Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Europarlamentarele si sansa dialogului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Vacanta de vara a parlamentarilor nu a racit decit in prea mica masura tonul general al politicii romanesti. Se simte apropierea alegerilor europene, o confruntare in urma careia ne vom da seama in ce masura s-au stabilizat lucrurile, dupa episodul ratat al demiterii presedintelui Basescu.
    Pina atunci, ne hranim cu sondaje de opinie, pe care le tratam - in buna traditie postdecembrista - cu euforie sau ostilitate, in functie de scorul inregistrat de favoritii nostri politici. Mai multa precautie nu ar strica, dar probabil ca ea va veni odata cu maturizarea democratiei romanesti. Iar institutele de specialitate ar trebui sa comunice mai mult cu cetatenii si sa fie mai hotarite in a expune si demasca imposturile si, de ce nu, in a respinge amestecul politicului in demersul profesional.
    Alegerile pentru Parlamentul European vor oferi un tablou mai credibil decit sondajele, insa gradul ridicat de absenteism electoral nu va inlatura toate semnele de intrebare. Vor veni la urne mai ales cetatenii cu preferinte (sau adversitati) intense fata de actorii politici, carora li se vor adauga cei interesati sau avizati in problematica europeana. Dar acestia din urma nu sint foarte multi, astfel ca partidele ar putea sa tina cont nu doar de procentajul obtinut, adica ponderea lor relativa, ci si de numarul de voturi obtinute - valoarea absoluta. Un partid care a obtinut citeva milioane sau citeva sute de mii de voturi la europarlamentare poate spera ca simpatia acelui segment electoral este oarecum stabila. Si va putea incerca sa construiasca pe acele baze, in perspectiva anului electoral 2008. Altfel, partidul respectiv va ajunge sa constate ca un milion de voturi (sa spunem) inseamna ceva la o rata de participare de 30%, dar nu si in conditiile uneia de 60-70%, de asteptat la alegerile legislative din 2008.
    In mod normal, ar trebui sa avem parte de sondaje realizate in mod special pentru europarlamentare. Ar fi utila inserarea unor intrebari privind participarea si intentiile de vot in toamna, chiar daca e de presupus ca rezultatele nu vor diferi prea mult de cele inregistrate la intrebarea clasica despre scrutinul legislativ. Insa pe teren, in ziua votului, situatia va fi diferita. Se poate face o analogie cu referendumul pentru demiterea presedintelui. Din conformism sau din dorinta de a se arata ca fiind buni cetateni, multi romani au declarat in fata operatorilor ca se vor prezenta la urne, dar in final participarea s-a oprit undeva sub 50%. Prognozele in ceea ce priveste rezultatele nu au fost prea mult afectate, din cauza diferentei oricum foarte mari - sesizabila inca din perioada campaniei - intre numarul sustinatorilor si cel al adversarilor demiterii. La alegerile  europarlamentare, insa, competitia va fi mai strinsa si se va purta pe o suprafata de joc total diferita. Astfel ca ar fi in interesul partidelor sa-si motiveze inca de pe acum electoratul, eventual apelind si la alte strategii decit diabolizarea adversarului politic.
    Exista citeva semnale incurajatoare. Daca facem abstractie de alegerile locale, este pentru prima data, dupa 1989, cind vom vota pentru liste care nu includ super-greii partidelor politice. Candidati precum Vasile Puscas sau Adrian Severin, Mihai Razvan Ungureanu sau Sorin Frunzaverde reprezinta ceva in politica romaneasca - nimeni nu se indoieste de calitatile lor. Insa ei nu sint oameni care sa suscite pasiuni. S-ar putea ca, in saptaminile urmatoare, alte partide sa plaseze in fruntea listei candidati care sa contrazica aceste aprecieri. Totusi, trebuie salutat faptul ca trei partide importante - PSD, PNL si PD - au decis sa plaseze in fruntea listelor politicieni calificati pentru Bruxelles / Strasbourg. Vor reusi ei, oare, sa genereze o dezbatere consistenta despre Uniunea Europeana si despre perspectivele europene ale Romaniei?
    Foarte multe depind de modul in care ii vor sustine liderii lor de partid. Tendinta naturala a domnilor Geoana, Tariceanu sau Boc - pentru a ne referi doar la sefii formatiunilor mentionate anterior - va fi aceea de a transfera dezbaterea catre politica interna. E o practica obisnuita in toate statele comunitare si probabil ca astfel se va reusi mobilizarea unor segmente mai largi de electorat. Insa prezenta publica si mediatica a liderilor nu ar trebui sa o puna in umbra pe cea a candidatilor. Acestia din urma sint cei chemati sa explice populatiei de ce alegerile sint importante, de ce Uniunea Europeana este importanta. Si, cine stie, poate ca vom avea parte de surprize placute, din punct de vedere al democratiei. Poate ca motivul pentru care opinia publica romaneasca nu este inca interesata de Europa este acela ca, in saptesprezece ani de democratie si mai bine de sapte ani de "integrare europeana", parerea ei nu a prea contat. Pentru partidele aflate in cautare de sprijin electoral de lunga durata, angajarea unui astfel de dialog sincer cu opinia publica s-ar putea dovedi o solutie surprinzator de buna. Mai ales ca reteta ar putea fi prelungita si pentru anul viitor, tintindu-se temele majore ale localelor si legislativelor. Dialogul cu electoratul ar fi o noutate pentru o clasa politica obisnuita mai degraba sa monologheze si sa astepte aplauze.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri