Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Geoana, ce ai de ascuns?

Stafeta lui Iliescu trece pe la Moscova

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Liderul PSD si-a luat concediu de campanie tocmai cind era misterul mai mare

    Discutiile din cadrul vizitei secrete efectuate pe 27 aprilie 2009 de catre Mircea Geoana la Moscova au durat peste doua ore si au avut ca tema privatizarea Romgaz, chestiuni legate de energie, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Liderul PSD a refuzat sa dea detalii, motivind ca a fost "o vizita privata" si ca "n-a fost vorba despre privatizarea Romgaz", mai ales ca "Adrian Videanu a primit mandat de la Traian Basescu sa discute acest subiect".

    In ziua urmatoare, pe 28 aprilie, Mircea Geoana a participat la o sedinta CSAT, unde, pe ordinea de zi, figura si un punct referitor la strategia energetica a Romaniei. La aceeasi sedinta, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o informare cu privire la "actualizarea Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020 si masuri pentru reorganizarea operatorilor economici cu capital de stat din Sistemul Electroenergetic National", se arata pe ordinea de zi.

    Vizita ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. El i-ar fi spus lui Geoana ca poate aranja o intilnire cu Putin, insa liderul PSD s-ar fi vazut doar cu unul dintre consilierii premierului rus.

    Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legatura cu liderul PSD si cu vizita sa la Moscova. Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa au declarat ca nu stiu nimic despre vizita privata facuta de Geoana la Moscova. Dupa citeva ore, Cristian Diaconescu, ministru de Externe la acea vreme, a confirmat ca Geoana a fost la Moscova, dar spune ca nu stie cu cine s-a intilnit liderul PSD, ce a discutat si cit a durat vizita.

    Toate drumurile duc la Romgaz

    Referiri la privatizarea Romgaz a facut Traian Basescu in campania electorala. Pe 24 octombrie, el afirma ca Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au dezvoltat afacerile sub mandatul lui Ion Iliescu si acum doresc o noua perioada de "liniste", pentru a putea pune mina pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.

    In februarie 2008, Dinu Patriciu, omul de afaceri care il sprijina pe Crin Antonescu la presedintie, cerea privatizarea celor 200 de licente detinute de compania Romgaz, administrata de stat. In replica, oficialii companiei au declarat ca Patriciu vrea sa obtina licentele dupa principiul nationalizarii, desi omul de afaceri sustinuse ca nu are nici un interes personal pe piata de gaze.

    Privatizarea Romgaz s-a aflat pe agenda CSAT inca din 2006, dar subiectul a fost aminat si urma sa revina in actualitate in 2009. In iunie anul acesta, ministrul Videanu a anuntat, dupa o vizita la Moscova, semnarea unui memorandum cu Gazprom, primul de colaborare directa dupa 1989, urmind ca studiul de fezabilitate al viitoarei colaborari sa fie finalizat pina la sfirsitul acestui an. HotNews.ro precizeaza ca Videanu anunta realizarea unei companii mixte Romgaz-Gazprom, care sa includa si exploatarea depozitului de gaze de la Margineni. Compania nu s-a realizat, nici studiul de fezabilitate.

    Antonescu si Oprescu vor detalii de la Geoana

    Candidatul PNL la prezidentiale, Crin Antonescu, dar si independentul Sorin Oprescu i-au cerut ieri lui Mircea Geoana explicatii privind vizita sa neoficiala la Moscova. "Intii si intii sa ne spuna in ce a constat aceasta intilnire, care este adevarul in legatura cu posibila sa solicitare de sprijin din partea Moscovei, in campania electorala, daca este adevarat acest lucru sau nu. Avem nevoie de un raspuns oficial. Domnul Geoana trebuie sa ne spuna de ce era nevoie de o intilnire neoficiala pe care presedintele Senatului sa o aiba si de ce asupra ei s-a pastrat atita vreme tacerea", a cerut Antonescu. Liderul liberal a adaugat ca va trimite o scrisoare si presedintelui Traian Basescu, in care ii va solicita informatii in legatura cu vizita presedintelui PSD.

    Ultima sedinta CSAT a liderului PSD

    Presedintele Traian Basescu a confirmat aseara, la emisiunea "Nasul" (B1Tv), informatiile privind vizita secreta la Moscova a lui Geoana. Seful statului a reamintit ca in momentul in care liderul PSD s-a retras din functia de vicepresedinte al CSAT, o luna mai tirziu, el a fost primul care a salutat aceasta decizie.  "Si aveam in vedere exact acest lucru: ca nu poti sa fii vicepresedinte CSAT si sa pleci la intilniri organizate de nu stiu ce oameni la Moscova, fara ca macar sa-l informezi pe presedintele CSAT", a mai spus Basescu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri