Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Harta ascunsa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Jurnalistul american Scott Shane povesteste in cartea Dismantling Utopia cum, pina in 1989, hartile Moscovei vindute la chioscurile de ziare din capitala URSS erau absolut inutilizabile. Omitind strazile mai mici, nementionind nici o institutie, netinind cont de modificarile urbanistice si de noile cartiere de blocuri ridicate pe locul vechilor cartiere de case, hartile turistice moscovite constituiau un ieftin apogeu al genialitatii sovietice. Genialitate represiva, desigur, pentru ca hartile cu pricina nu erau proaste datorita lipsei de pricepere a cartografilor sovietici, ci din cauza ca, la sfirsitul anilor '30, NKVD a hotarit sa nu se mai puna in circulatie nici o harta corecta a marilor orase sovietice de teama ca acestea ar putea sa cada in mina inamicului.

    Numai ca "inamicul", dupa cum mentioneaza chiar Shane, nu se ducea sa-si cumpere harta Moscovei de la chioscul de ziare, pe citeva copeici. Shane insusi, ca multi alti diplomati sau corespondenti de presa occidentali, a fost dotat inainte de plecarea sa la Moscova cu o extrem de detaliata harta a orasului produsa de CIA pe baza de imagini din satelit. Singurele victime ale hartilor sovietice erau astfel doar cetatenii maretei patrii a socialismului, vaduviti de posibilitatea de a se orienta rapid prin labirintul vechilor cartiere de case si al noilor "cvartaluri" de blocuri comuniste.

    De fapt, departe de a fi o arma de lupta impotriva "dusmanului extern", hartile cu pricina erau menite sa debusoleze "reactiunea" interna, in cazul in care incerca sa scape urmaririi NKVD/KGB. Ca mijloc de control al populatiei - alaturi de controlul furnizarii apei, energiei, caldurii, aprovizionarii cu alimente etc. - hartile respective aveau menirea de a nu ingadui nimqnui sa aiba o vedere de sus, o perspectiva asupra oraselor comuniste. Refuzindu-le cetatenilor accesul la o privire de ansamblu asupra oraselor, Partidul nu facea decit sa isi extinda si autoconfirme monopolul asupra perspectivei istorice, asupra sensului si intelesului istoriei, monopol pe care deja pretindea ca il detine. Ca avangarda a clasei muncitoare, si cu Lenin, Stalin si alti tatuci mai mici ca avangarda a avangardei, Partidul privea, pe sub cozorocul sepcii, mai departe si mai patrunzator in viitor decit oricine alticineva. Pitici, poate, dar pitici cu mape, cocotati pe umerii gigantilor Marx, Engels, Lenin si Stalin, miriadele de activisti de partid zamisliti de vintrele ideologice ale titanilor fondatori se bucurau, in camarutele "Fondului Secret", de monopolul asupra adevaratelor harti, carti si intelesuri ale Imperiului Sovietic.

    In mod previzibil, ultimii douazeci de ani nu i-au facut sa piarda acest monopol. Traim, si in Romania, intr-o tara in care in continuare nu avem acces la harta realului. Nu putem sa ne vedem dosarele de la Securitate. Nu putem sti adevarul despre Decembrie 1989. Nu putem sti adevarul despre mineriade. Nu putem sti adevarul despre istoria Romaniei, mereu deformat de imperative politice, de la jdanovism la corectitudinea politica. Nu putem sti adevarul despre afacerea Tigareta, despre baronii locali sau europeni, despre mafioti mici sau mari. Nu putem afla adevarul despre esecul lui Andrei Plesu, H.-R Patapievici, Mircea Dinescu si al altor membri ai colegiului CNSAS de a deconspira securistii din viata publica romaneasca. Nu putem sti adevarul despre comunism. Nu putem sti adevarul despre ierarhii care au colaborat cu securitatea. Nu putem sti adevarul despre rezistenta la comunism si martirajul anumitor figuri luminoase lichidate de comunisti. Sau, daca il stim, nu sintem lasati sa il facem public. Nu putem afla nimic despre cei care ne conduc. Nu putem afla nici macar unde ne conduc. Si asta pentru ca "hartile" Romaniei, "hartile" vindute pe nimic, oferite la tarabele ziarelor centrale, televiziunilor, posturilor de radio, "analistilor" politici si altor "experti", harta realului, asa cum ne e ea creionata de oligarhia cultural-politica a Romaniei, e intentionat gresita. Din perspectiva oligarhilor nostri, Romania e un "plai cu boi". Din fericire, mai exista si alte perspective, si alte harti. Dar despre aceste alte harti, in articolele viitoare.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri