Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fereastra de oportunitate a lui Romano Prodi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Berlusconi a pierdut, dar victoria lui Prodi este una la limita, muncita, amara. Fostul presedinte al Comisiei Europene ramine cu satisfactia ca isi invinge pentru a doua oara adversarul, dupa zece ani, insa noua sa coalitie este atit de eterogena, incit guvernarea Italiei in urmatorii patru ani se anunta o adevarata aventura. Romano Prodi stie foarte bine cit de grea este aceasta misiune, dupa precedenta sa experienta in fruntea Consiliului de Ministri, in perioada 1996-1998. Atunci, dorinta sa de a aplica reforme economice de substanta s-a lovit de rezistenta formatiunii marginale intitulate Rifondazione Comunista, dar al carei sprijin parlamentar era vital pentru guvern. Acum, "eurocomunistii" si-au imbunatatit pozitia relativa in cadrul aliantei lui Prodi, iar viitorul echilibru parlamentar va face ca fiecare vot sa conteze. Iar liderul eurocomunist Fausto Bertinotti este un politician impulsiv, caruia nu ii trebuie mult timp nici sa intre, nici sa iasa din aliante. Desigur, in coalitia lui Prodi ("Uniunea") mai exista un partid comunist, exista si socialisti, si liberali, si crestin-democrati, si miscari create in jurul unor lideri charismatici precum fostul magistrat anticoruptie Antonio di Pietro sau fostul primar al Romei, Francesco Rutelli. Iar forta politica numarul unu, "democratii de stinga" - fostul mare partid comunist, trecut la social-democratie - dispun si acum (ca si in 1998) de oameni capabili sa-l inlocuiasca pe Prodi, daca acesta merge prea mult catre centru.
    Exceptindu-l pe Prodi, insa, "Uniunea" nu dispunea de oameni capabili sa-l bata pe Berlusconi intr-o confruntare directa, personalizata, dura, asemanatoare mai degraba cu duelurile prezidentiale de peste Ocean. Si in Marea Britanie sau Germania, democratii cu regimuri parlamentare, campaniile electorale au imprumutat mult din stilul si recuzita marilor spectacole americane. Iar din acest punct de vedere, Berlusconi ramine un as, chiar daca a beneficiat si de sprijinul pe alocuri ilicit al imperiului sau mediatic. Prodi, un politician lipsit de charisma, dar pentru care primele atribute care iti vin in minte sint "respectabil" si "competent", i-a facut fata cu brio lui Berlusconi in cele doua dezbateri televizate, ba chiar a cistigat-o la puncte pe prima dintre ele. Insa nu calitatile lui Prodi sau programul politic al stingii au decis rezultatul: alegerile au reprezentat in primul rind un referendum asupra persoanei lui Berlusconi.
    Ca si Prodi, Berlusconi avusese un prim mandat incheiat inainte de termen, prin defectiunea unui aliat si, in consecinta, pierderea majoritatii parlamentare. Insa in mandatul 2001-2006, desi tehnic au existat doua guverne Berlusconi succesive, se poate vorbi de continuitate. Dreapta si-a pus in aplicare programul si a fost judecata dupa rezultate. Cifrele macroeconomice erau ingrijoratoare, si tocmai asta i-a facut pe multi analisti sa-l declare pe Berlusconi invins inca de la cabine. De fapt, desi statul a saracit, multi italieni din clasa de mijloc s-au imbogatit, tinerii au beneficiat de mai multe oportunitati pe piata muncii, iar pensiile au crescut. Iar Berlusconi a dorit cu orice pret - chiar cu pretul "circului politic" - sa scoata la vot acest electorat, precum si electoratul feminin de virsta medie sau ridicata, mult mai sensibil la reprezentatiile sale politico-artistice. A reusit pina la urma, dar a fost prea putin si prea tirziu. Scorul sau electoral ii asigura supravietuirea politica, precum si primatul partidului sau, Forza Italia, in gruparea de centru-dreapta. Mesajul autonomist al Ligii Nordului pare a fi pe cale sa se epuizeze tocmai datorita masurilor de descentralizare promovate de guvern, iar crestin-democratii, desi in ascensiune, ramin un partid de categorie usoara. Adevaratul concurent al lui Berlusconi a fost Alianta Nationala, care sub Gianfranco Fini a parcurs cu perseverenta drumul de la neofascism la o dreapta democratica si care nu-si ascunde ambitia de a deveni, pe termen mediu, principala forta politica a dreptei.
    Divizarea electoratului in doua tabere practic egale a facut ca tusa decisiva sa apartina sistemului electoral, care, cel putin la Camera Deputatilor, a conferit coalitiei victorioase o "prima" de mandate suficienta pentru ca legislatia sa treaca fara probleme. Sub Berlusconi, stinga denuntase revenirea la proportionalitate drept un pas inapoi in "reforma morala" a clasei politice italiene. Nu ar fi exclus ca un guvern Prodi sa decida revenirea la sistemul mixt (o combinatie de vot uninominal majoritar si proportionalitate). Dupa cum e de asteptat ca noua putere sa abroge sau sa amendeze o multime de alte legi pe care in trecut le-a denuntat ca incorecte - de la amnistierea unor fapte penale, la chestiunea relatiilor intre politica, afaceri si mass media. Important este, insa, ca euforia debarcarii lui Berlusconi sa nu dureze prea mult, pentru ca echilibrul politic din peninsula este fragil, iar fereastra de oportunitate pentru adoptarea reformelor fiscale promise se va ingusta rapid.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri