Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

10 intrebari paradoxale cu privire la Iasi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Unii au terminat facultatea de Finante-banci, altii facultatea de Textile-pielarie, altii Informatica, altii facultatea de Jurnalism. Sa fie fericiti! Eu am terminat facultatea de Filosofie. Nu sint deloc fericit, fiindca gindesc permanent. Iar gindirea dauneaza grav sanatatii mintale. In pofida acestui avertisment, e firesc ca intrebarile care ma framinta in legatura cu orasul Iasi sa fie de natura filosofico-teologica. Aleg doar citeva, zece, sa zicem, o decada, dintr-un buchet mai larg, aproape infinit. In consecinta. Prin urmare. Deci. Asadar:

    1. Cit va mai dura renovarea bisericii Trei Ierarhi, daca numai pentru fundatie si podea au trebuit aproape doua decenii? Un secol? Doua? Un mileniu? Sigur, pinza freatica este foarte aproape. Sigur, fondurile sint tot mai putine, guvernul tot mai sarac, Boc cel mic tot mai mic. Sigur, manastirea e restrinsa. Dar, orisicitusi, durata santierului mi se pare exagerata.

    2. Cum se face ca, desi orasul Iasi creste vizibil in intindere, populatia Iasilor scade, si scade, si scade? Si daca doar ar scadea, nu ar fi mare brinza. Imbatrineste. E numai una dintre enigmele acestei asezari. Si nu cea mai banala. Cind m-am nascut io, limita de sud-est a orasului era pe Bahlui, in sesul inundabil al riului. Mahalaua se oprea la podul Trancu. Dincolo de pod era pustiu. Te cuprindeau uritul, frica, ispita necunoscutului. Abia apoi s-a zidit zona industriala. Abia acum se distruge la loc. In alta parte, casele au ajuns pina pe culmea Galatei. Mai au putin si intra in cimitir. La un moment dat, cind vor da ortu' popei, locuitorii vor cadea de-a dreptul in groapa, gratis, precum perele malaiete din pom. Atunci, nu va mai fi nevoie de transport, de pompe funebre, de cai mascati, de limuzine indurerate, de prapuri. Dar sa revin. Cum se  explica misterul expansiunii vizibile a orasului? Si-au construit toti vile cu sase camere, bucatarie, baie si spalator? A tabarit deputatul Fenechiu pe toate cele sapte coline? S-au incalzit intr-atit peretii de beton ai blocurilor din Dacia incit au devenit elastici? 

    3. Va veni, oare, un moment in care circumferinta Iasilor va fi aceeasi cu circumferinta Romaniei, iar harta Iasilor va fi harta tarii? Si daca da, nu urmeaza ca toti romanii isi vor face obligatoriu buletin de Iasi? Mai mult, Iasii se vor invecina cu Ungaria, Serbia, Bulgaria, Marea Neagra si Ucraina. Orasul va fi pazit la granita de politistii de frontiera. Declaratiile de razboi (si de pace), armistitiile, se vor semna in palatul Roznovanu. TVR se va numi TVI.

    4. Unde se culca la ora a patra a dupa-amiezii bizonul prozei romanesti?

    5. Daca resedinta domneasca a lui Alexandru cel Bun (asa-zisul Cub de foarte proasta reputatie) a fost gasita la zece metri sub pamint, prin sapaturi indelungate, iar hanul de la piata la opt metri dedesubt, semn ca orasul se inalta si creste permanent, la ce adincime vor fi identificate peste sase sute de ani cladirea centrala a Universitatii "Petre Andrei" si scheletele fondatorilor?

    6. Cind va fi decretat orasul Iasi capitala europeana a culturii, atita vreme cit Teatrul National, Filarmonica, Opera, Mitropolia sint in schele?

    7. Exista ieseni fericiti? Au existat? Vor exista?

    8. Cind va fi numit Simirad presedinte de onoare al clubului de fotbal ACSMU?

    9. Se va naste in viitorul apropiat vreun producator de spirtoase care va numi o marca de bere Ieseana?

    10. Unde se va desfasura Olimpiada cu numarul M? Putem spera (firav, desigur) ca in cuprinsul Iasilor, pe stadionul din Copou?

    Eu mai am intrebari. Dar nu sint deloc sigur ca Domniile Voastre mai aveti rabdare...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri