Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rentabilizare cu bani europeni ratata la CET

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Municipalitatea putea sa modernizeze CET I cu fonduri europene. Prin acelasi program prin care la Iasi se monteaza filtre si se schimba tevi, la Bacau se monteaza un nou grup de cogenerare cu ciclu mixt. Acest lucru inseamna ca la Bacau pierderile financiare din zona de productie vor fi practic eliminate. La Iasi insa, investitiile enorme facute din fonduri europene nu vor avea un impact direct asupra pretului gigacaloriei. Primarul Gheorghe Nichita asteapta de acum inainte fonduri europene pentru modernizarea echipamentelor de productie. Iasul, Bacaul si Timisoara sint primele trei orase din tara pentru care s-au facut documentatii pentru aplicarea de proiecte pe Programul Operational Sectorial de Mediu. Intre timp, si alte orase au aplicat la program. Multe au prins in proiect si lucrari de modernizare a echipamentelor de producere a energiei termice.

    Cu aceiasi bani, Bacaul face de toate

    Proiectul depus de municipiul Bacau pe POS Mediu are o valoare de 276 milioane de lei, din care 262,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile. Una din masurile care trebuie implementate este si "montarea un grup de cogenerare cu ciclu mixt, doua cazane auxiliare si adaptare schema termomecanica existenta la noile cerinte". Valoarea estimata a investitiei este de aproape 100 milioane lei, fara TVA. Municipiul Bacau a anuntat deja licitatia pentru realizarea lucrarilor, ofertele fiind deschise la inceputul lunii mai. Acum licitatia este la faza de deliberare, conform datelor din Serviciul Electronic de Achizitii Publice. Conform documentelor de pe site-ul termocentralei din Bacau, prin proiectul european de mediu se va monta o centrala de cogenerare cu ciclu combinat de 10,8 MWe (putere nominala pentru partea electrica n.r.) si 14 MWt (putere nominala pentru partea termica n.r.).

    Studiul care a stat la baza acordarii finantarii europene de la Bacau a fost realizat de aceleasi firme care au lucrat si pentru Iasi. Documentatiile pentru proiectele de la Timisoara, Iasi si Bacau au fost realizate de aceleasi firme, in acelasi timp. Ministerul Mediului a contractat firmele, iar finantarea a fost asigurata printr-un program european. Documentatia a fost inceputa inca din anul 2007 si a fost finalizata in 2009.

    Si alte orase au prevazut investitii in partea de productie. Municipiul Botosani va beneficia de fonduri europene pentru termocentrala locala, tot prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Printre lucrarile care vor fi realizate se numara si investitii la sursa de productie. Acelasi lucru este prevazut si pentru municipiul Focsani, tot cu fonduri europene. Aceste proiecte sint insa abia la inceput din punct de vedere al implementarii.

    "Este usor sa spui ca, undeva la Guvern, cineva nu a fost de acord cu ceva"

    Discutii despre modernizarea CET I pe baza studiului facut de Ramboll au fost si la Iasi, in anul 2008. Pina la urma, din documentatia finala a lipsit aceasta masura, desi modernizarea CET I ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru municipalitate. Uzina din Tudor Vladimirescu functioneaza cu pierderi enorme pentru ca este veche si supradimensionata. "Noua nu ni s-a aprobat modernizarea sursei. A fost o decizie luata la nivel central. Acum au vazut ca sint probleme mari si avem promisiuni pentru obtinerea de fonduri europene si pentru modernizarea sursei. Au vazut ca degeaba se investesc bani in protectia mediului daca avem costuri mari si oamenii pleaca de la sistem. Din cite stiu eu, la Bacau aveau inceputa modernizarea sursei de productie si acum o continua. Ei nu au investit deloc pina acum in retele", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

    Edilul sustine ca exista doua posibilitati de a obtine fonduri europene pentru modernizarea sistemului de productie de la CET I. Una din variante ar fi un program de finantare derulat de Guvernul Elvetiei. Municipalitatea a depus deja o documentatie evaluata la 47 milioane de euro pentru o serie de investitii in domeniul energetic, inclusiv modernizarea sursei de la CET I. "Avem promisiuni si de 30 milioane euro pe Programul Operational Sectorial de Mediu, tot pentru CET I", a explicat edilul.

    In mediul politic se vehiculeaza si varianta precum ca sefii Primariei au renuntat la investitia de la CET I. "Este usor sa spui ca, undeva la Guvern, cineva nu a fost de acord cu ceva. Daca a fost asa, inseamna ca exista acte. Discutiile de la Guvern nu sint intelegeri facute asa, intre prieteni. Nu cred ca isi poate permite cineva sa directioneze un proiect european daca aplicantul stie ce are de facut. Poate ca nu au fundamentat corect partea de productie", a declarat deputatul Petru Movila, liderul organizatiei judetene a PDL. El a mai spus ca, in aceast caz, deciziile au fost luate la nivelul Primariei. "Eu cred ca primarul a decis sa nu se faca acum lucrari pe partea de productie. El este cel care a directionat proiectul", a completat Movila.

    Proiectul de la Iasi se implementeaza insa in ritm de melc. Chiar daca ar fi obtinut fonduri pentru o noua sursa la CET I, este putin probabil ca investitia sa se fi facut la timp pentru a salva termocentrala de la faliment. Contractul de finantare a fost semnat inca din martie 2010. Dupa un an si jumatate nu s-au facut insa pasi importanti in implementare. Multe din licitatiile organizate de municipalitate s-au impotmolit la faza de organizare. Pina acum s-a reusit doar finalizarea licitatiilor pentru reabilitarea sistemului de pompe din retele si pentru instalatia de zgura. Licitatia pentru instalatia de desulfurare nu a iesit din hatisul contestatiilor, iar cea pentru lucrarile de reabilitare a magistralei II nici nu a fost anuntata. Alte doua licitatii ar urma sa fie anuntate pentru modernizarea unor cazane de la CET I si CET II. Valoarea lucrarilor prin programul european este de 253,3 milioane lei, din care 240,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri