Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Procurorul general Mircea Criste l-a chemat in audienta pe Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Procurorul general al Romaniei, Mircea Criste, l-a chemat in audienta, pentru vineri, pe Andrei Ursu, dupa ce acesta a protestat fata de tergiversarea dosarului fostilor ofiteri de Securitate si de Militie implicati in asasinarea tatalui sau, inginerul Gheorghe Ursu, ucis in bataie in timpul regimului comunist.
    Andrei Ursu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca generalul Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare, care s-a ocupat din 1990 de dosarul privind moartea lui Gheorghe Ursu, a obtinut in ultima perioada informatii importante referitoare la responsabilitatea unor fosti ofiteri superiori in dictarea ordinelor si executarea acestora, in ceea ce priveste uciderea inginerului.
    In 1990, dupa citeva luni de cercetari, dosarul i-a fost luat generalului Dan Voinea si dat generalului magistrat Samoila Joarza. Anul acesta, in urma unei plingeri a lui Andrei Ursu, Voinea a preluat din nou dosarul, care, insa, a fost repartizat ulterior colonelului magistrat Vasile Stanca, din dispozitia procurorului general Mircea Criste, a afirmat Andrei Ursu.
    "Procurorul Samoila Joarza a musamalizat cazul si i-a scos basma curata pe asasinii tatalui meu, trimitindu-l in instanta doar pe Marian Clita, o unealta a Securitatii", a spus Andrei Ursu.
    Marian Clita a fost condamnat de instanta suprema, in vara acestui an, la 20 de ani de inchisoare.
    In acelasi rechizitoriu prin care a fost trimis in instanta Marian Clita, Sectia Parchetelor Militare mentiona ca se fac vinovati de infractiunile de abuz in functie, cercetare abuziva si supunere la rele tratamente col. (r) Vasile Gheorghe (fost ofiter in cadrul Directiei a VI-a din Directia Securitatii Statului - DSS), lt. col. (r) Tudor Stanica (seful Directiei de Cercetari Penale din DSS), lt.col. (r) Mihail Creanga (fost sef al Penitenciarului) si mr. (r) Marian Pirvulescu, dar faptele acestora au intrat sub incidenta Decretul de amnistiere nr. 11 din 1988, astfel ca cei patru nu au putut fi deferiti justitiei.
    "Nici un ofiter de Securitate sau Militie nu a fost deferit justitiei pentru crimele pe care le-a comis in timpul regimului lui Nicolae Ceausescu", a afirmat Andrei Ursu.
    Fiul lui Gheorghe Ursu a solicitat procurorilor, la 16 iunie a.c., continuarea cercetarilor in ceea ce-i priveste pe fostii ofiteri de Securitate si Militie implicati si trimiterea in judecata a acestora.
    Documentele pe care le detine generalul Dan Voinea dovedesc "participarea, instigarea si complicitatea unor ofiteri din fosta Securitate si Militie la asasinarea lui Gheorghe Ursu", printre acestia numarindu-se si col. (r) Vasile Gheorghe, lt. col. (r) Tudor Stanica, lt.col. (r) Mihail Creanga si mr. (r) Marian Pirvulescu, a spus Andrei Ursu. El a adaugat ca, dupa 1989, majoritatea ofiterilor de la DSS au trecut la Directia juridica a Serviciului Roman de Informatii.
    Vasile Gheorghe si Marian Pirvulescu au fost arestati, pentru putin timp, in legatura cu revolutia din decembrie 1989. Tudor Stanica a fost vicepresedinte al Credit Bank, pina cind aceasta a dat faliment, a spus Andrei Ursu. El a afirmat ca multi tortionari din regimul comunist s-au infiltrat in structuri importante economico-financiare, ceea ce le confera protectie.
    Andrei Ursu a mai spus ca, in 1990, cind s-a solicitat Serviciului Roman de Informatii sa transmita Parchetului datele din dosarul de la Securitate a lui Gheorghe Ursu, Virgil Magureanu a comunicat ca SRI nu are nici un astfel de dosar. Dupa zece ani, generalul Dan Voinea a primit un dosar de la Securitate format din sapte volume, care cuprinde copii dupa notele informative despre activitatea "anticomunista" a lui Gheorghe Ursu.
    De asemenea, generalul Voinea a obtinut si numele celor ce erau inchisi in arestul unde a fost si Gheorghe Ursu, situatia pe fiecare camera dindu-i magistratului "nume noi", persoane ce pot fi martore.
    Procurorul Samoila Joarza i-ar fi spus lui Andrei Ursu ca nu mai exista situatia pe camere a arestului Rahova, astfel ca au fost audiate doar citeva persoane, ceea ce nu a fost suficient pentru acuzarea ofiterilor care au organizat "asasinatul politic", ci doar trimiterea in judecata a lui Marian Clita, un detinut de drept comun, care a fost gasit vinovat pentru uciderea lui Gheorghe Ursu, opozant al regimului comunist, care a murit la 17 noiembrie 1985 din cauza batailor primite in arestul Inspectoratului General al Militiei.
    Colonelul Vasile Stanca, cel caruia i-a fost dat spre solutionare dosarul privindu-i pe fostii ofiteri de Securitate si de Militie implicati in asasinarea inginerului, ar avea un fiu care este angajatul SRI. Andrei Ursu a spus ca, in perioada 1992-1994, au fost sustrase documente din dosarul de la fosta Securitate referitor la ancheta tatalui sau, acte ce au fost in custodia SRI.
    Generalul Dan Voinea continua cercetarile in ceea ce priveste imprejurarile in care a disparut jurnalul inginerului Ursu, pentru care, de altfel, acesta a platit cu viata, intrucit in carnet erau criticate regimul condus de Nicolae Ceausescu si politica Partidului Comunist. Totusi, acest jurnal nu a constituit o proba suficienta pentru ca Securitatea sa-l aresteze pe inginerul Ursu. Acesta a fost ridicat de acasa de Militie, dupa de locuinta sa a fost perchezitionata. Inginerul a fost acuzat de detinere ilegala de valuta, pentru ca in locuinta au fost gasiti cinci dolari, zece marci RFG, 40 de marci RDG si 3.000 de lire italiene.
    In paralel cu ancheta privind detinerea ilegala de valuta, Securitatea il interoga pe Ursu si pentru jurnal, care a fost descoperit la locul de munca al inginerului.
    In perioada 21 septembrie - 16 octombrie 1985, Ursu a fost scos de mai multe ori din celula de catre ofiteri de Securitate, care l-au batut crunt. Pentru ca ancheta nu aducea rezultatele dorite, s-a trecut la folosirea informatorilor din rindul arestatilor. Astfel, in celula lui Ursu au fost adusi Marian Clita si Radu Gheorghe, ambii condamnati la inchisoare pentru furt.
    Marian Clita a declarat procurorilor militari, care l-au cercetat pentru moartea lui Ursu, dupa decembrie '89, ca, in urma unor angajamente de colaborare semnate cu organele de Militie si Securitate, a devenit colaborator al acestora si era obligat sa execute ordinele. El a recunoscut ca l-a lovit cu picioarele pe Ursu si a afirmat ca "in perioada de la inceput a lunii octombrie 1985, cind Ursu a fost introdus in camera 29 a arestului, si pina la inceputul lunii noiembrie a aceluiasi an, acesta a fost maltrat, schingiuit si distrus, definitiv, moral si, in parte, fizic".
    In ziua de 17 noiembrie 1985, dupa ce timp de doua zile a acuzat dureri abdominale, Gheorghe Ursu a decedat in Spitalul Penitenciarului Bucuresti. El fusese internat cu diagnosticul de "peritonita generalizata prin perforatii de ansa ileala". Cazul mortii lui Ursu a fost preluat de Procuratura Municipiului Bucuresti, care a stabilit ca moartea acestuia a fost patologica.
    Fiul inginerului a afirmat ca exista declaratii conform carora, din ordine "de sus", in celula lui Gheorghe Ursu nu avea voie nimeni sa intre, desi acesta urla de durere.
    Andrei Ursu a declarat ca tatal sau a fost ucis pentru ca a refuzat sa divulge numele prietenilor sai si metodele prin care transmitea la Europa Libera informatii in care acuza "dementa criminala a lui Nicolae Ceausescu".
    Din 1970, Gheorghe Ursu a intrat in vizorul Securitatii din cauza atitudinii sale fata de regimul Ceausescu, iar dupa cutremurul din 1977 acesta a fost chiar acuzat de propaganda impotriva orinduirii socialiste.
    Inginerul constructor Gheorghe Ursu a fost cel care le-a spus locatarilor unor blocuri afectate de cutremurul din 4 martie 1977 ca imobilele sint nesigure, intrucit din ordinul lui Nicolae Ceausescu au fost doar tencuite si nu consolidate, astfel ca la cel mai mic seism ar putea sa se prabuseasca. "Pe Ceausescu il deranja sa vada schelele de constructie pe drumul pe care il facea zilnic", a spus Andrei Ursu.
    El a relatat ca, inainte de a fi arestat, Gheorghe Ursu a venit acasa si a spus familiei ca maiorul Pirvulescu din cadrul Directiei a Vl l-a amenintat cu moartea, ca l-a zgiltiit si i-a spus ca-l arunca pe fereastra daca nu ii da numele prietenilor sai cu care critica regimul lui Ceausescu. "Daca as colabora nu as mai fi eu insumi. Asa ca sa-mi faca ce-or vrea, pot sa ma si omoare", ar fi spus Gheorghe Ursu familiei.
    Pe 26 decembrie 1989, sora inginerului Ursu, Georgeta Berdan, a depus o cerere de redeschidere a cazului la Comisia CFSN privind rezolvarea plingerilor victimelor regimului comunist.
    Fiul lui Gheorghe Ursu a anuntat ca va intra in greva foamei, incepind de miercuri, in semn de protest fata de intirzierea trimiterii in instanta de judecata a dosarului privindu-i pe cei implicati in asasinarea tatalui sau.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri