Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Razboiul rectorilor

Dumitru Oprea il someaza pe Vasile Isan

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Actualul rector Vasile Isan se apara si considera ca pretul de inchiriere de 14,5 euro/mp este unul bun. Isan contraataca si afirma ca se putea incepe constructia unui sediu nou de pe vremea lui Oprea cind erau fonduri suficiente. 

    Fostul rector al Universitatii "Al.I. Cuza", Dumitru Oprea, il someaza pe actualul rector, Vasile Isan, sa dea socoteala in legatura cu o afacere pe care el o considera paguboasa: fosta cladire Romtelecom inchiriata pe timp de criza cu circa 60.000 de euro/luna. 

    "Cu banii platiti pe chirie in cinci ani se pot construi doua cladiri noi si care sa fie ale noastre", spune profesorul Oprea. El reproseaza si alte decizii luate in pripa de rectorul Isan, aprobate de Senat: excluderea facultatii de medicina care era in plan la Universitatea "Cuza" si proiectul de extindere pentru gradinita Junior, care nu a mai fost continuat. "Prevedeam o alta evolutie pentru universitate", a declarat fostul rector al institutiei. Dumitru Oprea a cerut explicatii despre "investitia Romtelecom" in ultima sedinta de Senat. Problema urmeaza sa fie discutata pe larg intr-un Senat extraordinar.

    Universitatea "Al.I. Cuza" a luat in chirie fosta cladire Romtelecom de pe strada Lapusneanu in luna octombrie a anului trecut. Imobilul are o suprafata de aproximativ 3.600 de mp, pentru care universitatea plateste 14,5 euro/mp, ceea ce inseamna un total de 52.000 de euro - chiria lunara pentru tot spatiul. Daca adaugam plata utilitatilor, se ajunge la 62.000 de euro/luna, aproximativ 740.000 de euro/an.

    "Acum, chiria merge pina la 800.000 euro/an, respectiv 3 milioane si jumatate, patru, pentru 5 ani. In prezent, costa intre 300 si maximum 500 de euro/mp de constructie noua. Cu banii acestia se poate ridica acum o cladire de doua ori mai mare, cu trei milioane de euro si e a noastra. Peste 5 ani, cind se va aseza piata, vor cere din nou 1.000 de euro/mp pentru a o cumpara, dupa ce vor fi platit deja chiria in timpul acesta", a declarat prof.dr. Dumitru Oprea. Astfel, chiria pentru un an in cazul imobilului din strada Lapusneanu ar insemna taxa de scolarizare de 500 de euro obtinuta de la 1.400 de studenti.

    De cealalta parte, rectorul Isan sustine ca banii pe chirie nu sunt multi si ca vor putea proveni din activitatea de cercetare, ca autofinantare, intrucit cladirea a fost inchiriata pentru scolile doctorale si pentru departamentele de cercetare. "Erau necesare spatii mai bine dotate pentru accentuarea activitatii de cercetare. Cind am demarat negocierile, m-am consultat destul de mult cu colegii mei din biroul Senat. Spatiul n-a fost inchiriat imediat, negocierile au durat din luna august pina in octombrie. Atunci a parut sa fie o afacere profitabila, o actiune fezabila. Este si acum, fara indoiala", sustine prof.dr. Vasile Isan.

    Pretul trebuia sa fie mai mic din cauza spatiului mare

    Pretul stabilit pentru chirie nu ar fi deloc avantajos, spune profesorul Oprea, pentru o cladire de asemenea dimensiuni. "La cladirea Habitat, chiria este in jur de 5 euro/mp. Eu platesc pentru un spatiu pe care l-am inchiriat aclo, 6,5 euro, altii platesc 10 euro. Dar nu se compara 30 de metri cu 3.600. La o asa suprafata trebuie injumatatit pretul negociat pe metru patrat, si nicidecum dublat", explica Dumitru Oprea.

    Rectorul Isan spune insa ca cele doua imobile nu pot fi comparate din punct de vedere calitativ. "Conditiile din cladirea Romtelecom nu se compara cu cladirea Habitat, imobil construit in anii '70. Am discutat chiar azi(n.r. - simbata) cu un constructor si mi-a confirmat ca este o investitie foarte buna, realizata cu materiale foarte bune, din Italia, cu grupuri sanitare de o calitate foarte buna", a declarat prof.dr. Isan.

    Cladirea poate fi cumparata dupa doi ani

    In contextul crizei actuale, Dumitru Oprea sustine ca o regula nescrisa, dar obligatorie, este sa nu faci investitii. "E o regula elementara, cind piata e in cadere, nu cumperi sau inchiriezi. Nimeni nu stie cit se va duce pretul, pentru unele cladiri, de exemplu, pretul e de 12 ori mai mic decit acum un an. Nimeni nu-l acuza de nimic pe rectorul Isan. Daca ar renunta la cladire, ar fi o explicatie in fata crizei", a declarat Dumitru Oprea.

    In contractul de inchiriere este prevazut si un contract de preemtiune, document care asigura Universitatii "Cuza" prioritate la cumpararea cladirii. "De doi ani si jumatate, cladirea zacea acolo neluata. Pentru ce a fost nevoie de contract de preemtiune, si asa nimeni nu voia cladirea, dupa doi ani", se intreaba profesorul Oprea.

    Rectorul Isan spune insa ca imobilul a fost disponibilizat abia in lunile aprilie - mai, in 2008. Contractul de inchiriere a fost realizat pe 5 ani, cu posibilitatea de a fi cumparat mai repede, prin clauza de preemptiune. "Chiria poate scadea, dar din nefericire nu exista un indice al pietei imobiliare. Chiria a fost fixata initial pe 2 ani, la pretul actual, deci inca un an si jumatate", a declarat prof.dr. Vasile Isan.

    Isan: Erau destui bani ca sa inceapa chiar Oprea constructia unui imobil

    Fostul rector Oprea sustine ca sunt in prezent doua spatii unde ar putea fi demarata o constructie noua, in locul chiriei pentru cladirea Romtelecom: in curtea caminului Akademos, linga corpul E, unde lipseste doar un proiect tehnic, si un alt spatiu - in fata corpului H, din Copou, unde in prezent este o magazie. "Acolo este deja un proiect realizat de ani de zile", spune Oprea.

    Actualul rector exclude insa in prezent ambele posibilitati. "Putem vorbi cu orice constructor sau inginer, in curtea Akademos nu este loc aferent pentru o constructie noua, ci doar in locul corpului E. La corpul H exista deja un proiect in curs. Avem aprobare de la Comisia de Urbanism, acum e la Prefectura pentru celelalte avize. Trebuie sa respectam normele legale de desfasurare, n-avem ce face", sustine prof.dr. Vasile Isan.

    Voalat, rectorul Isan il ataca pe fostul rector Oprea cu propria lui "arma". "Proiectele acestea n-au inceput in 2008. Cine a propus acest schimb trebuia sa le demareze. In plus, din 2005 la finantarea pentru infrastructura s-a inregistrat o crestere in bine, in 2006 au fost fonduri si mai mari, iar in 2007 a fost apogeul. Si in 2008 s-a continuat trendul, dar nu asa. Au fost, asadar, 3 ani de exceptie, cu fonduri publice indestulatoare", a declarat rectorul Isan, facind referire la mandatul rectorului Oprea, cind ar fi putut aplica el insusi aceasta idee de a construi o noua cladire.

    Rectorul Isan sustine de asemenea ca in tot acest timp nu s-au mai ridicat noi spatii didactice, iar universitatea este in deficit. "Trebuie sa gasim spatii noi, dar in aceasta perioada nu puteam pune profesorii, studentii si cercetatorii la un loc", spune profesorul Isan.

    Rectorul Isan a propus un Senat extraordinar, ce va avea loc in curind, unde se va discuta "contractul Romtelecom", dupa ce fostul rector Dumitru Oprea a cerut explicatii in senatul precedent. Profesorul Oprea sustine ca era de datoria lui sa informeze Senatul. "Ma simteam vinovat daca nu informam Senatul. E ca si cum un profesor de la matematica sau fizica ar fi descoperit formula bing-bang-ului si ar fi tinut-o secreta", a declarat prof.dr. Oprea.

    Oprea: A fost abandonat si proiectul unei facultati de medicina

    Profesorul Oprea spune insa ca aceasta decizie nu ar fi prima luata in pripa de rectorul Isan. "Aveam foarte multe propuneri pentru brand-ul "Cuza", pentru extinderea gradinitei Junior. Apoi aveam zeci de cereri pentru medicina si sustinerea multor absolventi ai Universitatii "Cuza", acum in strainatate, care ar fi colaborat cu noi pentru infiintarea unei facultati de medicina. In 2010, la aniversarea de 150 de ani, universitatea trebuia sa fie completa, ca la inceput", a spus prof. Oprea.

    Facultatea de Medicina a fost inlocuita de consortiul incheiat cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa". "O facultate de medicina ar fi fost o decizie hazardanta. Un singur laborator de imunologie performant costa cinci milioane de euro. Era o cale buna sa devina o universitate completa, dar ne-ar fi costat mai mult decit sa oferim conditii mai bune pentru facultatile actuale. Aceasta nu inseamna ca nu recunostem proiectele fostului rector Oprea, dimpotriva, cele mai multe dintre ele continua si in prezent", sustine rectorul Vasile Isan.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri