Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Efervescenta diplomatica de septembrie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa o perioada de relativa acalmie, ritmul evenimentelor diplomatice si de politica externa in care este implicata Romania a devenit ametitor. Presedintele Basescu se afla in Germania, unde incearca sa inlature ultimele reticente ale clasei politice germane in perspectiva ratificarii parlamentare a tratatului de aderare a Romaniei la UE. Ofensiva sarmului prezidential a vizat mai ales Bundestag-ul, unde se fac simtite si cele mai ingrijoratoare rezerve, dar nu o va ocoli nici pe doamna Merkel. Dincolo de comert si investitii, eternele subiecte de pe agenda bilaterala, doamna cancelar va trebui convinsa ca, odata intrata UE, Romania nu va deveni o noua Polonie, exportindu-si tensiunile politice si ideologice interne in politica externa si in spatiul comunitar. Si nici o noua Ungarie, gata sa promoveze politici economice iresponsabile, spre a-si premia cetatenii pentru rabdarea dovedita in cursul procesului de aderare. La ora aparitiei acestui articol, se vor sti, probabil, mult mai multe despre rezultatele acestei vizite. Cert este ca relatiile bilaterale se vor imbunatati, in plan politic, tratatul se va debloca si - trecind intr-o zona ideologica mai discreta - Traian Basescu si Partidul Democrat vor primi incurajari consistente din partea crestin-democratilor germani, in perspectiva integrarii in Partidul Popular European. De un lucru, insa, trebuie sa fim constienti: dupa "rebeliunea" poloneza, Berlinul nu va mai conferi nici unui stat est-european coronita unor relatii privilegiate - si cu atit mai putin vesnicului corigent, Romania.
    Premierul Tariceanu, in ceea ce-l priveste, continua sa urmareasca relatia cu institutiile comunitare. Vizita la Bruxelles i-a permis, probabil, sa vina in contact (deocamdata neoficial) cu concluziile ultimului raport de monitorizare. Desigur, premierul si ceilalti membri ai cabinetului stiu la ce sa se astepte, dupa sirul parca fara sfirsit al inspectiilor trimise de Comisie. Oficial, seful executivului UE, Durao Barroso, l-a asigurat pe Tariceanu ca progresele Romaniei vor fi consemnate cu obiectivitate. Neoficial, s-ar putea specula, premierul roman a folosit ocazia pentru a-i explica interlocutorului sau de ce astazi, cu actuala configuratie parlamentara, e greu sa institui o Agentie de Integritate cit de cit contondenta. Ar fi interesant ce a raspuns Tariceanu daca presedintele Comisiei a avut cumva curiozitatea sa-l intrebe care este, pina la urma, majoritatea politica aflata la guvernare in Romania.
    Poate ca mai interesanta a fost intilnirea cu presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, in cursul careia premierul roman a primit asigurari ca raportul Comisiei nu va fi torpilat inutil de catre europarlamentari. In ceea ce priveste clauzele de salvgardare "tari", e normal ca Uniunea sa se abtina: ele nu sint eficiente decit ca amenintare, scopul lor este, prin definitie, unul preventiv, nu reactiv. Astfel ca acest ultim raport este asteptat la Bucuresti cu destul calm si, pe alocuri, chiar cu indolenta, desi in ultima vreme ritmul reformelor aproape ca a intepenit.
    Relatiile bilaterale cu Germania, ultimele tuse la raportul de monitorizare si, desigur, apropiatul sommet francofon de la Bucuresti au pus in umbra, intr-un mod oarecum nemeritat, participarea romaneasca la sesiunea Adunarii Generale ONU. Reprezentata doar la nivel ministerial, Romania nu a avut, din cite se pare, lucruri noi de spus. Am putea spera, insa, ca alocutiunea de vineri seara a ministrului Ungureanu va face ca liniile majore ale politicii externe romanesti sa fie mai bine cunoscute pe plan international, mai ales in rindul tarilor cu care avem relatii mai putin consistente sau chiar mai reci. Altfel, convorbirile din culise si reuniunile diverselor organizatii internationale programate la New York pe durata sesiunii vor completa, cu siguranta, tabloul participarii delegatiei romane la acest eveniment de anvergura mondiala. Probabil ca, dupa 1 ianuarie 2007, opinia publica romaneasca va deveni mai sensibila fata de evenimentele internationale extra-europene, iar Organizatia Natiunilor Unite va deveni cu adevarat un centru de interes.
    La intoarcerea in tara, toti cei trei demnitari mentionati mai sus vor avea de jucat roluri importante in desfasurarea reuniunii la virf a Francofoniei. Pentru Romania, este o excelenta ocazie de a se prezenta in fata lumii ca promotoare a unor valori. Nefiind francofona in sens strict, tara noastra a pus accentul pe mesajul universal de cooperare, pe care il transmite acest club. Se pare ca atit liderii politici marcanti, cit si demnitarii de rang secund si celelalte personalitati implicate in proiect au ales aceasta varianta, iar optiunea este una fericita. Pentru un stat care nu poate aspira la statutul de putere semnificativa pe plan mondial, organizatii internationale precum cea a Francofoniei vor constitui intotdeauna arene de manifestare extrem de utile. Dincolo de asteptatele reuniuni tête-à-tête cu liderii francez si belgian pe tema ratificarii tratatului de aderare, intilnirea de la Bucuresti ar putea marca redescoperirea unei utile vocatii extra-europene in politica externa romaneasca. O dimensiune pe care am pierdut-o acum mai bine de doua decenii si pe care nu ne-o poate furniza nici integrarea europeana, nici colaborarea la Marea Neagra, nici participarea la coalitiile pro-americane din Orientul Mijlociu.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri