru a schimba regimul, ci doar ca sa-i ajut pe acesti oameni", a spus Sturdza, iesean de bastina si ruda apropiata a printului Dimitrie Sturdza.
    Pentru ca organizatia Falun Gong este interzisa in China de peste trei ani, Sturdza a fost retinut de Politia chineza, batut cu bestialitate, dupa care i s-a dat insa drumul. Ieseanul a fost totusi un tip norocos, pentru ca multi dintre cei care au protestat de-a lungul timpului din acelasi motiv au sfirsit in inchisorile comuniste. Odata cu arestarea sa au mai fost retinuti circa 20 de cetateni occidentali, alaturi de citeva sute de chinezi. Incidentul a provocat un scandal diplomatic international finalizat cu eliberarea multora din cei retinuti.
    Citeva coaste rupte
    Adrian Sturdza este stabilit de sase ani in orasul Toronto din Canada, localitate in care a si inceput sa practice Falun Gong. De aici, impreuna cu un mic grup de practicanti, a plecat in februarie spre Beijing, pentru a protesta impotriva represiunii la care sint supusi toti adeptii din China ai Falun Gong. Ca loc de manifestare a fost aleasa Piata Tienanmen, pentru ca zona este plina de turistii straini si chinezii care asista la arborarea drapelului Republicii Populare Chineze, in fiecare dimineata. Sturdza n-a reusit sa reziste decit citeva secunde dupa ce a ridicat bannerul, aproape imediat fiind imobilizat de politistii din piata, bagat in duba si transportat la sectia de politie, nu inainte de a-i fi sparti ochelarii si rupte citeva coaste.
    80 de milioane de practicanti
    Pentru practicantul roman de Falun Gong, o posibila explicatie a "atrocitatilor" la care sint supusi adeptii acestei "practici de cultivare a corpului si a mintii" ar fi extraordinara popularitate de care ar fi inceput sa se bucure respectiva miscare nonreligioasa, nonpolitica, nonprofit si fara structuri organizate in anii '90 in China. Potrivit unor numaratori efectuate in 1998 de Partidul Comunist Chinez, peste 80 de milioane de chinezi practicau Falun Gong, cifra impresionanta de vreme ce numarul membrilor PPC este de "doar" 50 de milioane. Astfel, de unde, pina in 1998, Guvernul chinez nu a avut nimic impotriva acestei miscari, care a fost initiata in 1992, sprijinind-o chiar, in 1999 au inceput represaliile. In doar citeva saptamini, guvernantii au arestat mii de persoane pe care le-au torturat, silindu-le sa renunte la aceste practici.
    Falun Gong are "celula" la Iasi
    In Romania, desi nu au fost intocmite nici un fel de statistici in acest sens, exista peste 100 de practicanti "Falun Gong", cei mai multi dintre acestia aflindu-se la Bucuresti si Cluj-Napoca. Foarte putini exista si la Iasi. Falun Gong reprezinta un ansamblu de cinci exercitii respiratorii carora li se adauga un set de comandamente morale. Considerind de-a dreptul ridicola acuzatia autoritatilor chineze potrivit carora practicantii Falun Gong isi despica burta pentru a descoperi "roata", Adrian Sturdza s-a abtinut de la orice fel de comentarii pe aceasta tema. (C.O.)
    Ce este Falun Gong?
    Falun Gong sau Falun Dafa este o forma veche de Qigong, o practica de rafinare a corpului si a mintii prin exercitii speciale si meditatii. In afara eficacitatii exercitiilor practice, ceea ce distinge in mod esential Falun Gong de celelalte practici Qigong este accentuarea caracterului moral in viata de zi cu zi, potrivit principiilor trasate de Li Hongzhi, fondatorul Falun Gong. Trei principii sint fundamentale pentru aceasta practica, si anume: Adevarul, Compasiunea si Toleranta. Cele cinci exercitii care formeaza baza Falun Gong reprezinta un set de miscari ale trupului insotite de o respiratie calma fiind totodata simple si usor de invatat. Ele pot fi practicate in grup sau de unul singur, in parcuri sau acasa, indiferent de ora. Adeptii spun ca practica repetata poate conduce la insanatosirea organismului bolnav.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri