Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Domnul Compromis

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In Romania, unul asemeni lui ar ajunge doar vicepresedinte al Senatului sau, poate, ministru de finante intr-un guvern de criza. La uninominalele noastre, ar trebui sa-i pui la dispozitie un colegiu supersigur. In fine, intr-un partid romanesc n-ar putea urca mai sus de pozitia de vicepresedinte insarcinat cu doctrina sau cu verificarea respectarii statutului. In Belgia votului de lista, a ajuns presedinte de partid, de camera, apoi prim-ministru. Astazi, se pregateste sa-si ia in primire functia de presedinte al Consiliului European. Herman van Rompuy (van "cum?", pentru a cita gluma favorita a presei ultimelor zile) este indiscutabil un simbol al Uniunii, asa cum arata ea acum.

    Se anticipa, o vreme, ca va fi Tony Blair, insa acesta era prea anglo-saxon si, in plus, socialist. Apoi s-a vehiculat numele lui Jean-Claude Juncker, care era prea federalist si, glumind incorect, prea luxemburghez pentru o Uniune atit de mare. Fosta sefa a statului leton, Vaira Vike-Freiberga, avea avantajul de a fi femeie, dar era o personalitate prea est-europeana sau, daca ne gindim cit de importante sint astazi relatiile cu Moscova, prea baltica. Cel mai sigur era sa se caute tot in zona Benelux, astfel ca a aparut varianta fostului premier olandez, Jan-Peter Balkenende - care avea toate calitatile posibile, mai putin aceea de a se fi opus interventiei americane in Irak. Asadar, cautarea a continuat tot prin zona, descoperindu-se, in sfirsit, un lider aproape necunoscut, anti-carismatic si extrem de competent. Putem astfel saluta in dl. van Rompuy tot ceea ce Uniunea Europeana este si pare menita sa ramina mult timp: elitism, compromis, plictiseala, competenta. Este viata la cota "celui mai mare divizor comun".

    Pulsiunile federaliste ale liderului belgian se vor linisti: nu va reusi prea curind sa scoata simbolurile nationale de pe pasapoarte, iar ideea unor timide impozite europene ar duce in cadrul Uniunii la un scandal mai mare decit au provocat Constitutia si directiva Bolkestein, luate impreuna. In plus, angoasele sale fata de o posibila aderare a Turciei par tot mai lipsite de obiect, in conditiile in care distanta intre Bruxelles si Ankara creste in fiecare zi. Si ar mai fi citeva pozitii problematice, insa nimeni nu e perfect. Important este faptul ca dl. van Rompuy nu trezeste adversitati in niciuna dintre cele 27 de capitale.   

    Nu va fi "Mr. Europe", dar liderii lumii vor ajunge sa-i cunoasca numarul de telefon. Spiritul de autoironie l-a facut de altfel sa declare, imediat dupa numire, ca asteapta deja astfel de telefoane. Autor de haiku, preocupare literara nu foarte raspindita in rindul clasei politice europene, dl. van Rompuy isi foloseste creativitatea si in directii mai pragmatice. Se spune ca, pe vremea in care exercita functia de presedinte al legislativului, a pretextat ca nu se gaseste cheia salii in care urma sa aiba loc o sedinta parlamentara, doar pentru a se amina discutarea unei propuneri legislative deranjante pentru guvern. Era vorba despre o propunere pe care el insusi o formulase, pe vremea cind se afla in opozitie.

    Va incerca sa fie "dl. Compromis", asa cum a demonstrat-o cu succes in politica belgiana. A condus crestin-democratia flamanda catre un dialog de substanta cu valonii, asigurind o anumita stabilitate intr-un stat aflat in pericol de scindare etnolingvistica. De asemenea, si-a exercitat cu eficienta si discretie mandatul de premier, reusind sa-si ofere un leadership credibil pe timp de criza si valorificindu-si prestigiul profesional de economist si experienta indelungata in sectorul financiar-bancar. De altfel, presa belgiana, desi in mod evident incintata de numire, regreta plecarea lui van Rompuy de pe scena politica nationala si spera ca se va gasi un succesor dispus sa-i continue politicile.

    De regula, o institutie nou creata este puternic modelata de personalitatea primului lider sau a primului titular. Probabil ca asa vor sta lucrurile si in cazul Presedintiei Consiliului European:  Herman van Rompuy va oferi o linie personala care, esentializata, va ajunge sa defineasca asteptarile europenilor in anii ce vin. Daca el va satisface asteptarile colegilor sai si va fi un creator de consens, daca prezenta sa va contribui la armonizarea relatiilor intre principalele institutii comunitare, atunci Uniunea Europeana va deveni mai solida. Nu neaparat mai fotogenica, dar probabil ca astazi nu aceasta este urgenta numarul unu.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri