Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Efectul de cruce

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Artistul iesean Dan Acostioaei a expus de curind la Tate Modern din Londra instalatia video "Crossroad" (Rascruce), in cadrul expozitiei de grup "Illuminations" (Iluminari), curata de Lucy Askew si Ben Borthwick.

    Instalata pe trei ecrane, lucrarea video a lui Dan Acostioaei exemplifica dinamic comportamentul traditionalist religios exercitat prin gestul crucii facut in spatiul public iesean la trecerea prin dreptul bisericilor. Insusirea din credinta ori din compromis social a unui gest ritual, de cele mai multe ori repetat instinctiv si mecanic, ilustreaza fondul unui mimetism colectiv obsesiv si redundant care pare a fi prescris terapeutic in vederea vindecarii (mintuirii) unei patologii sociale a inclinatiilor mistice.

    Intr-un interviu video postat pe site-ul Tate Modern, artistul discuta despre raspindirea gestului ritualic al crucii in toate structurile urbane, intr-o societate dominata de spiritul crestin ortodox al carui spectacol s-a extins in strada si a ajuns sa fie intretinut universal de cei mai diferiti oameni, de virste si conditii diferite.

    Prezentarea acestei lucrari intr-unul dintre cele mai bine cotate spatii de arta contemporana din lume a atras si atentia ziaristilor din Romania, care au relatat cu interes despre prezenta artistului roman la Londra.

    Intr-un articol din ziarul "Gandul" (5 ianuarie), Adriana Gheorghe vorbeste despre o "coregrafie angajatoare", surprinzind registrul unitar al datelor estetice si aplicate ale video-instalatiei. La rindul ei, intr-un articol publicat in acelasi ziar (8 ianuarie), Cristina Modreanu trimite la pasajele scrise despre artist in comentariul Laurei Cumming din "The Observer", pentru ca, ulterior, in intervetia sa poetica din editia de a doua zi (9 ianuarie), sa ii dedice in intregime un articol in care vorbeste despre simptomatologia conditionata a lipsei de semnificatie a unui gest reflex si despre amestecul indecis al neutralitatii, uneori poate chiar al vulgaritatii, laice cotidiene cu respectul instinctual impus de speculatia credintei religioase.

    Intr-un alt registru, intr-un articol oarecum auto-parodic publicat in "Jurnalul National" ("Am fost un retoroman", 6 ianuarie), Toma Roman jr. descrie, cu un amestec de umor involuntar, naivitate scuzata si frustrare malitioasa, experienta vizitarii expozitiei in care e prezentata lucrarea lui Dan Acostioaei. Intrat in galerie, autorul articolului priveste instalatia video cu o atitudine de turist cultural si agata niste englezoaice care vizitau expozitia. Coplesit de propria sa reactie patafizica in fata lucrarii, Toma jr. ajunge sa isi consume fantezia de vizitator ratacit, lasindu-se consolat de un orgasm compatimitor.

    In fine, scurtind lista remarcilor la adresa lucrarii lui Dan Acostioaei, Laura Cumming scrie in "The Observer" (6 ianuarie) despre o posibila onorare a unui impuls semi-constient, despre imposibilitatea de a fixa gestul crucii intre apelul intim la divinitate ori semnalarea publica a credintei ori intre piosenia privata si reflexul asumat colectiv si despre etalarea deliberata a gestului facut in vazul tuturor ca efect secundar al unei suprimari politice a credintei in regimul comunist.

    Dan Acostioaei este invitat sa vorbeasca despre lucrarea sa simbata dimineata, in cadrul emisiunii "Suplimentului de cultura" de la Radio Iasi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri