Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce putem "citi" pe limba?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In medicina chineza, diagnosticul nu utilizeaza aparaturi scumpe si sofisticate. Diagnosticul este extrem de simplu, prin interpretarea aspectului limbii si al pulsului. Poate parea paradoxal, dar limba, asemeni talpilor, palmelor, irisului, etc. ne spune totul sau aproape totul despre perturbarile unei persoane. Si asta e usor de inteles daca tinem cont de principiul hologramei, conform careia orice parte reflecta intregul. Deci si limba, ca parte componenta va reflecta organismul in ansamblul sau.

    Astazi ne vom ocupa de diagnosticul limbii, urmind ca, intr-o editie viitoare, sa studiem putin, diagnosticul prin puls. Trebuie spus aici ca la chinezi exista scoli speciale pentru acest lucru.

    Limba a fost considerata inca din antichitate unul dintre organele de mare importanta ale corpului omenesc. Limba, in medicina chineza, este tratata ca o oglinda a trupului, si, de ce nu, a sufletului - fiind denumita „mugure al inimii". Mai mult, daca studiem anatomia energetica, descrisa de medicina chineza prin cele 12 meridiane principale, vom putea observa foarte usor ca limba este strabatuta direct de unele meridiane, iar de la altele primeste colaterale indirect, astfel ca toate meridianele sint conectate cu aceasta, direct sau indirect.

    Cum arata limba bolnava?

    Pe limba sint reprezentate diferite organe, iar cind ele functioneaza prost sau sint bolnave, faptul se reflecta direct pe aceasta. Stim care organ este afectat dupa locul unde au aparut modificarile:

    * Astfel o limba incarcata indica intotdeauna toxine in tubul digestiv: daca e incarcata inspre radacina inseamna toxine in intestinul gros, la mijloc - in intestinul subtire si stomac. Daca limba e incarcata la radacina, dar zona albicioasa are forma literei U, e vorba de o iritare a intestinelor.  

    * Daca depozitul lingual este albicios, poate fi vorba de o indigestie, iar daca e galben, poate semnala o infecttie, inflamatie, sau tulburare in sfera digestivaa produsa prin febra. 

    * Cu cit culoarea depozitului lingual este mai inchisa, cu atit boala este mai grava. De exemplu, depozitul negru indica stadii critice ale bolilor. 

    * Daca depozitul lingual este subtire, afectiunea este localizata la suprafata, fiind usor de tratat. Din contra, daca depozitul este gros, indica o localizare in profunzime a afectiunii, o boala avansata. 

    * Cind pe margini apar scobituri, de parca limba ar fi muscata, este vorba de o absorbtie defectuoasa a substantelor nutritive in intestine. 

    * Basicute aparute pe marginile limbii, in apropierea virfului, indica o sensibilitate a plaminilor: bronsita, daca sint spumoase, sau pneumonie daca siunt colorate in maroniu. 

    * O brazda dreapta pe mijlocul limbii indica afectiuni ale coloanei vertebrale; daca linia se fringe linga radacina limbii, suferintele sint in regiunea inferioara a coloanei, iar linga virf, problemele siunt localizate in regiunea cervicala. 

    * Limba palida indica anemie sau o alta deficienta a singelui, cind e galbuie semnaleaza un exces de secretie biliara sau o proasta functionare a ficatului, cind e rossie indicaa febra sau deshidratare severa, iar cind e albastrie indica o boala de inima. 

    * Limba deviata este semn de accident vascular cerebral sau de amenintare de accident vascular cerebral.

    Diagnosticul limbii nu este accesibil oricui. Este necesar un studiu intens si experienta pentru a diagnostica exact afectiunile. (medic Valerica VOLOSAN, specialist MTC)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri