Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

250 de reprezentanti ai tarilor europene, la Roman

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Vineri, 30 mai, s-au inaugurat manifestarile prilejuite de organizarea la Roman a Conferintei Europene People To People (PTP). In cursul zilei, oaspetii au vizitat cele mai importante obiective culturale, istorice si sociale ale municipiului nostru. Insotiti de tinerii ghizi, membri ai YG Group Roman, reprezentantii PTP au urmat traseul Hotel Roman, Episcopie, Biserica Precista Mare, Muzeul de Istorie, Piata Roman Voda, Muzeul de Arta, Primarie (unde au vizitat sediul PTP Roman) si Casa de Cultura. Cea mai puternica impresie a facut-o Catedrala Episcopala. Ernst Honegger, presedintele PTP Europe, a acordat un interviu in exclusivitate "Ziarului de Roman".
    Ziarul de Roman: Ce functie ocupati in cadrul PTP Europe si PTP International?
    Ernst Honegger: In primul rind, sint presedintele PTP - capitolul Berna, Elvetia. Totodata, sint presedintele PTP Europe, care este organizatia conducatoare a tuturor capitolelor din Europa, si membru in Biroul Director al PTP International.
    Z.R.: Cum afost posibila organizarea acestei conferinte la Roman?
    E.H.: Ca presedinte al PTP Europe, incerc din rasputeri sa schimb locul de organizare al acestor conferinte in cit mai multe tari in care avem capitole. Exista o relatie speciala intre capitolul Roman si capitolul Berna al PTP, deoarece predecesorii mei in functia de presedinte al PTP Berna au ajutat la infiintarea capitolului PTP din Roman, iar dupa vizita pe care am efectuat-o anul trecut am acordat tot sprijinul capitolului din orasul dumneavoastra, lucru care a condus la o apropiere si o buna colaborare intre noi.
    Z.R.: Care este scopul acestei manifestari?
    E.H.: Principalul scop este sa intilnim oameni noi, sa comunicam unii cu altii, sa intelegem cultura. Avem invitati care vin la Roman pentru prima data si incep sa inteleaga tara, istoria si oamenii. Este bine sa traiesti experienta pe viu decit sa o auzi de la altii. Mitul lui Dracula este un exemplu foarte bun cum o tara poate fi prost inteleasa de restul lumii.
    Z.R.: Organizatia PTP are si un scop practic?
    E.H.: Incercam sa asistam pe cei din organizatie cit de mult putem. Va dau un exemplu, tipic pentru Roman: pregatirile in echipa pentru aceasta conferinta. Vom incerca sa asistam in moduri diferite, inclusiv financiar, daca este nevoie. Tinerii din YG Group Roman au venit cu ideea unui proiect de redecorare a camerei in care isi au sediul si ne-au cerut ajutorul, ne-au dat o motivatie pentru acordarea acestor fonduri. Consiliul nostru director a aprobat aceste sume si am fost martor la ceea ce a iesit. Arata mai bine acum decit in septembrie 2002, cind am fost aici.
    Z.R.: Ce stiati despre Romania inaintea venirii dumneavoastra?
    E.H.: Cele mai multe lucruri care mi-au ramas in minte sint Revolutia din 1989 si imaginile pe care le-am vazut la TV. Eu am fost norocos, ca tinar inginer elevetian, sa calatoresc prin lume si sa instalez masinarii elevetiene, ocazie cu care am fost aici in Romania si pe vremea comunismului. A fost foarte frumos, dar atunci cind am plecat am fost frustrati de faptul ca la granita am fost foarte atent controlati, la fel pe aeroport si la imbarcare, ca nu cumva sa fi luat pe cineva din tara si sa il trecem peste granita. Dar, dupa vizita din septembrie, m-am convins ca sinteti pe calea cea buna. Trebuie sa aveti rabdarea de a construi tot ce a fost distrus in timpul acelei perioade nefericite, pentru ca s-ar putea sa dureze doua sau trei generatii.
    Z.R.: Avind in vedere ca celelalte Conferinte ale organizatiei s-au desfasurat in orase mari precum Stockholm, Berlin, Luzern, ce parere aveti despre organizarea conferintei de anul acesta intr-un oras mic, ca Romanul?
    E.H.: Nu exista o astfel de dezamagire. Noi ne bucuram de afectivitatea oamenilor, de modul in care sintem primiti, de eforturile care s-au facut. Sintem interesati, acolo unde mergem, sa interactionam cu oamenii. Si oriunde mergem si vedem ca s-a dat ceea ce este mai bun, atunci nu mai conteaza locul unde se desfasoara conferinta.
    Z.R.: Ce parere aveti, dumneavoastra si ceilalti invitati straini, despre orasul nostru?
    E.H.: Pina acum am fost foarte impresionati. Am ajuns miercuri in Bucuresti si ziua urmatoare am plecat cu autocarul spre Roman. Oriunde am fost, oamenii ne-au intins o mina de ajutor. Citiva tineri americani au avut o problema cu biletele de tren si romanii au venit la ei, au vorbit si i-au ajutat sa cumpere alte bilete. Daca nu cunosti mentalitatile, culturile diferitelor popoare, nu te astepti la o astfel de primire de la o tara europeana. (Adrian CRAINET)
    Nepoata lui Eisenhower vine la Roman
    Nepoata fostului presedinte al Statelor Unite Dwight Eisenhower,
    Mary, care detine functia de director executiv al asociatiei
    americane People to People (PTP) International, s-a ?nt?lnit,
    vineri, la sediul municipalitatii Bucuresti, cu primarul Traian
    Basescu. Mary Eisenhower se afla ?n Rom?nia pentru a participa la
    Conferinta Europeana a PTP, care va avea loc s?mbata si diminica,
    la Roman, cu participarea a peste 250 de reprezentanti din mai
    multe tari ale Europei. Mary Eisenhower a declarat ca este prima sa
    vizita ?n Rom?nia si ca asociatia pe care o conduce promoveaza
    actiunile umanitare, dar si pe cele de natura sociala si economica.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri