Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comisar pentru situatii de criza

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Noua Comisie Europeana, investita la inceputul acestui an, ofera o senzatie de relativa continuitate nu doar prin persoana presedintelui Barroso, ci si datorita optiunii acestuia, consfintita de statele membre, de a pastra multi dintre colaboratorii din perioada precedentului mandat. Faptul nu este surprinzator, intrucit in momentul deciziei, vechea Comisie avea o imagine rezonabil de buna. Ne-am putea intreba insa ce s-ar intimpla acum, daca s-ar pune problema unui nou mandat pentru dl. Barroso. Printre multe altele, jocul cu cifrele sau politicile lipsite de viziune ale Greciei ar fi trebuit descoperite si sanctionate de Comisie, iar responsabilitatea revenea nu doar vechiului titular al portofoliului afacerilor economice si monetare, ci si presedintelui Comisiei. Cum scandalul a izbucnit, se stie, dupa desemnarea membrilor executivului comunitar, in cercurile politice de la Bruxelles pare sa triumfe ideea ca deocamdata nu are rost sa se vorbeasca de responsabilitati, cita vreme astfel nu s-ar ajunge decit la o diminuare si mai drastica a autoritatii Comisiei, in vremuri de criza.

    Astfel ca dl. Barroso are destul spatiu pentru a conduce o echipa al carei selectioner (principal, dar nu unic) a fost el insusi. Pentru astazi, putem incepe cu ultimul jucator intrat in „primul 27", dna Kristalina Gheorghieva, un nume care a pus capat unei controverse destul de umilitoare pentru vecinii nostri din sud, aceea de a-si vedea ministrul de externe in exercitiu, la acea vreme, fortat sa se retraga pentru ca, printre altele, nu cunostea suficient de bine problematica portofoliului - Cooperare internationala, asistenta umanitara si raspuns in caz de criza.

    Despre dna Gheorghieva nu se putea spune asa ceva, intrucit ea corespunde foarte bine imaginii tehnocratului cu experienta intr-un astfel de domeniu - nou si mult mai putin definit decit cele „consacrate". Activitatea indelungata in cadrul Bancii Mondiale, o institutie care, desi programele ei sint uneori contestate, chiar se preocupa de dezvoltarea internationala, a constituit marele atu al candidatei propuse dintr-a doua incercare de guvernul bulgar. Se pare ca membrii noi sint indirect incurajati sa propuna persoane cu alura tehnocratica (indiferent daca au sau nu experienta politica), mai degraba decit politicieni de profesie, ceea ce spune destul de multe despre neincrederea occidentalilor, inclusiv a europarlamentarilor din statele-membre mai vechi, in calitatea politicii est-europene.

    Doctor in stiinte economice, Katalina Gheorghieva a lucrat din 2003 pina la inceputul acestui an in cadrul „Grupului Bancii Mondiale" (GBM), o structura ce reuneste cinci organisme autonome, dar strins corelate, inclusiv Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (impreuna, acestea doua sint cunoscute sub numele Banca Mondiala). Actualul comisar a promovat pas cu pas treptele ierarhiei pina la functia de vicepresedinte al GBM, ajungind sa cunoasca foarte bine si situatia din diverse tari beneficiare de asistenta si dobindind o experienta de invidiat in problematica dezvoltarii durabile si in aceea a mediului - doua componente la care Uniunea Europeana tine foarte mult in actiunea sa pe arena mondiala, atunci cind se pune problema asistentei pentru dezvoltare. Iar UE este, vorbind in termeni agregati, principalul furnizor de asistenta pe plan mondial.

    In mod normal, un astfel de portofoliu nu confera prea multa vizibilitate politica, ceea ce nu inseamna ca titularul sau nu se expune unor riscuri. Sint cunoscute reprosurile facute Inaltului Reprezentant pentru politica externa, Catherine Ashton, pentru ca nu s-a dus mai rapid pe teren dupa cutremurul din Haiti. La vremea respectiva, dna Gheorghieva nu fusese inca nominalizata, insa acest episod spune destul de multe, cel putin doua elemente fiind demne de mentionat. In primul rind, faptul ca sensibilitatea opiniei publice s-a accentuat in ceea ce priveste dramele umanitare - si poate si in alte componente ale portofoliului. In al doilea rind, ca terenul de manifestare al autoritatii dnei Gheorghieva trebuie definit mai clar, in raport cu Inaltul Reprezentant (la rindul sau, vicepresedinte al Comisiei) si poate si cu alti colegi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri