Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Usturoiul si ceapa, elixire pentru o viata sanatoasa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ce efecte pot avea unele alimente asupra organismului? Este o intrebare pe care si-au pus-o de-a lungul vremii generatii de medicii si cercetatori. Astfel ei au aflat ca ceea ce mincam are efecte directe asupra intregului organism, ca unele produse alimentare sint adevarate medicamene pentru om si ca alimentele-medicament cu cele mai multe proprietati terapeutice, si la indemina oricui, sint fructele si legumele. Ele contin un numar mare de calori, datorita faptului ca sint bogate in glucide dar si vitamine, oligoelemente care sint implicate in buna functionare a organelor.

    Cambridge Journal a publicat rezultatele studiului Departamentului de Biochimie si Nutritie din cadrul Institutului Central de Cercetare in Nutritie din India, prin care se demonstra stiintific faptul ca usturoiul si ceapa reduc cantitatea de colesterol din organism. De asemenea, in alte studii a fost aratat faptul ca persoanele care consuma regulat ceapa si usturoi sint protejati impotriva cancerului, insa nu se stie inca rolul exact pe care il joaca aceste legume in combaterea cancerului. Singura explicatie gasita a fost ca ele contin niste antioxidanti foarte puternici.

    Usturoiul, ca extract proaspat, este un antibiotic cu spectru larg si nu creaza rezistenta bacterina. Sucul de usturoi capteaza Pb si Hg din organism si le elimina, deci este un detoxifiant bun. Ajuta ficatul sa neutralizeze toxinele fiind si un puternic antioxidant. Usturoiul are si activitate antifungica - herpes, eczema - dar si antidot pentru rau de inaltime. De asemenea scade riscul de cancer gstric si diverse forme de cancere si previne infarctul miocardic prin scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.

    Ceapa are aceleasi proprietati pentru bolile de inima ca si usturoiul. Ea contine substante ce previn crizele de astm bronsic si e utila in intepaturi de insecte.

    Cum folosim ceapa si usturoiul?

    Cele doua legume pot fi puse impreuna si in bucatarie si in remediile terapeutice. Astfel ca mincarurile pot beneficia de gustul ambelor iar ca aliment-medicament se pot combina astfel ca rezultatul sa fie benefic pentru organism.

    Remediu energetic: 4 catei mici de usturoi bine pisatI, 4 cepe prospete de marime potrivita din care se extrage sucul, 200 g boabe de griu, 20 g radacina tataneasa tocata marunt, 20 g salvie, 20 g menta, 10 g sofran (turmeric)

    Toate se amesteca cu 700 g miere de albine si se fierb la foc mic pina cind intreaga masa capata consistenta unei creme subtiri. Se lasa la racit pe o farfurie intinsa, apoi se taie bucatele si se pastreaza la rece. Se consuma cite 6 bucatele pe zi, 3 la prinz si 3 seara, cu jumatate de ora inainte de masa. Energizeaza foarte bine, mai ales pe timpul iernii.

    Elixirul tineretii contine usturoi si lamii: Se amesteca 350 g usturoi pisat cu sucul de la 24 lamii . Se lasa in borcan acoperit cu tifon 24 ore. Se agita bine inainte de intrebuintare. Se consuma 2 lingurite seara, cu jumatate de pahar de apa calduta. In 10 zile apare o imbunatatire a tonusului intregului organism. Poate fi folosit de cei lipsiti de energie, sau care obosesc usor la cel mai mic efort.

    Tinctura de usturoi scade colesterolul si hipertensiunea arteriala. Se prepara din 350 g usturoi pisat in piua nemetalica (pentru ca metalul oxideaza) se pun intr-un vas de sticla in care se mai adauga 200 g alcool alb 96%. Se lasa la macerat 20 zile la temperatura camerei, ferit de lumina. Dupa 10 zile, se filtreaza amestecul printr-un tifon si se lasa in continuare la limpezit, tot la intuneric. Se administreaza sub forma de picaturi cu 20-30 minute inainte de masa dupa schema: prima zi - 5 picaturi x 3/zi, se creste cu cite o picatura pe zi (6, 5, 5) , (6, 6, 5), (6, 6, 6), pina la 10, 10, 10. Se ramine asa 21 zile, apoi se scade cu cite o picatura pe zi, pina la doza de inceput.

    Reamintim aici ca remediile prezentate nu inlocuiesc sfatul specialistilor si se vor utiliza dupa consultarea unui terapeut sau medic avizat. (doctor Valerica VOLOSAN, specialist MTC)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri