Condimentele ayurvedice parfumeaza hrana si ne ajuta sa fim sanatosi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    xp

    V-ati intrebat vreodata cit de importante sint condimentele in mentinerea sanatatii voastre? Medicina traditionala indiana, ayurveda, utilizeaza condimentele ca pe adevarati aliati in pastrarea sau obtinerea santatatii. Plantele aromatice si condimentele pot face mult mai mult decit sa fie doar un ajutor pentru prepararea unei pizza sau condimentarea mincarurilor sau al prajiturilor. Folosite in mod corespunzator, condimentele pot lupta impotriva cancerului, a diabetului zaharat, pot reduce aparitia inflamatiilor sau pot deveni combatanti importanti in procesele antioxidante. Cu alte cuvinte condimentele pot deveni aliati, adevarate alimente-medicamente in lupta cu bolile.

    Un medicament antiinflamator: turmericul

    „Daca as putea avea doar un singur condiment pentru restul vietii mele, acela ar fi turmeric.", spune dr. Bet-Reardon. Turmericul a fost folosit in medicina ayurvedica indiana de milenii. In ultimi ani si stiinta occidentala a inceput sa se orienteze spre intrebuintarea acestuia in lupta impotriva unor boli.

    Ingredientul activ, curcumina, este un antioxidant puternic. Acesta a fost folosit in diverse studii pe animale si s-a constatat ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si a placilor amiloidale. Un alt studiu realizat in 2012 a demonstrat ca adaugarea de curcuma si alte mirodenii antioxidante la mesele bogate in grasimi ar putea ajuta la reglarea nivelului de trigliceride si de insulina si de protejeaza sistemul cardiovascular. Curcumina este de asemenea si un puternic inhibitor de COX-2 ceea ce inseamna ca functioneaza ca un medicament antiinflamator dar fara efecte secundare neplacute. Un alt studiu uman din 2009, a aratat ca o doza administrata zilnic de curcumina este la fel de eficace ca ibuprofenul pentru osteoartrita la genunchi. Curcumina poate ajuta si la reglarea sistemului imunitar - o serie de studii din 2010 si 2011 au demonstrat ca curcumina ar putea avea efecte pozitive si asupra persoanelor cu boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla. In schimb curcumina folosita in exces nu este un lucru bun pentru ca aceasta poate inhiba coagularea singelui, mareste problemele vezicii biliare, astfel incit este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a o utiliza. Este recomandat ca aceasta sa fie folosita de trei ori pe saptamina atit cit incape intr-o lingurita. Este un condiment care se adauga la mincarea indiana. Poate fi adaugat, un virf de cutit mare, la o oala de supa de linte, sau folosita alaturi de pudra de curry, stafide, iaurt sau salata de pui. Ca si salvia, curcumina poate fi facuta ceai. Un centimetru de radacina de turmeric proaspat poate fi utilizat pentru infuzie cu apa fierbinte timp de 15 minute. Antioxidantii din turmeric sint un pic fragili, asa ca faceti un efort si cautati radacina de turmeric proaspata. Seamana cu ghimbirul proaspat, dar in interior este portocaliu deschis.

    Scortisoara - arma impotriva problemelor cardiovasculare

    Scortisoara este un centru important de putere. Proprietatile ei antioxidante mentin celulele in siguranta atunci cind sint expuse stresului oxidativ. Antioxidantii ajuta la lupta impotriva bolilor cum ar fi cancerul, Alzheimer, diabetul zaharat si Parkinson. Scortisoara este si o arma puternica impotriva problemelor cardiovasculare. De asemenea ea ajuta la secretia insulinei, hormonul care reduce nivelul de zahar din singe. Avind in vedere ca in lume sint milioane de bolnavi de diabet zahar iar in America de Nord boala se intilneste la unul dn zece americani, beneficiile scortisoarei sint mai mult decit esentiale. Consumul de scortisoara reduce aparitia bolii Alzheimer datorita inhibarii formarii de placi amiloide. Acest lucru a fost demonstrat in anul 2011 in urma unui vast studiu realizat pe soareci. Tot atunci s-a demonstrat ca planta ajuta si la refacerea la nivel cognitiv si a corectat problemele de circulatie. Pentru a ajunge la aceste beneficii scortisoara se adauga in dieta zilnica mai ales sub forma incalzita. Dar cum putem sa utilizam zilnic scortisoara? Se presara un pic pe fructele proaspete, se adauga la un castron aburind de fulgi de ovaz sau la o lingura de unt de arahide. De asemenea scortisoara se adauga si atunci cind se prepara peste, pui, miel sau mincaruri la care se mai adauga si chimen sau praf de chili. In cazul in care nu aveti timp sa gatiti atunci va puteti adauga scortisoara la cafeaua pe care o serviti sau in cazul unora sau in ceai.

    Eugeniu RADULESCU,
    www.bioenergoterapia.ro

    Adauga comentariu

    Ultima ora

    editorial

    Aeroportul, parcul industrial şi bustul

    Cosmin PAȘCA

    Aeroportul, parcul industrial şi bustul

    Dacă răul tot a fost făcut, Primăria mai are o soluţie de a drege busuiocul. Să amplaseze bustul lui Păunescu pe platforma de la Fortus, ca un elogiu adus oamenilor muncii şi perioadei de glorie a industriei socialiste.

    Filmuletul zilei

    opinii

    Încă un ”salcâm japonez”?

    Nicolae TURTUREANU

    Încă un ”salcâm japonez”?

    Iaşul nu-i, totuşi, Mizil (urbe onorabilă, de altfel), să fie nevoit a-i ridica statuie cuiva care n-are nici în clin, nici în mânecă cu oraşul de pe şapte coline... În cazul lui Păunescu, ridicarea lui pe un bust ar putea fi justificată doar dacă se decide, printr-o ordonanţă de urgenţă, că este ”marele poet naţional”. Altminteri, vorba lui Kogălniceanu, avem destule sujeturi, în Iaşi.

    Hrana zeilor

    Ioan MILICĂ

    Hrana zeilor

    Aici, pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, puţină lume ştie că într-un bob de cacao zac ascunse câteva substanţe benefice corpului omenesc şi patru milenii de istorie fascinantă.

    La Blog

    Florin CÎNTIC

    La Blog

    Cu toate acestea însă nu ne putem împiedica să spunem, trăiască blogul!, căci el va juca la viitoarele alegeri un rol important şi, în ciuda încercărilor naturale de utilizare a spaţiului de comunicare publică în favoarea lor, politicienii vor fi nevoiţi să accepte ponderea regulatoare, echilibrantă a puzderiei de comentarii şi afirmaţii critice pe care blogurile şi fluxurile de social media le pot genera în deplină libertate.

    Propunerea redactorului sef

    Doi ani de ceartă cu Adomniţei şi Nichita

    Toni HRITAC

    Doi ani de ceartă cu Adomniţei şi Nichita

    Este nevoie de un acord de coabitare, care să le spună unde să se oprească.

    Caricatura zilei

    Vizita la inundatii

     

    Editia PDF

    Blogurile ziarului

    Jup

    Jup

    02.04.2014

    Ar vrea dronă

    Jup

    Jup

    03.02.2014

    Iadul alb

    Intrebarea zilei

    Doriti bustul poetului Adrian Paunescu in Copou?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.