Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Terapia culorilor, alternativa de tratament (II)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Culoarea stapineste, intr-un anume sens, intreaga natura, iar pentru noi, oamenii, dupa cum sustin specialistii, culorile se identifica cu viata. Intr-un univers monocrom, viata noastra ar inceta. Intre culorile ce ne inconjoara si, respectiv, starea noastra psihica, se stabilesc surprinzatoare corelatii. Culoarea preferata de majoritatea oamenilor este albastrul. Urmeaza in ordine: rosu, verde, violet, portocaliu. Psihologii impart culorile in 2 mari categorii principale: culori calde, in seria carora sint incluse: rosul, oranjul, galbenul si culorile reci: indigoul, albastrul si violetul. Verdele este singura culoare neutra (care nu este nici calda nici rece). Primele favorizeaza procesele de adaptare, avind virtuti stimulatoare asupra noastra, ultimele fiind inhibante, neutralizante, sedative.

    Efectele psihologice ale culorilor au fost demonstrate in ultimii ani de multi specialisti. Astfel, rosul este o culoare activa, dinamica, exaltind entuziasmul, portocaliul trezeste veselia si buna dispozitie, verdele are efecte calmante, griul inchis evoca monotonia si tristetea etc.

    Un grup de cercetatori de la InstitutuI Politehnic din Budapesta au ajuns la niste rezultate pe cit de interesante, pe atit de neasteptate, in cursul studierii influentei culorilor asupra organismului. S-a constatat, testindu-se pe oameni legati la ochi si aflati intr-un mediu cromatic diferit, ca pulsul, tensiunea arteriala, temperatura se modifica in functie de mediul coloristic: in cazul rosului, pulsul se accelereaza; intr-un mediu galben, bataile inimii se intensifica mai lent in fata tuturor nuantetor de albastru, pulsul coboara si toti subiectii au manifestat o stare de somnolenta. Acest fenomen se explica prin actiunea oscilatiilor electromagnetice ce se modifica in functie de mediul cromatic.

    Lumea culorii isi pune amprenta asupra vestimentatiei noastre, a alimentatiei, in decorarea interioarelor, in arhitectura, in medicina, cosmetica. Echilibrul psihic uman are nevoie de toata gama de nuante pe care ni le ofera natura si, nu intimplator, imaginam noi si noi combinatii coloristice.

    Importanta culorilor in viata de zi cu zi

    Exista mai multe metode, foarte simple, la indemina oricui pentru a utiliza culorile, atit in vederea ameliorarii sanatatii, cit si pentru a ne armoniza cit mai deplin fiinta in mai multe directii. Culorile pot fi, de asemenea, folosite pentru a ne induce si mentine o stare de bucurie plenara sau pentru trezirea potentialului latent ale fiintei, precum si pentru a ne accelera evolutia spirituala.

    Vesmintele. In functie de situatie si de starile cu care suntem confruntati predominant, ne putem alege imbracamintea in functie de proprietatile fiecarei culori si, binenteles, dupa propriile noastre necesitati pe care urmarim sa le satisfacem, evitind culorile cu efecte nefaste.

    Pietrele pretioase si semipretioase. Acestea poseda, de asemenea, virtuti extraordinare. Le putem folosi functie de culorile de care avem nevoie. Inconvenientul este pretul ce nu permite oricui sa-si procure pietrele pretioase.

    Sticlele colorate. Este suficient sa ne procuram sticle obisnuite, colorate intr-o culoare adecvata. O asemenea sticla colorata va fi umpluta cu apa obisnuita si apoi va fi expusa cit mai mult timp la soare, astupata. Aceasta apa va fi apoi bauta in locul oricarei alta. Daca nu reusim sa gasim sticle colorate conform necesitatilor noastre, putem recurge la sticle transparente pe care le vom infasura, inainte de expunerea la soare, in celofan sau tipla colorata adecvat.

    Lampa de cromoterapie este orice lampa de mare putere, ermetic inchisa, la care ataseaza filtre colorate. La aceasta ne vom expune complet goi, de la 10 minute la 3 ore/zi. Se mai poate utiliza un proiector de diapozitive al carui bec de putere de la 150 la 400 W. In acest caz se va atasa in exterior, deasupra obiectivului, fie un geam de filtru, fie filtre fotografice de culoare adecvata. In lipsa unui proiector de diapozitive, putem utiliza o lupa condensatoare convergenta, urmarind sa focalizam aceasta lumina, asupra zonei afectate; inaintea focarului se va aseza un filtru de culoare adecvata. (dr. Valerica VOLOSAN, specialist MTC)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri