Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Preotii, scutiti de impozite?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Deputatul PSD Andrei-Valentin Sava (ex-PDL), a depus in Parlament la 11 septembrie o initiativa care urmareste scutirea de impozit a preotilor. Initiativa vine pe fondul controverselor tot mai puternice din intreaga Europa privind scutirile acordate cultelor, tratament preferential care produce pierderi bugetelor nationale.

    Initiatorului proiectului spune in expunerea de motive ca daca salariile preotilor nu ar mai fi impozitate ar insemna "o recunoastere a contributiei cultelor la viata societatii romanesti". Sava mai spune ca "scutirea de la plata impozitelor pe salarii reprezinta o necesitate deoarece majoritatea veniturilor bisericilor provenind din donatii se duc pe activitati filantropice".

    De partea cealalta, Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) sustine ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, statul plateste salarii, impozite, asigurari de sanatate si contributii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanti ai cultelor (circa 17.000 de preoti, 19.000 apartinind "personalului neclerical", 10.000 de profesori de religie si 10.000 de calugari), adica un numar mai mare decat cel al medicilor din Romania.

    "Proiect stupefiant, scandalos"

    De asemenea, fondurile bugetare alocate anual in beneficiul preotilor si a celorlalti reprezentanti ai bisericilor sunt de aproximativ 800 milioane de lei (excluzand fondurile pentru constructii de biserici). "Suntem in fata unui proiect de lege stupefiant, scandalos! Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine doreste sa sprijine? Pe profesori, la inceputul unui nou an scolar? Pe medici? Pe militari? Nu, domnul Sava deplange soarta preotilor care, desi angajati ai unor organizatii private, primesc «ajutor la salarizare» din partea Statului si nenumarate alte beneficii, iar acum, in prag de alegeri vrea sa le dea si mai mult - o scutire de impozite", a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, citat de hotnews.ro. ONG-ul mai arata ca Biserica beneficiaza in Romania de scutiri extensive de taxe si impozite si de monopol in domeniul comercializarii obiectelor de cult si incaseaza importante sume de bani fara a emite documente fiscale. De asemenea, rapoartele de activitate ale Bisericii Ortodoxe Romane din 2009 si 2010 arata ca BOR a cheltuit pentru "activitatea social-filantropica" doar circa 5% din totalul subventiilor bugetare primite.

    Credinta costa bani si pentru catolicii germani

    Catolicii germani care nu isi platesc taxa catre biserica nu vor mai fi impartasiti si nu vor putea fi nasii unui copil, potrivit unui decret al conferintei episcopale germane. Conform unui sistem instituit in secolul al XIX-lea, cetatenii care traiesc in Germania se declara membri ai unei religii sau "ne-religiosi". In primul caz, ei trebuie sa plateasca un impozit. Daca ulterior isi schimba parerea, trebuie sa demareze o procedura pentru a "iesi din Biserica".

    Insa tot mai multi germani aleg sa "iasa din Biserica", atat din cea catolica, cat si din cea protestanta, in urma scandalurilor de pedofilie care au izbucnit in 2010. "Ingrijorata" de aceasta evolutie, conferinta episcopala germana a publicat joi un decret care prevede ca orice persoana care paraseste Biserica nu va mai putea fi impartasita sau nasi un copil. "Daca persoana care a iesit din Biserica vrea sa se casatoreasca religios, ea trebuie sa ceara permisiunea autoritatilor religioase locale. Cu conditia sa promita sa-si pastreze credinta si sa-si educe religios copiii, in credinta catolica", precizeaza episcopii, in decretul lor. Mai mult, "daca persoana care a iesit din Biserica nu manifesta niciun regret inainte de moartea sa, atunci slujba de inmormantare poate fi refuzata", adauga el.

    Acest decret a starnit o puternica reactie din partea miscarii catolice progresiste "Wir sind Kirche" (Noi suntem Biserica): "Este un decret prost care vine intr-un moment prost", spun membrii acestei miscari. In Germania, patria lui Luther, dar si al actualului papa Benedict al XVI-lea, o treime din populatie este protestanta si o treime catolica.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri