Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

SuperCostel! Super!

SEMNAL

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In luna octombrie a anului trecut a avut loc la Constanta cea de-a 18-a editie a Salonului International de Banda Desenata. Unul dintre invitatii de onoare ai evenimentului a fost ieseanul Lucian Amarii, cunoscut mai degraba sub pseudonimul artistic JUP, care, cu acest prilej, si-a lansat primul album:  SuperCostel (40 pagini, alb/negru, editura PIM).

    Graficianul, art director la "Ziarul de Iasi", reface traseul in mod obisnuit parcurs de autorii vest-europeni de banda desenata, care-si publica povestirile, integral sau pe episoade, in periodice specializate, pentru ca mai apoi sa le prezinte sub forma de album.

    Drumul consacrarii lui incepe in urma cu doar 18-19 ani (domnul Jup este tinar); de atunci, cu o cadenta uluitoare, el mitraliaza in diverse publicatii peste 10.000 de caricaturi si ilustreaza citeva carti.

    Reuseste sa se impuna ca unul dintre importantii autori strips daily, gen care-l conduce firesc catre banda desenata, modalitate de exprimare in care se simte in largul sau (nu face un secret din pasiunea de consumator al unor astfel de productii). De altfel, isi marturiseste deschis admiratia pentru spatiul de creatie francofon si disponibilitatea pentru autori ca Gotlib, Edika, Coyote, Larcenet, De Groot. Dintre  romani, ii admira pe Ciubi (Alexandru Ciubotariu), Parligras, Petry...  Este greu, insa, sa gasim in desenele sale influente explicite ale acestori desenatori, cu toate ca in topul preferintelor lui se afla toate albumele din seria "Bill Baroud" ale lui Manu Larcenet, cea mai mare parte a albumelor lui Edika sau "Integrala" Marcel Gotlib (Gai Luron y compris) ...

    SuperCostel reuseste sa se lanseze cu succes in oceanul planetar BD, alaturi de alte citeva mii de productii anuale, fara a-si pierde insa identitatea. Prezenta eroilor si a super-eroilor pe piata DB mondiala este una coplesitoare cantitativ, dar drumul Costelului autohton este distinct, diferit de al altor personaje cu care ar putea fi comparat: de exemplu, un Superdupont (Lob-Gotlib) venit sa parodieze pleiada ultrapotentilor cu inzestrari neverosimile, eroi ai unor aventuri prostesti, cu o desfasurare improbabila in tarim real. Varul francez al lui SuperCostel imita sirguincios actiunile epopeice ale modelelor sale, insa o face, si nu fara succes, intr-un mod bascalios. Albumul lui Jup nu este o carte pentru copii (se integreaza in formula BD pentru adulti, sau, altfel spus, pentru nivelul de intelegere al acestora) si nu poate fi asimilat (asa cum ar putea sa para la prima vedere) unui alt BD, "Supermatou" (Jean-Claude Poirier), care, de asemeni, parodiaza subiectul si temele corespunzatoare, insa cu mijloace adecvate micilor cititori. 

    Descoperim in SuperCostel un personaj sintetic-reprezentativ al lumii romanesti de rind, si nu bizara exceptie genetica pe care o poate sugera prima jumatate a numelui. Este o abordare deliberata a autorului, intarita de subtitlul albumului: "Intimplari extraordinare din viata unui om obisnuit". Costel nu ar fi Super daca forta sa nu ar rezulta din existenta reala a unei intregi clase sociale legitimata de extra-larga multitudine. In timp ce intreaga cohorta de Super-eroi, intr-un efort parca concertat, se ia in serios si intreprinde, intotdeauna in ultima secunda, fapte de salvgardare a Pamintului, omul obisnuit - Costel, nu face NIMIC maret din toate acestea. Costel este un anti-erou BD, iar "nimic" este un fel a spune, caci tot ce tine de Costel este atins de un umor nebun.

    Ajuns subiect de album, SuperCostel are reflexul romanesc de a transfera povara muncii de pe umerii sai ingusti pe spatele imblanat a doua creaturi cu statut de guest stars - motanii Serioja si Arnold -, ale caror nume te duc cu gindul la polii de putere mondiala. Tot ce intreprind acestia este mai mult decit hazliu si ingroasa o gluma ale carei limite de suportabilitate fac sa se zguduie din temelii (de ris) orice fiinta care ar fi vrut sa-si pastreze seriozitatea. Este de ajuns sa se auda apelativul "Arnoaldeee...!", ca sa izbucneasca automat hohote de ris, mai ceva ca la filmele cu Stand si Brand ...

    Daca ar fi sa ierarhizam calitatile albumului d-lui Jup, umorul, umorul spumos si (in acelasi timp - paradoxal) consistent, sta pe primele trei locuri, indeajuns pentru o terapie intensiv sustinuta prin astfel de mijloace. Din acest punct de vedere, mi-e teama ca trebuie sa spun: scenaristul Jup il bate pe desenatorul Jup. In acelasi timp, important si bine de remarcat este ca linia desenului este compatibila cu genul de umor practicat, iar abilitatile grafice sint remarcabile. Excelente, prin inventivitate si dinamism, sint paginarile casetelor. Si, daca veti avea ocazia sa priviti variantele planselor in format electronic, o sa constatati si o sa apreciati ca d-l Jup este un priceput si delicat colorist.

    Una peste alta si toate la un loc, urmare a incarcaturii dense cu care si-a mobilat opera nou aparuta, este indreptatit demersul de a-i acorda Domnului Jup un nou, prea-bine meritat calificativ: acela de jupan al benzi desenate umoristice. JUP'N'JUP!

    Mati BOTEZATU


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri