Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

China si aliatul sau incomod

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Situatia din Extremul Orient, si asa tensionata, a fost complicata si mai mult de cadoul nord-coreean catre Statele Unite, de 4 iulie. Guvernul comunist de la Phenian a ales aceasta zi pentru a-si testa rachetele balistice, dintre care una - Taepodong 2 - poate atinge Hawaii si Alaska, teritorii americane. Mai mult, nord-coreenii se mindresc si cu un program nuclear despre care nu se stiu prea multe si al carui potential de destabilizare a regiunii nici nu mai trebuie comentat.
    Consiliul de Securitate ONU trebuia sa finalizeze, vineri, dezbaterile asupra unui proiect de rezolutie inaintat de Japonia, Statele Unite, Marea Britanie, prin care atitudinea Coreei de Nord este plasata sub prevederile Capitolului VII din Carta ONU. Aceasta cupola juridica le este rezervata statelor care, prin actiunile lor, ameninta grav securitatea internationala. Proiectul prevede impunerea de sanctiuni regimului de la Phenian, inclusiv un embargo asupra transferului de resurse financiare, de materiale si de tehnologii care ar putea fi utilizate in dezvoltarea programului de constructie a rachetelor, ca si a celui nuclear. Coreea de Nord este somata sa puna capat imediat dezvoltarii, testarii, desfasurarii si proliferarii rachetelor balistice si este chemata sa reia convorbirile in sase (cele doua state coreene, SUA, Rusia si Japonia) asupra programului sau nuclear.
    Pina aici, totul este clar: procedurile definitorii pentru forul mondial au fost respectate, iar statele-membre in Consiliul de Securitate au trecut la negocieri.
    Se poate destul de usor anticipa tactica initiatorilor. China este aliatul si protectorul regimului de la Phenian, astfel ca ea nu va accepta, probabil, instituirea unor sanctiuni. De altfel, nici nu este foarte clar in ce masura ONU poate controla transferurile din strainatate destinate programelor coreene - in orice caz, nu le va putea controla niciodata pe cele chineze. Alaturi de Beijing se gaseste, desigur, Rusia, care avertizeaza impotriva unor gesturi emotionale, care nu ar face decit sa inrautateasca situatia.
    Probabil ca in spatele usilor inchise ale sediului ONU din New York se tranzactioneaza indulcirea tonului rezolutiei (poate chiar renuntarea la sanctiuni), in schimbul abtinerii chineze si, cine stie, poate se va obtine chiar sprijinul Moscovei. Intre timp, diplomatia americana si cea japoneza isi manifesta deschis opozitia fata de politica regimului lui Kim Jong Il. Aceasta, nu in speranta ca vor schimba ceva - la Phenian nu se schimba nimic sau aproape nimic, niciodata, ca urmare a presiunilor externe. Statele Unite si celelalte puteri occidentale urmaresc, asa cum e si normal, sa mareasca pretul simbolic pe care il vor plati chinezii sau rusii, daca vor continua sa tolereze atitudinea sfidatoare a Phenian-ului fata de statele din regiune si intreaga comunitate internationala.
    Se poate spera ca guvernul de la Beijing nu va adopta o atitudine chiar atit de inflexibila in dosarul nord-coreean. Chiar faptul ca, inainte de 4 iulie, i-a recomandat incomodului sau aliat sa nu procedeze la test sugereaza o anumita stare de inconfort la Beijing. Dupa cum se stie, insa, China nu dispune de un control chiar atit de substantial, incit sa poata bloca initiativele bizare ale vecinului sau. Alianta sino-coreeana nu urmeaza tiparul patron-client, caz in care ar exista mai multe motive de optimism in privinta securitatii regionale. Ea seamana mai degraba cu aranjamentul de la sfirsitul anilor '40 - inceputul anilor '50, cind China comunista i-a sprijinit pe emulii sai coreeni in incercarea de a invada Sudul si, mai apoi, in rezistenta contra interventiei americane (desfasurata sub egida ONU).
    Inconfortul Chinei vine in primul rind din faptul ca excesul de personalitate al liderilor de la Phenian ii complica relatia cu Japonia, destul de tensionata in ultimii ani. In luna septembrie se va retrage din functie premierul nipon Junichiro Koizumi, pe care chinezii il considera vinovat de tendinte "militariste" si "revansiste" (cu referire la interpretarea rolului Japoniei in cel de-al doilea razboi mondial). China spera intr-un nou inceput in relatia politica pe care trebuie s-o dezvolte cu Japonia si nu doreste ca pozitia sa de avocat al Phenian-ului sa compromita sansele de relansare. Nervii par din ce in ce mai intinsi la Seul, protestele diplomatice ale guvernului sud-coreean fiind acompaniate si de miscari de strada indreptate contra agresivitatii Nordului.
    Acest inconfort nu este de natura a schimba optiunile majore ale conducerii chineze, mai ales ca statutul Chinei de superputere economica in devenire o va face tot mai putin sensibila la punctele de vedere ale vecinilor. S-ar putea, insa, ca factorii regionali - in primul rind, prestigiul regional al Chinei - sa se conjuge cu alte calcule si sa incurajeze Beijingul sa ia o atitudine mai ferma fata de aliatul sau rebel. Este cert ca gravitatea situatiei a fost sesizata, iar diplomatia chineza ar putea decide ca nu este cazul sa se joace prea mult cu nervii japonezilor si americanilor.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri