Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rampele umilintei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Mii de ieseni cu handicap locomotor din judet sint umiliti de institutiile publice. Persoanele condamnate sa traiasca intr-un scaun cu rotile nu pot avea o viata independenta, desi legea le confera acest drept. Teoretic, toate institutiile de interes public - de la primarie la magazine - sint obligate sa aiba rampe de acces cu o inclinatie intre 5 si 8%. Din pacate insa, foarte multe institutii nu au rampe deloc, iar multe altele le-au construit in bataie de joc, extrem de abrupte sau de inguste, pentru a scapa de sanctiuni, nu pentru a fi utilizate.

    Reporterii "Ziarului de Iasi" au facut ieri un experiment si s-au plimbat prin oras cu un scaun cu rotile pentru a vedea cum se descurca o persoana cu handicap locomotor pentru a-si rezolva problemele curente, de la plata unei facturi, eliberarea unor documente, inscrierea intr-o audienta la primarie si pina la cumpararea de medicamente. Concluzia a fost ca o persoana in scaun cu rotile nu se poate bucura de dreptul la o viata normala, si, culmea, primele care incalca acest drept sint chiar autoritatile locale. Am incercat atunci sa reclamam absenta rampelor la Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Surpriza insa: nici aici nu este rampa.

    Centrul nr. 2 din Nicolina: "E prima oara cind sintem intrebate de asa ceva"

    Traseul a inceput in cartierul Nicolina, unde se afla Centrul de incasare si informare nr. 2 al Primariei. Scari - cite vezi cu ochii, rampa nu. Daca esti intr-un scaun cu rotile nu ai cum sa-ti platesti facturile la caldura. Umiliti, exclusi practic de la dreptul la o viata independenta, cei cu handicap sint insa tacuti si nu reclama. "E prima data cind sintem intrebate de asa ceva", a spus o doamna de la ghiseu, descoperind parca abia ieri aceasta problema.

    "Noi mai facem si munca de teren, in cazul persoanelor care nu se pot deplasa. Spre exemplu, este un barbat orb la care mergem acasa pentru a incasa banii. De obicei vin vecinii persoanelor cu handicap sa plateasca facturile", a spus casiera Cristina Petraru, adaugind ca va anunta imediat superiorii pentru ca problema rampei sa fie rezolvata.

    Centrul de cartier al Primariei: ca sa urci pe rampa, trebuie sa urci niste scari

    La Primarie accesul celor cu dizabilitati locomotorii nu este posibil decit la parter

    Urmatoarea oprire a fost Centrul de cartier Nicolina. Aici exista rampa insa nu prea se putea ajunge la ea. Pina la usa centrului mai trebuiau urcate niste scari care, evident, nu au rampa. Cine vrea sa ajunga acolo cu un scaun cu rotile n-are decit sa treaca prin boscheti. De altfel, nici rampa din usa nu e mai grozava. Scaunul incape, insa la final ai multe sanse sa dai cu nasul in geamul de la usa. Rampa este asezata in asa fel incit dupa ce ai terminat de urcat mai este foarte putin spatiu ca sa incapi pe usa si risti sa te lovesti de geam.

    Primarie: urci rampa si dai cu capul in avizier

    Daca centrele de cartier ale primariei nu sint dotate cu rampe, nici Primaria Iasi nu sta tocmai bine. Cind am ajuns aici insa, functionarii deja stiau de demersul nostru. Fusesera informati, probabil, de la centrul de cartier, iar purtatorul de cuvint avea deja discursul pregatit, cu solutii cu tot. "Exista rampa pentru a intra la biroul de informatii pentru cetateni. Rampele de la centrele de cartier pe unde ati fost nu corespund si vor fi refacute astazi, exact la dimensiunile care trebuie. Se poate corecta prin largirea cu citiva centimetri a rampei si se va face chiar astazi", a declarat purtatorul de cuvint Andrei Trofor. 

    O persoana cu handicap locomotor care vrea sa intre in Primarie are la dispozitie o rampa de acces, insa aceasta se "termina" cu un afisier de care nu mai poti trece. Doar la sosirea reporterilor angajatii au dat la o parte obstacolul. Chiar si asa insa, cu un scaun cu rotile nu se poate urca la etaj, pentru o audienta la primar, de exemplu, pentru ca nu exista decit scari, fara rampa sau lift.

    Explicatia data a fost ca audientele se tin la parter, deci nu este nevoie ca persoanele cu dizabilitati fizice sa urce la etaj. "Este imposibil ca la Primarie, care este o cladire de patrimoniu, veche, sa putem crea o rampa. Cel mult s-ar putea pune un lift dar acest lucru este foarte complicat pentru ca trebuie nenumarate avize de pe la mai multe institutii", a mai spus Trofor.

    In cursul dupa-amiezii am fost anuntati ca s-au luat deja masurile necesare pentru redresarea situatiei in Nicolina, muncitorii fiind deja la fata locului pentru a amenaja o rampa corecta.

    Evidenta Populatiei: rampa cu inclinatia de 40%, in loc de 8%

    La Serviciul pentru Evidenta Populatiei rampa este amenajata in bataie de joc. Nici pe propriile picioare nu ar putea fi escaladata. "Legislatia in domeniu prevede ca inclinatia rampei sa fie intre 5 si 8% pentru a putea permite accesul pe ele persoanelor cu dizabilitati fizice", a declarat Ioan Ticu, director adjunct asistenta sociala pentru persoane adulte in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

    Rampa de la Serviciul de Evidenta a Populatiei are o inclinatie de peste 40%, adica de sase ori mai abrupta decit normalul. Daca cineva fara probleme locomotorii urca pe acea rampa, risca sa le aiba dupa aceea. Cit ii priveste pe cei in scaun cu rotile, nu le ramine decit sa priveasca si sa plece acasa, fara problema rezolvata.

    La capatul rampei de acces in Tribunal, te asteapta o usa pe care scrie 'Accesul interzis'

    Sectia III de Politie care isi are sediul in aceeasi cladire nu are rampa deloc. In apropiere, cladirea Tribunalului are o rampa la capatul careia e o usa pe care scrie "accesul interzis". Multe alte locuri din Iasi au rampe inutilizabile, construite parca de ochii lumii. Rampe abrupte, cu inclinatii ca cea de la Evidenta Populatiei, sint la numeroase magazine si sedii de firme. La cabinetul particular "Medoptica", de pe Bulevardul Socola, de exemplu, este o rampa foarte abrupa, la capatul careia e un copac.

    Dupa acest periplu, ne-am gindit sa reclamam problema rampelor la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, institutie abilitata sa apere drepturile cetatenilor. Stupoare insa: OPC nu are rampa de acces. Reprezentantii OPC nu au putut fi contactati ieri pentru a explica situatia.

    Nemultumitii pot da in judecata institutiile

    Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede, in articolul 62 ca "Cladirile de utilitate publica, caile de acces, cladirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun si statiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori si peroanele principalelor statii, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, telefoanele publice, mediul informational si comunicational vor fi adaptate conform prevederilor legale in domeniu, astfel incit sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap".

    De asemenea, persoanele care sint nemultumite de aplicarea acestei legi poate chiar sa dea in judecata institutia care nu s-a conformat. "Aproximativ 2-3% din populatia judetului sufera de handicap locomotor, iar institutiile care au program cu publicul trebuie sa le faciliteze acestora accesul in cladire. Daca omul respectiv nu poate ajunge sa-si scoata anumite documente sau sa-si rezolve diverse probleme in acea cladire atunci poate da in judecata institutia. Acestor persoane trebuie sa li se asigure anumite conditii pentru ca, de cele mai multe ori, nu au si deficiente psihice, deci sint capabile sa se ingrijeasca singuri", a declarat prof. Vasile Guzganu, reprezentant in Iasi al Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania si directorul de la Grupul Scolar "Ioan Holban".

    Lipsa rampelor din oras este observata chiar si de cei care sint doar in trecere prin Iasi. O femeie din Bucuresti venita in vizita pentru citeva zile in Iasi a stat citeva ore in Piata Unirii cu fiica ei intr-un scaun cu rotile pentru ca nu a gasit un traseu pe care sa se poata circula.

    "Mi s-a spus ca in Iasi trebuie neaparat sa vad Copoul, insa sint citiva kilometri de urcat pina acolo si nu pot impinge carutul asa de mult. In Bucuresti exista rampe peste tot. Aici n-am vazut aproape deloc. Este foarte greu. Am venit cu o ruda cu masina, altfel nu m-as fi incumetat", a spus Margareta Popescu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri