Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Menghina electorala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La opt zile dupa alegeri, incerc aici o serie de consideratii dublate de intrebari, in lipsa unor informatii de substanta, detaliate despre resorturile votului. Dupa aparitia acestora, in primul rand gratie studiilor intreprinse pe marginea sondajelor de opinie si a altor date empirice relevante, vom vedea unde si cat de mult trebuie amendate aceste pareri.

    S-au folosit destule metafore pentru structura votului din 9 decembrie, eu propunand-o astazi pe cea a menghinei. S-a observat o presiune intensa asupra PDL, inceputa chiar dinainte de anuntarea masurilor de austeritate din 2010, dar care a crescut treptat in intensitate (cu oscilatiile normale). Ea a contribuit la plecarea de la putere a doua guverne dominate de PDL, a devenit clara sub aspect electoral la locale, a atins punctul de maxima intensitate la referendumul esuat pentru demiterea presedintelui, apoi s-a concretizat si duminica trecuta.

    Nu pot argumenta pe larg de ce in conceptualizarea acestei presiuni trebuie sa gandim in procente si nu in numar de voturi. Baza de calcul a fortei politice si a reprezentarii parlamentare o reprezinta, pana la urma, procentele din totalul celor care se prezinta la vot. Oamenii pot sa voteze azi si sa ramana acasa data viitoare; astazi sa fie in localitate, iar data viitoare in Italia; astazi sa te aleaga, iar maine, desi in principiu continua sa te prefere, sa considere ca nu ti-ar strica o lectie si sa nu se duca la vot. Procentele din voturile valabil exprimate creeaza o continuitate logica intre acte individuale disparate.

    Din punctul meu de vedere, alegerile legislative au confirmat faptul ca votul a fost unul clar politic. Probabil ca omul (candidatul) a contat mai putin decat in 2008 tocmai pentru ca acum, spre deosebire de acum patru ani, componenta sistemica („nationala" si „partizana") a fost mult mai puternica. Sute de mii - poate milioane - de oameni din toata tara au actionat dupa o logica similara: sa le transmitem politicienilor (nu doar celor din PDL, ci si pentru viitor) ca niciodata nu trebuie sa mai indrazneasca sa taie din datoria prezenta sau viitoare a statului fata de cetateni, indiferent ca ea vine sub forma de salarii ale bugetarilor, pensii, alocatii si alte transferuri.

    Acum patru ani nu am avut un asemenea climat sistemic, astfel ca optiunile au variat ceva mai mult in functie de calitatea candidatilor, iar peisajul a fost mai divers. Acum, insa, a fost strans cu putere surubul menghinei politice in care era deja prins PDL.

    Au fost, desigur, mai putini cetateni la vot decat la referendum, ceea ce este normal chiar daca facem abstractie de neregulile ce au afectat - probabil - votul din iulie. Dar aceasta nu inseamna, pentru PDL, ca stransoarea s-a relaxat in ultimele luni. Pentru multi romani, miza principala in sistemul politic este presedintele, nu parlamentul (nu discutam aici daca au dreptate sau nu). Daca, prin absurd, peste doua luni ar avea loc un nou referendum pentru demiterea sefului statului, m-as astepta ca prezenta sa se apropie de cea din iulie, in conditiile aceluiasi cvorum de validare.

    Metafora menghinei sugereaza si faptul ca PDL a fost prins intre USL si PPDD. Desigur, faptul ca PPDD reuseste o strapungere electorala majora este o concluzie importanta a acestui scrutin. Cu grade diferite de virulenta, au existat trei meciuri separate, pe care cele trei forte majore le-au jucat dupa sistemul fiecare cu fiecare. Astfel, in cazul relatiei cu USL, ar fi bine daca am sti ce procentaj din alegatorii de astazi ai USL au votat PDL la legislativele din 2008 - iar, dintre ei, cati au optat pentru USL si in vara (votul pentru Consiliile Judetene) si cati s-au raliat USL de-abia acum. La fel si pentru PPDD.

    Daca am dovedi faptul ca am avut o deplasare neta dinspre PDL inspre cei doi rivali atat in vara, cat si acum (ceea ce eu cred ca s-a intamplat), atunci metafora menghinei este cu atat mai solida. Evident, doar in cazul in care aceste cifre sunt relevante in comparatie cu procentajul de votanti PDL (in 2008) care acum nu au votat deloc ori s-au dispersat spre alte partide. Si pentru ca am vorbit mult pana acum de votantii din 2008, sa nu-i uitam pe cei care nu au facut-o atunci, dintre care cea mai interesanta categorie este cea a votantilor „pentru prima data" - ce proportii dintre acestia au atras cele trei formatiuni majore?

    Revenind la metafora menghinei, daca ea trece (cat de cat) testul relevantei, ne-ar interesa care dintre „dinti" este mai solid: in favoarea cui s-a produs, in fapt, pierderea, atata cata a fost? Si care ar fi, in principiu, tabloul geografic al acestor transferuri? Pana in ce punct ni le putem explica prin climatul sistemic de care vorbeam mai sus (sanctiunea celor ce au facut ca statul sa atenteze la buzunarele multora dintre cetateni), pana unde ne ajuta situatia de fundal specifica a judetului sau colegiului (date economice, culturale etc.) si - in fine - in ce situatii aceste pierderi nu erau inevitabile, dar le pot fi imputate unor candidati ARD care s-au dovedit, pur si simplu, slabi?

    Evident ca exista multe alte aspecte care ar merita luate in calcul. Nu am incercat sa dau raspunsuri ambitioase, ci doar sa accentuez diferenta in raport cu precedentul scrutin legislativ si sa ofer o sumara sustinere a metaforei menghinei. Sper ca in curand sa putem avea acces la date sociologice mai consistente si sa incercam o analiza ceva mai aplicata.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri