Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 28.09.2016

Vandalism la monument (GALERIE FOTO)

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Faptul ca monumente istorice ajung astazi in paragina a devenit deja un cliseu. Un monument din satul Poieni, comuna Schitu Duca, a ajuns sursa de materiale de constructii si lemne de foc pentru localnici, care stapanesc „cot la cot" cu Familia Regala aceasta mosie.

  Istoria unei mosii

  Terenul de circa 4,4 hectare, cu deschidere la DN 24, drumul spre Vaslui, a apartinut principesei Ileana a Romaniei, fiica regelui Ferdinand, dar comunistii, odata ajunsi la putere, i l-au confiscat. Dupa caderea comunismului, suprafata de teren si cele patru cladiri, printre care si un conac, au intrat in administrarea Consiliului Judetean. Pana in anul 2008, aici a functionat un preventoriu pentru copii cu handicap si persoane cu probleme pulmonare. Activitatea acestuia a incetat cand conacul si suprafata de teren au fost revendicate de catre arhiducele de Austria, Dominic von Habsburg-Lothringen, arhiducesa Maria Magdalena von Holzhausen si arhiducesa Elisabeth Sandhofer, mostenitorii principesei Ileana a Romaniei. Solicitantii, reprezentati de Societatea Civila de Avocatura Rubin, Meyer, Doru si Trandafir din Bucuresti, au prezentat toate actele necesare si au fost pusi posesie pe 18 mai 2008. La numai doua luni distanta, un anume „Ion Popescu" a postat un anunt pe un site de profil, prin care suprafata revendicata era scoasa pe taraba. „De vanzare 4,4 hectare (fostul preventoriu) pe care se afla constructii la intrare in Poieni dinspre Iasi. Utilitati: apa, curent electric, fose septice. Terenul are deschidere mare la DN24 Iasi - Vaslui, are aspect de parc cu alei betonate, si este neingradit cu gard. Excelent pentru proiecte imobiliare de anvergura", era corpul anuntului. Unul dintre potentialii cumparatori s-a declarat a fi doctorul Marin Burlea, insa acesta s-a retras din cursa din cauza pretului cerut de noii proprietari, aproximativ 220.000 euro. „Eu am vrut sa cumpar acel teren pentru ca intentionam sa fac acolo un camin de batrani. Dar pretul era enorm, cam 220.000 euro, iar eu n-am avut banii astia. Plus ca acum arata in ultimul hal, iar pe mine ma interesa foarte mult si starea cladirilor, deoarece sunt pasionat de cladirile de patrimoniu. Numai eu am numarat cam 30 de pini acolo; ca sa creasca inapoi trebuie sa treaca sute de ani. Pacat!", si-a exprimat regretul senatorul USL Marin Burlea, director al Spitalului de Copii.

  S-au furat si cercevelele

  Cum noii proprietari si-au exprimat doar intentia de vanzare, terenul a ramas al nimanui. Primarul Mihai Mihalache spune ca, imediat ce terenul a fost retrocedat, nimeni nu a venit la primarie pentru a-l declara. „Este trist ce se intampla acolo, dar nici eu ca primar, si nici Politia nu avem ce face. Dupa ce terenul a fost luat de la Consiliul Judetean, nu a venit nimeni sa declare la primarie ca este proprietar. Nu plateste nimeni taxe pentru teren si cladiri. Tot ce stiu este ca terenul a fost luat de o casa de avocatura de la Bucuresti, care ar reprezenta Familia Regala, dar atat", ne-a declarat Mihai Mihalache, primarul din comuna Schitu Duca. Fostul conac regal se afla vizavi de scoala generala din Poieni si, pana nu demult, atat pe timp de vara, cat si in timpul sezonului rece, oferea imagini de vis copiilor din sat. Acum, peisajul este unul sumbru si trist. Jumatate din pinii inalti de peste 20 de metri au fost doborati la pamant, iar din cladirile ce altadata erau apreciate pentru arhitectura lor au ramas doar peretii. Localnicii au scos toate usile, ferestrele si acoperisurile pentru a avea lemne de foc. Mai mult, au inceput sa sparga si peretii pentru a-si procura materiale de constructii. „Ti se rupe inima cand te gandesti ce era odata aici si ce e acum. Eu am fost paznic aici cand era preventoriul, dar, dupa ce s-a desfiintat, proprietarul nu s-a mai interesat deloc. Daca oamenii au vazut ca nu ii ia nimeni la rost ca fura, au continuat sa fure. De aia e ca in Vestul Salbatic aici", ne-a spus un localnic.

  Jaf ziua in amiaza mare

  Doi localnici „colectau" lemne din cladire chiar cand au ajuns reporterii in zona, dar au fugit nu de prezenta noastra, ci pentru a nu fi fotografiati. La cativa metri de gramada de lemne pe care apucasera sa o adune era facut un foc care inca mai ardea, unde hotii isi mai incalzeau din cand in cand mainile. In timp ce hotii fugeau de obiectivul aparatului, o localnica ne-a explicat fenomenul. „Se fura si vede toata lumea ca se fura, dar nu are cine sa ii opreasca", ne-a spus Maria Olaru, din Poieni. Intrebata daca face parte, la randu-i, din „toata lumea care fura", localnica a revenit asupra declaratiei. „Voiam sa spun ca fura cei care au cu ce, ca lumea vine cu masina sau caruta si incarca ce se poate: caramizi, lemne pentru foc, au furat si gardul in aceasta vara, nu se mai vede nimic. Am si eu doi baieti, dar le-am zis sa nu mearga sa ia, nu i-am lasat. A venit politia, dar au spus ca trebuie sa vina proprietarul sa depuna plangere", a explicat Maria Olaru. Reprezentantii Societatii de Avocatura Rubin, Meyer, Doru si Trandafir, nu au putut fi contactati, ieri, pentru a explica intentia proprietarilor cu aceste bunuri de patrimoniu. „Va rog sa-mi lasati numarul de telefon si am sa i-l transmit domnului avocat, care daca va fi disponibil va va suna", a fost raspunsul secretarei de la Societatea de Avocatura.

  Ce ar fi de facut?

  In lipsa plangerilor proprietarului, nici o autoritate nu poate sa faca mare lucru. In cel mai bun caz, cladirea fiind monument, tot proprietarul va putea fi tras ulterior la raspundere. Conform legii, proprietarii de locuinte cu statut de monument istoric sunt obligati sa le intretina, repare sau restaureze. Totodata, primariile localitatilor pe raza carora se afla astfel de monumente sunt obligate sa urmareasca in ce masura proprietarii isi indeplinesc obligatiile. „In cazul conacului de la Poieni, proprietarii si-au asumat obligatia de folosinta, adica intretinerea imobilului. Nu avem oameni cu care sa urmarim toate imobilele din judet, asa ca depindem de autoritatile locale si de masura in care acestea ne informeaza. Nu am primit nicio adresa din partea primariei Schitu Duca referitoare la ce se intampla la conac. Ce putem face noi este sa ne autosesizam si sa amendam proprietarul. Avem deja astfel de situatii, amenzile putand ajunge la 40.000 de lei", a explicat Virgil Babai, directorul interimar al Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. (Paul BALHUC)

  Dupa ani de vandalism, autoritatile reactioneaza abia dupa publicarea cazului in "Ziarul de Iasi"

  Vandalizarea conacului princiar din Poieni va fi anchetata de Politie

  Seful Directiei de Cultura spune ca va sesiza Politia cu privire la situatia deplorabila in care a ajuns fostul conac al fiicei regelui Ferdinand, monument de patrimoniu. In comuna Schitu Duca se stia de ani buni de furturile de aici, dar nimeni nu a facut nimic. "Nu avem plangere de la proprietar", ridicau toti din umeri.

  Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi (DCCPCN) s-a autosesizat in cazul vandalizarii monumentului istoric din localitatea Poieni, caz relatat pe larg in editia de ieri a „Ziarului de Iasi". Conacul si celelalte cladiri sunt proprietate a Familiei Regale, care nu s-a mai interesat de starea imobilelor, astfel ca satenii si-au permis sa-si insuseasca tot ce le-a picat in mana. Directorul interimar al DCCPCN, Virgil Babai, spune ca legislatia in domeniu obliga atat autoritatile locale, cat si proprietarii de monumente apartinand patrimoniului national sa ia masuri in cazul degradarii acestora. „In urma articolului aparut la dumneavoastra in ziar, ne-am autosesizat, si de luni vom lua masuri", a anuntat ieri Virgil Babai.

  Reprezentantii DCCPCN vor colabora cu membrii Serviciului de Investigatii Criminale, Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural National, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie si se vor deplasa in satul Poieni. „Potrivit legii 422/2001, republicata in 2006, proprietarii monumentului vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 4.000 - 8.000 lei, dar, simultan, ii vom soma sa readuca monumentul la starea initiala pe banii proprii. Stiau prevederile impuse de legislatie si totusi s-a ajuns la aceasta situatie nedorita. A fost semnat intre avocatii proprietarilor si Directia noastra un act in care sunt prezentate clar obligatiile proprietarului privind folosinta monumentului istoric", a mai precizat Babai. La punctul 16 al respectivului acord este specificat ca proprietarul este obligat „sa asigure o intretinere curenta corespunzatoare prin folosirea unor materiale adecvate, compatibile cu cele din structura monumentului istoric". Cu toate acestea, din 2008, anul retrocedarii monumentului, nu s-a facut nicio investitie. Mai mult, de aproximativ doi ani, localnicii fura tot ce poate folosi in gospodariile proprii. Asa se face ca de pe mosia regala au disparut in timp gardul, usile si ferestrele, iar mai nou sunt taiati pinii din curte.

  Primaria Schitu Duca il ia pe "nu" in brate

  Edilul din Schitu Duca ne declara la inceputul saptamanii ca nu are nicio autoritate pentru a stopa actele de vandalism ale localnicilor asupra mosiei regale, deoarece proprietarul nu a depus plangere. Totusi, potrivit actului normativ mentionat anterior, primarul Mihai Mihalache avea obligatia de a semnala actele de distrugere la DCCPCN. „Primarul asigura paza si protectia monumentelor istorice aflate in domeniul public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, precum si ale monumentelor istorice abandonate sau aflate in litigiu, semnaland de urgenta directiei pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judetene orice caz de nerespectare a legii", se arata in articolul 47, punctul e). Totusi, edilul spune ca nimeni nu l-a informat despre starea monumentului dupa ce acesta a fost retrocedat. „Nici proprietarii, nici Consiliul Judetean nu au oferit informatii la primarie despre teren si cladiri. Nici cand a fost retrocedat nu am primit o hartie. Eu stiam doar ca apartine unui proprietar, nu stiam daca mai este monument istoric sau nu. Am anuntat Politia, dar n-au avut ce face", a declarat Mihai Mihalache, edilul din Schitu Duca. Reprezentantii DCCPCN spun insa ca au informat Primaria Schitu Duca in privinta monumentelor istorice aflate in comuna.

  Terenul de 4,4 ha si cele patru constructii, printre care si un conac, au fost retrocedate in 2008 mostenitorilor arhiducesei Elena a Romaniei. Pana in 2008, aici a functionat un preventoriu pentru copii, a carui activitate a incetat la putin timp dupa venirea noilor proprietari. Acestia au intentionat sa vanda terenul, dar pretul prea mare, aproximativ 220.000 euro, a tinut departe cumparatorii interesati.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  A mai trecut un cutremur

  Radu MEȘNIȚĂ

  A mai trecut un cutremur

  Cu ce rămân supravieţuitorii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Jubileu la Oltea Doamna

  Florin CÎNTIC

  Jubileu la Oltea Doamna

  Cum la finele acestei săptămâni, sub aura caldă a distinsei noastre profesoare Olga Diaconu, vom serba, la invitaţia binevoitoare a colegei Diana Ionescu-Stocker revenită din Germania pentru acest prilej, trei decenii şi jumătate de la bacalaureat, vă cer îngăduinţa să reiau în cinstea dascălilor şi colegilor noştri un text publicat tot aici, în ianuarie 2015, cu gândul modest cărepetitio est mater studiorum.

  Trai pe vătrai

  Ioan MILICĂ

  Trai pe vătrai

  Fie gospodăria cât de pricăjită sau de rea, nu poate lipsi un televizor color din ea! Cu ce să-şi umple omul timpul mai bine dacă nu să ia aminte, zi de zi, la minunile puse la cale de stelele vieţii publice româneşti?

  Maria Munteanca

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Maria Munteanca

  Azi nu se mai poate zice că femeile fac copii „cum vrea Dumnezeu”. Azi femeile fac copii când vor ele şi când aprobă şi bărbatul. Înainte făceau săracele femei o grămadă de copii, că „aşa a vrut Dumnezeu”. Mi-aduc aminte de Maria Munteanca, era la prăşit la noi la vie, cu Ileana asta... am uitat cum îi zicea. Şşi Ileana îi zice Mariţei (aşa-i ziceam Mariei Munteanca), care făcuse vreo doişpe copii.

  pulspulspuls

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Iată, stimaţi telespectatori, cum se face că până şi în urâta viaţă publică românească oamenii fără curaj ajung până la urmă tot în mocirla politichiei. 

  Caricatura zilei

  Spitalul de urgenta

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Sotia isi intreaba tovarasul de viata: - Spune-mi, dragul meu, cum te-ai indragostit de mine? - Vezi? Acum acest lucru te mira s (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.