Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prima de legitimitate electorala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Toate cele trei partide majore si-au desemnat, in fine, candidatii pentru functia de prim-ministru. Daca in cazul PSD si PNL procesul nu a ridicat probleme majore, democrat-liberalii ne-au oferit o dezbatere mai aprinsa, finalizata prin desemnarea domnului Theodor Stolojan. Pentru un partid al carui lider nominal indeplineste un mandat in administratia locala, era de asteptat sa apara o competitie. Ceea ce, totusi, nu s-a intimplat, dl. Stolojan avind de concurat, pina la urma, cu tendintele de aminare, minimalizare sau indiferenta.

    Si in alegerile precedente am avut, din partea celor doua mari forte ale vremii, candidati nominalizati pentru sefia guvernului. Iar optiunea presedintelui ales a respectat angajamentul de atunci al Aliantei Dreptate si Adevar. La rindul sau, PSD inchegase, in perioada dintre cele doua tururi ale prezidentialelor, o majoritate in jurul candidatului propriu, Mircea Geoana - un proiect care, se stie, a esuat din cauza particularitatilor institutionale ale sistemului nostru politic, in baza carora presedintele beneficiaza de o mare libertate de manevra in constituirea guvernelor de coalitie.  

    Putem concluziona ca, in ultimii ani, partidele privesc cu mai multa seriozitate potentialul politic si electoral al functiei de prim-ministru, iar mandatele de patru ani ale domnilor Nastase si Tariceanu au conferit o greutate politica mai mare acestei demnitati. Cum sistemul tandemurilor electorale nu mai este de actualitate, din cauza decalarii alegerilor legislative de cele prezidentiale, este de asteptat ca partidele sa caute o mai mare personalizare a scrutinului din noiembrie, prin intermediul candidatilor la sefia guvernului.

    Noul sistem de vot le impune aceasta strategie. „Descompunerea" scrutinului intr-o multitudine de competitii mici, in colegii electorale restrinse, va fi compensata printr-o concentrare a temelor nationale in discursul candidatului la sefia guvernului. Cu cit liderii politici din toate esaloanele se vor concentra asupra problemelor din colegii (am argumentat in trecut, in aceasta rubrica, faptul ca ei vor traduce in limbajul local teme nationale si judetene), cu atit mai importanta devine figura integratoare a liderului - si a unui mic grup de colaboratori care vor emite mai frecvent discursuri „nationale".

    Acesta ar fi, in mare, argumentul in baza caruia am putea prognoza o crestere a relevantei candidatului la biroul nr. 1 din Palatul Victoria, in campania electorala. De asemenea, prin comparatie cu 2004, am putea anticipa o crestere a importantei confruntarii directe intre candidati. Presa va stimula, indiscutabil, aceasta tendinta, mai ales ca lipseste spectacolul competitiei prezidentiale. E nevoie, de asemenea, de figuri tutelare care sa decoreze panourile si banner-ele electorale din teritoriu, alaturi de candidatul local. Si totusi, in spatele acestor desfasurari, fondul este altul: consistenta acestei campanii este mai redusa decit acum patru ani.

    Principalul motiv tine, evident, de sistemul de partide. Si in 2004 era aproape evident ca oricare dintre cele doua mari forte ar fi avut nevoie sa constituie coalitii, pentru a forma majoritatea. Era clar, insa, ca aceste coalitii ar fi fost dezechilibrate, ponderea PSD sau cea a Aliantei DA fiind incomparabil mai mari decit cele ale prezumtivilor parteneri. Sistemul tindea catre bipolarism, iar partenerii (UDMR, ulterior PUR) nu au negociat formule de compromis, ci s-au alaturat fara prea multe discutii invingatorului. Nu la fel vor sta lucrurile dupa scrutinul din noiembrie, daca cifrele din sondaje se vor confirma la urne. Sistemul s-a indepartat de bipartidism, iar o coalitie majoritara nu se va putea constitui fara negocieri de substanta, inclusiv asupra identitatii premierului. Daca la aceasta adaugam influenta pe care o poate exercita - si o va exercita, probabil - presedintele - devine si mai clar faptul ca rezultatul poate fi unul neasteptat.

    Pe de alta parte, daca se va ajunge la formula unui guvern minoritar, este de presupus ca personalitatea desemnata de partidul investit cu acea misiune va calcula atent sansele de supravietuire a respectivului cabinet, sansele de a-si indeplini programul etc. Aici, insa, experienta guvernului Tariceanu, in formula sa minoritara, l-ar putea incuraja pe liderul respectiv sa-si asume riscuri - evident, cu conditia ca opozitia fata de eventualul guvern sa fie la fel de divizata precum cea cu care s-a confruntat domnul Tariceanu.

    In aceste conditii, merita sa ne intrebam daca aceste candidaturi neoficiale la fotoliul de prim-ministru sint cu adevarat relevante si utile. Daca in privinta relevantei raspunsul pare mai degraba negativ, utilitatea lor pentru partide este clara. Campania electorala se va apropia de modelul pe care partidele deja il cunosc. In cazul in care unul dintre candidati va ajunge sa ocupe functia, legitimitatea sa ar fi mult mai mare in raport cu cea a unui premier rezultat din negocieri de cabinet. Autoritatea sa asupra partidului ar creste, facilitindu-i, ulterior, indeplinirea sarcinilor guvernamentale. In fine, statutul de lider victorios (fie si indirect) in alegeri ar intari, in caz de nevoie, pozitia respectivului premier intr-un eventual conflict cu presedintele.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri