Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Jumatati de masura in Atlanticul de Nord

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Summit-ul NATO s-a incheiat, comentariile continua. Am asistat, vineri, la o situatie (cred) unica pentru Romania, in evolutia ei pe arena internationala: presedintele Basescu dialoga cu omologul sau rus, Vladimir Putin, in timp ce premierul Tariceanu avea intilnirea oficiala cu presedintele Bush. Romania a beneficiat de o vizibilitate sporita in exterior, in aceste zile, iar contextul s-a dovedit favorabil si analizei politice de buna calitate pe care presa romaneasca, spre meritul ei, a oferit-o, lasindu-ne sa speram intr-un mai mare interes public pentru NATO si pentru activitatea tarii noastre in cadrul Aliantei.

    La nivel de impresii - mai degraba decit de analize -, a fost o reuniune tensionata din cauza evidentelor scindari din interiorul Aliantei, insa aproape toata lumea a obtinut cite ceva. Despre satisfactia Croatiei si Albaniei nu mai trebuie sa discutam, dar chiar si dezamagita Macedonie a primit, in mod neasteptat, garantia ca nu va trebui sa astepte un nou summit pentru a primi invitatia de aderare, daca isi rezolva rapid problemele cu Grecia. La fel, liderii georgian si ucrainean nu au obtinut Membership Action Plan (MAP), dar se intorc acasa cu un angajament politic inedit din partea Aliantei, care le ofera un orizont, fie el si distant, al aderarii.

    Statele Unite au obtinut sprijinul partenerilor in privinta scutului antiracheta si (alaturi de Marea Britanie, Canada si ceilalti aliati implicati puternic in efortul de lupta in Afganistan) promisiunea de intensificare a participarii aliatilor la ISAF - misiunea NATO in aceasta tara. Pe de alta parte, SUA a trebuit sa cedeze in privinta extinderii, ceea ce face ca bilantul sa fie, pe ansamblu, sub asteptari pentru Washington. Se confirma astfel faptul ca leadership-ul american se confrunta in ultima vreme cu mari probleme in interiorul si in afara Aliantei.

    Franta si Germania si-au accentuat prezenta prin faptul ca au coagulat scepticismul fata de acordarea MAP pentru Georgia si Ucraina, iar presedintele Sarkozy are, in plus, satisfactia de a fi devenit una dintre vedetele conferintei, prin repetarea anuntului privind suplimentarea contingentului francez in Afganistan si prin inceperea procesului de revenire a Frantei in structurile militare integrate. Tot Franta si Germania, alaturi de Marea Britanie, au toate motivele sa fie multumite in urma consacrarii deplinei compatibilitati intre NATO si Politica Europeana de Securitate si Aparare - o evolutie care va fi bine primita si in celelalte capitale ale UE, si la Washington. In fine, SUA si principalii sai parteneri europeni au reusit sa consacre ideea ca NATO va ramine prezent in Kosovo, prin KFOR, atit timp cit o va solicita ONU - forul care legitimeaza aceasta misiune.

    Liderii politici se vor declara multumiti de faptul ca NATO va continua sa se manifeste si mai intens in plan global, ca va lucra alaturi de ONU si de diverse organizatii regionale, alaturi de reteaua de parteneri globali si, nu in ultimul rind, alaturi de organizatiile internationale nonguvernamentale. In diverse forme, NATO este implicat in lupta globala antiterorista, in solutionarea crizei din Darfur, in sprijinirea statelor mediteraneene, in consolidarea noului regim irakian si in multe alte dosare internationale. Desi Alianta nu duce lipsa de voci sceptice fata de aceasta extraordinara largire a sferei de prioritati, sefii de state si guverne par hotariti ca acestea sa fie coordonatele noii actiuni globale a NATO. Unul din marile avantaje ale acestei abordari este si faptul ca astfel se deschid noi directii de cooperare cu Rusia, inaccesibile in cazul in care Alianta s-ar restringe la vechiul obiectiv al apararii colective.

    De altfel, si presedintele Putin pare ceva mai optimist in privinta relatiei cu Alianta, desi Consiliul NATO-Rusia a confirmat faptul ca exista o incompatibilitate de viziune intre cele doua parti. Rusii se uita la capacitatile Aliantei, nu la intentiile (fie ele si sincere) enuntate de occidentali. In aceste conditii, e normal ca ei sa perceapa anumite amenintari pe fondul dezvoltarii NATO si al apropierii acesteia de granitele ruse. Totusi, tonul actual al relatiilor pare unul mai degraba promitator, mai ales pe fondul acordului privind culoarele transporturilor (non-militare) NATO catre Afganistan, prin teritoriul rus. Oricum, dl. Putin a dat un semnal clar ca este posibila o cooperare, fie ea si marcata de anxietati, cu alianta atlantica.

    In fine, tara noastra are ea insasi motive de satisfactie, chiar daca ne-am fi dorit aderarea Macedoniei (pentru promovarea stabilitatii in Balcani) si oferirea unui semnal mai concret Georgiei si Ucrainei. Ca viziune, tot ceea ce s-a intimplat zilele acestea la Bucuresti este in consonanta cu viziunea pe care o sustine Romania. In plus, faptul ca va exista in curind si o protectie antiracheta pentru Romania, deschiderea eventualului culoar de colaborare cu Serbia, sustinerea de catre NATO a integritatii teritoriale a Republicii Moldova, precum si includerea Marii Negre printre regiunile carora Alianta le va acorda o atentie prioritara constituie vesti bune pentru Romania, care se adauga profitului obtinut (speram) in urma contactelor bilaterale cu Bush, Putin si alti lideri mondiali de prim rang.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri