Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Limba romana, prin cele mai usoare limbi din lume. Americanii o invata in 26 de saptamini

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Romana e una dintre cele mai grele limbi", le spun uneori profesorii din scoala generala elevilor pierduti in declinari, conjugari si alternante fonetice. Se pare ca nu si pentru vorbitorii nativi de engleza, daca te iei dupa felul in care Institutul de Lingvistica al Departamentului de Aparare al SUA catalogheaza limbile pamantului.

    De ce sunt italiana, franceza si romana usoare pentru vorbitorii de engleza

    In functie de timpul de care are nevoie un vorbitor nativ de engleza sa o invete, romana intra in categoria celor mai usoare limbi, alaturi de spaniola, italiana, franceza, portugheza, afrikaans, daneza, norvegiana, suedeza si limba swahili, vorbita in Tanzania si Kenya. Potrivit Institutului de Lingvistica al Departamentului de Aparare al SUA, un vorbitor nativ de engleza are nevoie de 26 de saptamani pentru a invata oricare dintre aceste limbi.

    Lingvistul Emil Ionescu explica pentru gandul de ce le este vorbitorilor nativi de limba engleza relativ simplu sa invete romana. "Cand ei fac aceste evaluari, nu le fac din punctul de vedere al dificultatii intrinseci a unei limbi. O fac in baza unei experiente de predare pe care o au si nu exista niciun motiv stiintific sau de alta natura de a te indoi de ceea ce spun. Printre lucrurile care fac romana accesibila se afla apartenenta ei la acelasi tip lingvistic cu engleza. Alaturi de limbile romanice, engleza face parte din tipul limbilor flexionare, ceea ce duce la asemanari de structura", spune Emil Ionescu, care aminteste printre lucrurile comune si faptul ca limba engleza contine un numar important de cuvinte din limba latina.

    "In momentul in care predai o limba intr-un cadru specializat, cum este cel militar, nu trebuie sa-ti inchipui ca o predai in toata complexitatea ei. Ceea ce face, probabil, aceasta predare este sa ofere o varianta functionala a limbii", atrage el atentia.

    Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan" ii contrazice insa pe lingvistii americani care au incadrat romana in aceasta categorie. "Si ce daca are multe elemente din latina, acest lucru nu o face usor de invatat. Ce te faci cu declinarile, alternantele fonetice, de pilda?", se intreaba el.

    Cat de greu pot fi invatate bulgara, rusa sau maghiara

    Limbile incadrate in cea de-a doua categorie din punctul de vedere al dificultatii pot fi invatate de un vorbitor nativ de limba engleza in 35 de saptamani. Din ea fac parte bulgara, germana, greaca, limba farsi sau indoneziana, scrie Pravda, citand Institutul de Lingvistica al Departamentului de Aparare al SUA.

    In cea de-a treia categorie de limbi, care pot fi invatate in 48 de saptamani, intra rusa, polona, sarba, croata, turca, ceha, finlandeza, limba maghiara, thailandeza, vietnameza, khmera sau bengaleza.

    Iar cele mai grele limbi ale lumii, care pot fi invatate 64 de saptamani, sunt araba, chineza, japoneza si coreeana.

    Pravda scrie ca limba Chippewa, vorbita de un trib indian din Canada si SUA, este cea mai grea limba a pamantului, potrivit Guiness World Record. Extrem de dificila este si Haida, limba altui trib indian nord american sau tabasaran, limba vorbita de un grup etnic din Dagestan.

    Lingvistul Emil Ionescu spune ca romanilor le sunt greu accesibile limbile asiatice si africane, dar si cele vorbite de indienii din America Centrala si de Nord. "E clar ca cele mai apropiate limbi sunt cele romanice mari, spaniola, franceza, italiana. Germana este mai putin iubita de romani pentru ca are aceeasi complexitate morfologica, sau chiar mai mare, dar are un sistem al compozitiei lexicale greu de inteles pentru romani. Practic ei pot crea oricand prin compunere un nou cuvant, care sa fie inteles de catre ceilalti vorbitori".

    Marius Sala crede ca romanilor le este cel mai greu sa invete chineza. "Chineza are tonuri, are structuri pe care noi nu le avem. Cand am fost in China, am cerut un ceai, folosind cuvantul din dictionar, si nimeni nu m-a inteles pentru ca nu am avut tonalitatea potrivita", spune lingvistul.

    gandul.info


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri