Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Activismul prezidential

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ultimele zile ne-au oferit imaginea unei puternice implicari a presedintelui Romaniei in chestiuni pe care le consideram a tine de competentele Guvernului. Pentru unii observatori, este o fortare a limitelor atributiilor prezidentiale, o atitudine care afecteaza procesul natural de negociere politica in interiorul coalitiei de la Palatul Victoria, precum si intre aceasta si societate. Pentru altii, este o utilizare benefica a autoritatii prezidentiale, spre a ajuta Guvernul sa cistige timp (spre exemplu, in cazul bugetului) si sa nu devina excesiv de vulnerabil in dialogul cu partenerii sociali.

    Aceasta implicare a sefului statului mi se pare benefica, mai ales in conditiile crizei economice cu care a ajuns sa se confrunte si Romania. Constitutia ii permite presedintelui sa-si angajeze mai mult raspunderea, de partea guvernului, in astfel de momente. Decizia de a actiona sau nu tine de particularitatile procesului politic: atunci cind seful statului este de acord cu formula guvernamentala si cu linia doctrinara a Guvernului, presedintele se poate implica mai mult in chestiunile executive (sa nu uitam ca el este, totusi, parte dintr-un Executiv bicefal). Nu este insa obligat, politic si moral, sa o faca: la fel de bine, se poate detasa sau se poate manifesta critic fata de actiunile Guvernului, atunci cind acesta este format din adversarii sai ori adopta o linie politica neconvenabila presedintelui.

    Nu voi aborda aici - o voi face cu alta ocazie - tema reformei constitutionale dorite de Traian Basescu, limitindu-ma la exprimarea unui sincer scepticism, care merge pina la opozitie deschisa fata de intarirea competentelor prezidentiale. Important este faptul ca si actualele prevederi pot fi citite intr-o cheie "frantuzeasca", care i-ar permite presedintelui sa-si foloseasca autoritatea politica (incontestabila) in sensul unei mari mari coerente a actului executiv.

    Este nevoie de o asemenea conjugare a fortelor, in actualul context politic. Coalitia guvernamentala este imensa, dar fragila. Partenerii nu par a se fi decis in privinta tipului de joc pe care doresc sa-l practice, dar exista semne ca va fi unul competitiv, "de suma zero": ce cistig eu pierzi tu (si viceversa). Sint aliati, dar neincrederea intre ei este mare, iar functionarea unei astfel de formule depinde de anumite abilitati pe care nu le au nici politicienii romani, nici alegatorii - spre deosebire de cazurile Germaniei sau Austriei, guvernate in acest moment de "mari coalitii". Mai devreme sau mai tirziu, cei doi parteneri vor incepe sa se vineze unul pe celalalt (ceea ce nu e deloc rau din punct de vedere al vietii democratice) si sa incerce specularea electorala a oricaror greseli ale "aliatului". Anticiparea mea este ca meciul va incepe imediat dupa consolidarea structurilor de putere in teritoriu, poate chiar de la 1 martie.

    Asadar, pina atunci exista o fereastra de oportunitate pe care presedintele o poate folosi, spre a ajuta echipa guvernamentala. Evident ca asistam si la o incercare a lui Traian Basescu de a sustine indirect PDL, insa acum ne intereseaza in mai mica masura acest aspect. Relevant este modul foarte direct in care a ales sa se implice presedintele: interventii intempestive, necoordonate cu Emil Boc si cu ceilalti ministri; actiuni de mediere si "facilitare" a negocierilor, nesolicitate de nimeni; si chiar idei sau sugestii de politica publica, de asemenea nesolicitate de nimeni. Privind rezultatele, s-ar putea aprecia ca de la Palatul Cotroceni au venit semnalele cele mai defavorabile taberei sindicale, astfel ca propunerile oficiale ale Guvernului - desi mergeau tot in sensul austeritatii - au parut, brusc, mai acceptabile. Mi se pare, insa, ca jocul deliberat al presedintelui a vizat mai degraba semanarea unui grad cit mai mare de confuzie in rindurile sindicatelor si, intr-o oarecare masura, ale patronatelor, astfel incit Guvernul sa se confrunte cu "parteneri sociali" mai putin uniti.

    Probabil ca, in timp, mai ales sub influenta PSD, se va ajunge la o mai pronuntata separare intre Guvern si presedinte. Modul in care se va derula acest proces depinde foarte mult de strategiile PSD in perspectiva alegerilor europarlamentare si, mai ales, prezidentiale. La fel, reactia PDL va trebui sa se incadreze intr-o viziune mai larga, cu bataie electorala. Pina atunci, insa, merita sa remarcam tiparul nou, de implicare mai pronuntata a lui Traian Basescu in chestiunile "executive". Cazul este cu atit mai interesant cu cit - exceptind formarea guvernelor Radu Vasile si Mugur Isarescu - este pentru prima data, dupa 1992, cind un presedinte in functie patroneaza investirea unui nou guvern. Si este, oricum, prima data cind acest nou guvern rezulta direct din alegeri, situatie care decurge din prelungirea mandatului presedintelui la 5 ani. Contrar anumitor predictii, activismul prezidential in raport cu guvernul, mai ales cu un guvern "nou", se mentine ridicat si pe ultima suta de metri a mandatului, cind legitimitatea presedintelui este, cel putin teoretic, in scadere.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri