Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mostenirea tinarului Blair

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Tony Blair se retrage, dupa un deceniu de dominatie asupra scenei politice britanice. Demisia de la conducerea partidului va fi urmata, la sfirsitul lui iunie, de parasirea sefiei guvernului, iar succesorul sau - pe ambele fronturi - va fi in mod cert actualul ministru de finante, Gordon Brown. Concurenta va fi, se pare, mai mult formala. Brown va avea timpul necesar pentru a veni cu o noua echipa guvernamentala, din care nu e deloc exclus ca apropiatii lui Blair sa fie eliminati discret sau, oricum, trecuti in plan secund. Blair paraseste, uzat, prim-planul politicii britanice, la doar 54 de ani. Nicolas Sarkozy are cu doi ani mai putin si de-abia acum a atins apogeul. Angela Merkel a ajuns cancelar la 51 de ani, iar Romano Prodi avea 57 cind a cistigat sefia executivului italian, in 1996. George W. Bush implinise 54 atunci cind si-a inceput primul mandat. La 52 de ani, actualul premier japonez Shinzo Abe devenea cel mai tinar sef de guvern din istoria imperiului rasaritean. Concurenta i-ar putea face, dintre liderii actuali ai principalelor democratii industrializate, doar premierul canadian Stephen Harper, care a venit la putere la 47 de ani.
    Asadar, tot Tony Blair ramine cel mai precoce produs politic de prim rang al generatiei baby boomers, cel putin daca ne limitam cautarea la personalitatile in functie - sau, asa cum este cazul lui Sarkozy, pe cale sa o dobindeasca oficial. Gordon Brown nu va sta nici el foarte rau in acest clasament: la 56 de ani se va muta, in sfirsit, in Downing Street 10. Functia de ministru de finante ("cancelar al esichierului", in vocabularul oficial atit de pretuit de britanici) pare a fi o excelenta trambulina pentru sefia executivului. Cel putin atunci cind se pune problema inlocuirii din mers a unui premier, ministrul de finante pare cea mai credibila figura - desigur, daca economia merge (iar in ultimii ani merge destul de bine). Stagiul la ministerul de finante l-a ajutat in 1990 pe John Major sa cistige razboiul de succesiune din tabara conservatorilor, dupa unsprezece ani de thatcherism, iar ulterior sa cistige el insusi o batalie electorala. Si vorbim, in acest caz, de un interval foarte scurt, imposibil de comparat cu "deceniul Brown", reconfortant de plictisitor in stabilitatea sa. Daca perioada indelungata in care a fost "numarul 2" va fi un atu sau mai degraba un dezavantaj, se va vedea foarte curind. Viitorul sau adversar (principal) in alegerile legislative, conservatorul David Cameron, are 41 de ani si e suficient de tinar pentru a suscita curiozitate, dar a reusit deja sa-i convinga pe exigentii observatori britanici ca, in sfirsit, tories au reusit sa produca un lider care sa nu fie o victima sigura la viitoarele legislative. Lupta dintre scotianul get-beget Brown si englezul din tata scotian Cameron va fi, probabil, una foarte echilibrata si cu adevarat interesanta.
    Pina atunci, insa, Tony Blair i-a oferit prietenului si rivalului sau sansa de a-si potrivi pasii. Gordon Brown va fi cel care ii va intimpina curind pe militarii retrasi din Irak - daca, evident, nu se vor produce evenimente care sa perturbe optiunea politica in favoarea dezangajarii. Altruismul interesat il face pe Blair sa-si asume personal povara interventiei, pentru a-l menaja pe noul lider. Irakul este principala "bila neagra" a lui Blair si a laburistilor, dar ei au avantajul ca opozitia conservatoare este prin traditie filo-americana, iar criticile ei vizeaza mai mult inducerea in eroare a electoratului britanic in ceea ce priveste justificarea razboiului. E drept ca atacuri dure pe aceasta tema vor veni dinspre cealalta forta de opozitie, liberal-democratii.
    Situatia din Irlanda de Nord pare a fi, in sfirsit, pe cale de normalizare, dupa recentul acord de impartire a puterii dintre Partidul Democratic Unionist (protestant loialist) si nationalistii catolici din Sinn Fein. Daca aranjamentul va functiona si acordul din Vinerea Mare (1998) va fi respectat, Blair isi va fi indeplinit unul din punctele fundamentale din program. Cit despre devolutia din celelalte regiuni, scotianul Brown este mult mai bine plasat pentru a-si convinge conationalii sa nu urmareasca independenta.
    Uzura politica si coruptia au devenit teme predilecte ale opozitiei, asa cum se intimpla intotdeauna catre finalul unei guvernari indelungate. Insusi Blair a trebuit sa fie audiat in scandalul "bani contra titluri nobiliare", o premiera in sistemul britanic. Insa un merit politic incontestabil al celui mai longeviv premier dat de stinga britanica ramine reforma mesajului laburistilor si transformarea lor, dupa multi ani, intr-o forta politica prietenoasa fata de piata si capabila sa gestioneze efectele globalizarii. Daca "cea de-a treia cale" blairista este sau nu epuizata, ne-o va spune curind Gordon Brown si, ceva mai tirziu,  electoratul Regatului Unit. Pina atunci, insa, dincolo de impactul crizei irakiene, va incepe o dezbatere pe marginea mostenirii lui Blair, la fel de complexa, dar mai putin crispata decit cea de la sfirsitul erei Margaret Thatcher.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri