Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

sambata, 01.10.2016

Operatie pe cord cu DNA la usa (FOTO&VIDEO)

Descindere de infarct a procurorilor, la ora 7 dimineata, la Institutul Inimii din Copou

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Managerul Grigore Tinica

  Casele si birourile conducerii Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) au fost ieri perchezitionate de procurori si politisti judiciari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Vizati au fost reputatul chirurg cardiolog Grigore Tinica, dar si directorul medical al institutiei, Remus Dabija, si chirurgul Igor Nedelciuc. De asemenea, au fost perchezitionate si biroul directorului economic Victoria Nedelciuc, si vestiarele mai multor medici si asistente. Procurorii DNA nu s-au multumit cu atit, si au cautat si in locuintele celor vizati. Medicii vizati au relatat ca au fost treziti dimineata la ora 6 si au fost dusi la birouri, alti reprezentanti DNA au ramas sa cerceteze locuintele cardiologilor. „Nici nu eram trezit la ora la care au venit. Au spus sa ma imbrac si sa merg la birou. I-am rugat sa ma lase sa ma spal pe fata, dar au refuzat. M-am imbracat si am plecat cu ei, iar o parte dintre ei au ramas acasa si au inceput sa caute. Au cautat pina si pe copii. Totul s-a petrecut in stil KGB-ist si nu imi este rusine sa o spun", a povestit renumitul cardiolog Grigore Tinica. Cind a ajuns la spital, medicul a fost intimpinat de procurorul Emilian Eva, cel care coordoneaza cercetarea. Intrevederea dintre cei doi ar fi fost chiar cordiala, iar conform lui Tinica, procurorul i-a spus medicului ca actiunea este „doar o formalitate".

  Trei ore de perchezitii in birouri

  Pe tot parcursul zilei de ieri, activitatea Institutului de Cardiologie a fost paralizata de jandarmii si politistii judiciari de la DNA. Mai intii a fost verificat biroul lui Grigore Tinica, de unde politistii judiciari au scos mai multi saci cu documente. Pe tot parcursul perchezitiei, jandarmii au pazit atit intrarea de la etajul cinci, cit si coridorul. Jandarmii i-au oprit pe toti pacientii care aveau programare in zona respectiva, iar cei care aveau treaba cu medicul cardiolog erau indrumati sa revina a doua zi. Actiunea de adunare a documentelor a fost atent supravegheata de politistul judiciar Lucian Mursa, fostul sef al Politiei Municipiului transferat la DNA de la inceputul anului. Chiar daca politistii ii scotoceau biroul, medicul Grigore Tinica a intrat in operatie la ora 13. „Am fost nevoit sa intru in operatie deoarece am avut un caz foarte greu. Primul pacient a fost un caz grav, deoarece in urma cu doua saptamini acesta avusese un infarct si risca sa il repete. L-am operat pina in jurul orei 16, apoi am intrat din nou in sala de operatie, unde am operat o tumora de atriu sting care risca sa ajunga la creier si sa paralizeze. Operatia a durat pina tirziu, asa incit am ajuns acasa in jurul orei 21,30. Mi-au dat voie sa intru in operatie, timp in care ei au luat tot felul de documente si hirtii, calculatoare si alte bunuri. Au cautat si in vestiarele medicilor cardiologi si asistentelor de la cateterism", a relatat profesorul Tinica.

  Dupa ce au luat documentele din biroul doctorului Tinica, politistii au mers si au scotocit biroul directorului medical Remus Dabija. Acesta a precizat ca nu stie care sint acuzatiile care i se aduc. „Nu stiu ce acuzatii sint impotriva mea. Nu stiu ce sa spun", a ridicat din umeri Remus Dabija, dupa ce i-au fost ridicate documentele. De asemenea, in jurul orei 15, perchezitia s-a mutat la etajul sase, in biroul directorului economic al institutiei, Victoria Nedelciuc. Aceasta a evitat sa ofere vreo explicatie. „Nu stiu ce sa spun. Pur si simplu, au venit sa ridice niste acte. Nu stiu care sint acuzatiile sau ce cerceteaza ei", a spus Victoria Nedelciuc. Declaratii au dat si alte persoane care lucreaza in cadrul aceluiasi departament. „Am dat cu subsemnatul mai mult ca oricind", vorbeau doua femei care au iesit din biroul directoarei economice. De altfel, si medicul Grigore Tinica a spus ca nu stie care sint acuzatiile. „Chiar nu mi-au spus care este scopul perchezitiei. Nu mi-au spus nimic, chiar daca au luat tot felul de hirtii. Eu cred ca scopul acestei actiuni a fost ca sa se dea o lovitura performantei", a concluzionat Tinica.

  30 de saci de documente

  Toata lumea se astepta ieri ca cel putin un reprezentant al Institutului sa ajunga la sediul DNA, dar pina la urma au ajuns doar materialele luate de procurori pentru a fi analizate. La orele prinzului au fost adusi cu duba Politiei 30 saci cu documente, la citeva ore mai fiind transportate si laptopuri, unitati de calculator dar si sute de CD-uri.

  Grigore Tinica a apelat la doi dintre cei mai cunoscuti avocati ieseni pentru a fi aparat in discutiile cu procurorii anticoruptie. Primul dintre ei a fost Ionel Nechita, care a ajuns la spital in jurul orei 10.30, dupa care Tinica a solicitat si serviciile avocatului Ciprian Mitoseriu. Apele s-au mai linistit dupa-amiaza, cind aparatorii reputatului chirurg au precizat ca e vorba de o cercetare penala „in rem". Adica se verifica o eventuala ilegalitate asupra unei fapte, si nu a unei persoane anume. „S-au luat acte pentru verificari dintr-un dosar de achizitii publice. Cea mai mare desfasurare de forte a fost in spital, pentru ca este un volum foarte mare de documente care trebuie rasfoite. Nu stiu daca este o furtuna in pahar cu apa sau o actiune electorala. Formularea exacta a DNA se refera la documente legate de achizitiile publice, ceea ce pe mine m-a facut sa cred ca este vorba de un fel de pescuit in ape tulburi", a spus ieri avocatul Ciprian Mitoseriu. Singura informatie oferita ieri de reprezentantii DNA a fost confirmarea perchezitiilor din spital, insa nimic despre eventualele nereguli cautate in unitatea sanitara.

  O miza de 5 milioane de euro

  Potrivit unor surse apropiate anchetei, perchezitiile procurorilor de la DNA au vizat doua proiecte cu fonduri europene derulate la Institutul National de Boli Cardiovasculare. Cele doua proiecte sint deja implementate, valoarea aproximativa a acestora fiind de 4 milioane de euro, respectiv 900.000 de euro. Primul dintre proiecte are ca obiect modernizarea si dotarea laboratoarelor folosite in unitate, in timp ce al doilea se refera la realizarea unui centru numit „E-cord", prin care sa se transmita electrocardiograme de la mai multe unitati medicale din Regiunea de Nord-Est catre institutul iesean. Licitatia privind implementarea programului E-cord a fost cistigata in 5 iulie 2011, de o firma din Timisoara. Anchetatorii au suspiciuni cu privire la implementarea celor doua proiecte, asa ca au ridicat mai multe materiale, atit in format electronic, cit si scrise, care fac referire la acestea. „Pina la acest moment (n.r. - aseara, ora 20), nimeni nu a fost pus sub acuzare", a spus Ionel Nechita, unul dintre avocatii lui Grigore Tinica.

  Actiunea celor de la DNA a avut rasunet in lumea medicala ieseana. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, ieseanul Vasile Astarastoae, a condamnat perchezitiile realizate in forta de cei de la DNA. „A fost o actiune iresponsabila si inacceptabila a organelor de forta intr-un stat cu o democratie formala si un stat politienesc. In conditiile in care, fara sa tii cont de pacienti, te apuci sa faci telejustitie, situatia a ajuns ingrijoratoare. Pentru Iasi este un lucru grav daca cei trei medici cardiologi aleg sa nu mai lucreze la noi. Se va ajunge ca la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, unde au aparatura peformanta, dar nu au medici. Trebuie sa se stie ca in Romania sint 85 de chirurgi cardiovasculari, iar Grigore Tinica este unul de top. S-a ajuns ca in tara sa fie foarte putini medici, iar cei de aici care au ramas si fac performanta sa fie arestati", a spus si prof.dr. Vasile Astarastoae.

  ------

  Si CJAS cauta nereguli la Institut

  Surse neoficiale au afirmat ca DNA verifica atit proiectele cu finantare europeana, cit si servicii chirurgicale care au fost decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, dar care nu ar fi fost efectuate in realitate. Seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Iulian Serban, a precizat insa ieri in cadrul unei conferinte de presa ca nu stie nimic in legatura cu acest caz. „Nu am nici o informatie cu privire la ce se intimpla acolo, nu stiu nimic", a mentionat dr. Iulian Serban. Institutul de Boli Cardiovasculare, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, este unul dintre cele sase spitale verificate de catre Casa de Asigurari cu privire la traheostomiile si protezarile respiratorii mai lungi de 95 de ore raportate. Iulian Serban a afirmat ieri ca toate spitalele vizate au emis fise medicale incorecte si ca vor fi sanctionate cu 1% din valoarea bugetului primit de la Casa pentru luna in care a fost facuta incorect raportarea, in perioada 1 ianuarie 2011 - 1 martie 2012. „Din 248 de foi de observatie, 56 prezentau nereguli", a precizat Serban. Desi a evitat in conferinta de presa sa spuna cite foi de observatie incorecte a raportat Institutul de Boli Cardiovasculare, seful Casei a declarat ca „La Institutul de Boli Cardiovasculare sint noua foi de observatie cu probleme. Nu stiu daca actiunea procurorilor DNA are legatura cu acest lucru. Plus ca abia am finalizat actiunea noastra. Totodata, prejudiciul, cel putin la Boli Cardiovasculare, este de aproximativ 4.500 de lei. Ma indoiesc ca asta ar fi cauza actiunii DNA, suma e prea mica, posibil sa fie altceva", a mentionat Serban.
   

  TEXT APARUT IN "ZIARUL DE IASI", 14 martie 2012

  Spitalele, acuzate in bloc ca au tepuit Casa de Sanatate

  Presedintele CJAS sustine ca spitalele au raportat un numar prea mare de traheostomii efectuate si de cazuri de ventilatie artificiala pe durata de patru zile. Pentru astfel de interventii, sumele platite de Casa sint mult mai mari. "Au fost exact atitea cazuri cit a fost nevoie. Au vazut ca cerem mai multi bani si s-au gindit sa ne intimideze asa", spune directorul Institutului de Boli Cardiovasculare

  Sase spitale din Iasi sint controlate la cererea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa ce ar fi raportat anul trecut prea multe cazuri de traheostomie si ventilatie mecanica pentru mai mult de 95 de ore. Unitatile vizate sint Spitalul "Sf. Spiridon", sectia exterioara Copou a Spitalului "Sf. Spiridon" (fostul Spital "Sf. Ioan", n.r.), Maternitatea "Cuza Voda", Spitalul Parhon, Spitalul de Neurochirurgie si Institutul de Boli Cardiovasculare. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate sustin ca ventilatia pentru perioade mai lungi de 95 de ore se realizeaza doar in cazuri extrem de grave si ca spitalele ar fi raportat mai multe cazuri de acest fel pentru a obtine sume mai mari de la Casa. Pentru ca aceste cazuri au un indice de complexitate crescut, suma medie de aproape 1.500 de lei decontata pentru un caz normal s-ar tripla, spun oficialii Casei. "Casa Nationala de Sanatate are un contract cu Scoala Nationala de Management din cadrul Ministerului Sanatatii si plateste Scoala pentru diverse studii in spitale. Aceste sase spitale au raportat catre Scoala un numar mare de astfel de cazuri, asa ca s-a inceput un control la foile de observatie pentru a vedea daca a fost sau nu totul in regula. Pina acum am primit peste 250 de foi de observatie si o concluzie neoficiala inca arata ca acei pacienti au plecat acasa foarte bine dupa interventie la doua, trei zile, nicidecum ca ar fi stat mai mult de 95 de ore ventilati", a declarat dr. Iulian Serban, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

  Controlul este in plina desfasuare, iar daca vor fi gasite nereguli, spitalele vor fi sanctionate cu 1% din valoarea de contract si vor trebui sa restituie fondurile primite pentru acele cazuri. "Au fost exact atitea cazuri cit a fost nevoie, nu au fost prea multe. Probabil ca la Arcadia si la Spitalul «Sf. Sava» nu se vor face controale, pentru ca ei nu trateaza cazuri grave. Dar noi tratam si tratam din toata regiunea, sint pacienti care au nevoie de masuri extreme. Poate cei de la Casa au vazut ca cerem mai multi bani si s-au gindit sa ne intimideze asa", a replicat prof. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare. Si reprezentantii Spitalului "Sf. Spiridon" au negat cele afirmate de oficialii Casei. "Am raportat un numar de 148 de cazuri de acest fel, iar 90% dintre ele au trecut prin Anestezie si Terapie Intensiva (ATI). Foile de observatie din clinica nu sint aceleasi cu cele din ATI. Noi am transmis foile din clinica si am specificat care din pacienti au fost internati si la ATI. Echipa de control poate veni la spital sa verifice foile de la ATI, noi nu le putem transmite copii dupa cite doua foi A4 per ziua de internare la fiecare pacient in parte. Nici un om care ar putea respira si singur nu ar fi de acord sa respire printr-un tub, iar noi nu avem atit de multe paturi in ATI incit sa ne permitem sa tinem pacientii mai mult decit au nevoie. In plus, mai exista si cazuri in care pacientul are nevoie de ventilatie mecanica pentru toata viata, ramine cu traheostoma cind pleaca din spital si respira cu ajutorul unui tub de oxigen, asa ca nu exista un minim si un maxim. Il externezi cind se poate", a precizat dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al Spitalului "Sf. Spiridon".


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  Extraterestrul din capsula de sticlă

  Nicolae GRECU

  Extraterestrul din capsula de sticlă

  După cele trei meciuri rămase de disputat în 2016 de către echipa naţională vom putea vedea doar dacă experimentul Daum dă semnale pozitive.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Politică şi ideologie

  Sorin CUCERAI

  Politică şi ideologie

  Într-o democraţie, partidele au nevoie de ideologie pentru a căpăta consistenţă şi identitate. Dar ideologia înseamnă aici un set de valori (nu unul de reguli) care se aplică contextual la crearea de soluţii (tot contextuale) pentru problemele identificate de popor (în sensul de totalitate a cetăţenilor cu drept de vot), nu la predefinirea Adevăratelor Probleme.

  Punguţa cu doi bani

  Briscan ZARA

  Punguţa cu doi bani

  Cei foarte bogaţi, asemeni celor extrem de săraci, împăcaţi cu traiul lor (la fel de puţini ca şi cei dintâi!...), ştiu foarte bine că esenţa şi simplitatea sunt cele care contează, iar opulenţa şi luxul exagerat sunt un mod inferior şi superficial de a-ţi demonstra superioritatea.

  Ortodoxia, povestea de dragoste dintre Dumnezeu şi om

  pr. Constantin STURZU

  Ortodoxia, povestea de dragoste dintre Dumnezeu şi om

  Dumnezeu este de necuprins, este mai presus de ceea ce mintea noastră poate concepe. Totuşi, cea mai scurtă şi cea mai adecvată definiţie a lui Dumnezeu ar fi aceea a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan:"Dumnezeu este iubire" (I Ioan 4, 16). 

  pulspulspuls

  Iote cum a ajuns dipotatul Libelulă locomotivă la partidoiul ieşean!

  Iote cum a ajuns dipotatul Libelulă locomotivă la partidoiul ieşean!

  Da, stimaţi telexpectatori şi simpatice telexpectatoriţe, pe astăzi chiar asta vrem a vă povesti: cum s-a făcut de a ajuns cel mai mare partid ieşean să aibă pe post de locomotivă (din alea două, căci e mare şi e multă mizerie de tractat) un doftor pripăşit în ultimii ani pe listele din Vaslui, şi care luat la bani mărunţi nu are nici o realizare importantă nici măcar pentru el, darămite pentru alţii! 

  Caricatura zilei

  Conversatie in delfini

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  La Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: - Domnule ministru, telefonistei noastre de la centrala i-a slabit auzul, e aproape s (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.