Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cea mai recenta versiune a Apocalipsei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Am putea spune in fata acestei recente aparitii editoriale: inca o carte de profetii sumbre! Post-modernitatea si-a identificat voluptatea perversa de a-si clama propriul sfirsit. Si cu toate acestea ramine neindoios un fapt. Traim o epoca a anxietatii si vertijului, a transformarilor accelerate, ne indreptam spre ceva, dar sensul acestei metamorfoze ne scapa. Ori, macar, nu ne este prea limpede. Inainte de a deveni o carte ce a stirnit ample discutii in presa italiana, I Barbari de Alessandro Baricco a fost publicata in foileton in ziarul "La Republicca", si anume cite un articol pe saptamina. Autor a zece volume de succes - romane (citeva traduse si la noi), piese de teatru, eseuri -, Baricco e o figura populara in Italia si datorita televiziunii, unde realizeaza si anima emisiuni culturale. De curind, eseul lui Alessandro Baricco a fost tradus si in romaneste, la Humanitas.

    Cu Barbarii, Alessandro Baricco a incercat pariul de a-si scrie eseul ca un work in progress, de la o saptamina la alta, pentru a dumiri ceea ce se petrece in lumea de azi: tinerii care nu mai citesc mare lucru (si in nici un caz literatura), ocupatiile si profesiile care se schimba ametitor, trecutul pe care nu mai stim bine sa-l interpretam (dar pe care il re-scriem dupa bunul plac), migratiile masive de populatie (nomadismul modern), Internetul, Google - "fragmente de realitate care pot sa para fie provocatoare, fie banale, dar cu siguranta nesatisfacatoare. Am crezut deci ca toate acestea trebuie reunite intr-un singur mare scenariu".

    Eseul lui - marturiseste Barrico - atrage atentia ca tot ceea ce se petrece acum nu e o simpla transformare, o evolutie pasnica, dar o veritabila mutatie genetica: "nu poti intelege nimic din realitate daca mai crezi ca traiesti inca intr-o civilizatie solida, dar agresata din exterior. (Barbarii - considera Baricco - nu sint, asadar, in afara zidurilor cetatii pe care o asediaza, ci chiar in interiorul ei. Post-modernitatea are chipul intunecat al barbariei. Iar noii barbari sintem chiar noi!). Ne aflam in mijlocul virtejului si mutatia va avea consecinte feroce. (Tonul lui Baricco devine aici unul cobitor-profetic). Meserii, stiinte, competente, sisteme intregi ale puterii vor fi maturate. Se va naste o lume ce va avea noi sisteme ale puterii, ale cunoasterii, noi competente si meserii, iar noi, cei de azi, trebuie sa intelegem ce si cit din vechea lume va sta la baza lumii noi. Noi trebuie sa decidem ce vom reusi sa transportam dintr-una in cealalta. Instinctul e cel ce ne impinge sa alegem ce salvam si ce nu si asta explica violenta ce caracterizeaza in acest moment lumea intelectuala, fiindca optiunile sint inevitabil diferite si fiecare se lupta pentru a sa". Ca intotdeauna, ceea ce guverneaza alegerile noastre nu e ratiunea, ci instinctul visceral; nu este logica, dar preferintele subiective.

    In replici negative la cartea lui Baricco, Eugenio Scalfari, unul dintre decanii de virsta ai presei italiene (in articolul Bine ati venit la barbari din "La Republicca") si Marco Belpoliti (in "La Stampa"), amintesc ca volumul Barbarii nu e tocmai original. Cartea lui Baricco nu aduce nimic nou, ci formuleaza cu har intuitii spuse si rasspuse de-a lungul secolului XX de filosofi si scriitori, de la Walter Benjamin la Italo Calvino, de la Gianni Celati la sociologul polono-britanic Zygmunt Bauman (cel care a dezvoltat conceptul de societate lichida).

    Meritul eseului e ca re-formuleaza ideile lor intr-o maniera concisa si eficace, mai potrivita publicului larg al ziarelor, si le adapteaza ultimelor doua decenii, cu "democratia lor de consum". Cartea tinde sa devina un manifest al ingrijorarii. Pe buna dreptate?

    Inchei cu un citat: "Diminuarea calitatii a coincis cu o sporire a cantitatii. De cind exista in circulatie vinul simplu si spectaculos, au aparut multi oameni care beau vin. Cred ca mutatia aflata in curs de desfasurare, si care ne nedumereste atit de tare, ar putea fi rezumata integral dupa cum urmeaza: s-a schimbat modul de a experimenta. sWaltert Benjamin, din nou: plictisul e pasarea fermecata care cloceste oul experientei. Frumos. Iar lumea in care am crescut noi gindea intocmai asa. Acum, luati un copil din ziua de azi si cautati plictisul in viata lui. Masurati viteza cu care senzatia de plictis i se declanseaza de indata ce-i incetiniti lumea din jur. Si mai ales: intelegeti cit de straina ii este ipoteza ca plictisul ar nutri altceva decit o pierdere de sens, de intensitate. O renuntare la experienta. Acum vedeti mutantul in devenire?".

    Cititi, rogu-va, eseul lui Alessandro Baricco. Nu veti regreta...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri