Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

OAMENI FARA IDENTITATE

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Se poate spune ca buletinul pe care il obtii atunci cind implinesti 14 ani este o dovada clara a maturitatii cetatenesti dobindite, o confirmare a acestui statut. Sint, insa, multi oameni care nu s-au interesat sau nu au conditii pentru a obtine acest act. In Roman si in comunele din imprejur sint 8.000 de oameni care nu au deloc sau care au uitat sa-si schimbe buletinul. Se poate vorbi de cauze obiective si de cauze subiective care duc la lipsa interesului pentru dobindirea actului de identitate. Cauzele obiective sint intilnite cel mai adesea la cei plecati la munca in strainatate si care nu au revenit in tara pentru a-si schimba buletinul. Cauzele subiective tin insa de neglijenta. Intr-unul din aceste cazuri se afla Laura. La aproape 40 de ani, aceasta nu are buletin de mai bine de patru ani. Inconstienta ei s-a abatut si asupra copiilor sai, care, la rindul lor, nu au buletine. "Pentru ca stau intr-o casa care nu este a mea, nu pot sa-mi fac buletin, nefiind domiciliul meu stabil. Casa mi-au lasat-o niste vecini, care sint plecati acum din tara. Nu pot lua legatura cu ei, dar nici nu am acte. Pentru fiica mea am nevoie sa fac niste acte, dar, fara buletin, nu mi le face nimeni. Si, de parca astea nu imi erau suficiente, peste trei luni trebuie sa plec din casa. Vecinii se intorc si vor s-o demoleze. Nu am buletin, nu am casa, nu-mi pot ajuta copiii. Nimic nu putea fi mai rau", marturiseste Laura, in speranta ca poate cineva o va lua in spatiu in schimbul serviciilor de menaj si, in acest fel, isi poate asigura un acoperis deasupra capului si o identitate. Pentru minori, mai ales parintii ar trebui sa fie constienti de necesitatea si utilitatea buletinului, stiut fiind faptul ca acesta este un act necesar la sustinerea examenului de capacitate si bacalaureat.
    Cu ceva timp in urma era dificil pentru oameni sa-si faca buletin deoarece nu puteau sa dovedeasca cu acte in regula faptul ca locuiesc sau ca au un anumit domiciliu. Chiar si in acest caz putea fi eliberata o carte provizorie, cu valabilitate de un an. Legislatia din momentul actual permite practic ca orice persoana sa poata avea o carte de identitate, in conditiile in care poate dovedi ca are un domiciliu stabil, chiar si in lipsa unui titlu de proprietate sau a unui contract de inchiriere. Intr-o astfel de situatie se afla mai multi locuitori din cartierul Nicolae Balcescu, care si-au construit case fara a perfecta titlurile de proprietate asupra acestora, fapt care in trecut le-ar fi pricinuit dificultati in obtinerea buletinului, dar care acum le permite sa obtina carte de identitate. Chiar si cei care nu au o casa a lor si cred ca este imposibil sa aiba un buletin ar trebui sa treaca pragul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanelor (SEIP), pentru a afla mai multe detalii. Procedura de obtinere a unei carti de identitate este destul de usor de indeplinit. Practic, solicitantul minor trebuie sa depuna la SEIP un dosar care sa cuprinda o cerere tip, copie si original dupa actul care sa dovedeasca adresa, actele de identitate ale parintilor si certificatul de nastere. De asemenea, dosarul trebuie sa cuprinda o chitanta eliberata de Consiliul Local pentru suma de 7 RON, care se obtine de la Directia Taxe si Impozite din Primarie, si un timbru fiscal de 1 RON. Minorul trebuie insotit la SEIP de unul din parinti. Au fost cazuri in care, din neglijenta parintilor de a-si face propriile acte de identitate, si copii acestora au intimpinat probleme. "Oamenii trebuie sa fie constienti ca obtinerea buletinului nu trebuie neglijata si sa nu creada ca din cauza unor situatii legate de lipsa domiciliului nu pot dobindi actul de identitate. Cei care nu fac demersurile necesare pentru obtinerea unei Carti de Identitate vor fi sanctionati", a declarat Tatiana Cosnete, din cadrul SEIP Roman.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri