Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reeducarea continua

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Aflam, de la supravietuitorii anchetelor, temnitelor si lagarelor de munca bolsevice care au apucat sa lase marturie despre infernul prin care au trecut, ca "reeducarea" s-a facut stiintific, dupa reteta. Astfel, pe linga batai, frig, foame si izolare, doua erau metodele cele mai eficiente. Prima era sa te faca sa nu mai ai incredere in nimeni, nici macar in tine, sa nu mai fii sigur pe nimic, nici pe oameni, nici pe principii. Modul in care se obtinea acest lucru era, de exemplu, introducerea in celula ta, adica in mica ta lume, a unor detinuti noi. Timp de o luna, de exemplu, noii detinuti erau complicii, prietenii tai. Totul decurgea normal, discutai cu ei si pareau ca au cam aceleasi idei cu tine, sau macar ca isi argumentau normal diferentele de opinie, sufereai impreuna cu ei, combateai impreuna cu ei, regaseai impreuna cu ei, chiar si in acele imprejurari carcerale, un graunte de umanitate si de normalitate. Intr-un miez de noapte insa, brusc, acesti prieteni navaleau peste tine, cu bite, lanturi si urlete bestiale, acuzindu-te de cele mai fantastice sau reprosindu-ti cele mai normale lucruri. Erau, brusc, alti oameni. Intorsi cu 180 de grade. Tot ce discutasesi cu ei pina atunci era folosit impotriva ta, si, in plus, iti erau aruncate in circa tot felul de acuzatii noi.

    Si asta te ducea catre a doua metoda de reeducare. Trebuia fie sa "recunosti", uneori nici nu ti se spunea ce anume sa "recunosti" si trebuia sa gasesti tu ceva de care sa te acuzi singur si eventual sa-i implici si pe altii in imaginarul complot, fie sa repeti papagaliceste mirsaviile pe care ti le dictau sau impuneau anchetatorii (daca erai preot, sa "slujesti" o liturghie alterata blasfemator), fie sa repeti la infinit afirmatii mincinoase. Unii, dupa cum povestesc D. Bacu sau Gh. Bordeianu, ajungeau chiar sa creada ceea ce spuneau. In conditiile bestiale ale inchisorilor comuniste, aceste doua metode aveau darul de a fringe complet omul, de a-l "demasca", de a-i rapi chipul, identitatea pentru a-l transforma intr-un bot de plastilina umana usor modelabila. In esenta, deci, pentru a fi anihilat ca personalitate, ti se impuneau doua lucruri: 1. sa nu spui ce crezi, fiindca nu mai stiai ce sa crezi si care sint regulile jocului; 2. sa crezi tot ceea ce spui, adica sa asimilezi ca "ale tale" toate lozincile, minciunile si mirsaviile pe care te sileau sa le auzi, repeti, recunosti si semnezi.

    Stiind aceste lucruri, vom intelege mai bine de ce, in Romania, de douazeci de ani incoace, avem o oligarhie politico-intelectuala care a trecut prin toate ideologiile. Introdusi, in campania electorala, in aceeasi celula de bloc cu noi, politicienii ne sint, timp de o luna, prieteni. Ne zimbesc de pe stilpi, garduri, capote de masini, ba chiar te astepti sa iasa din televizoare cu mina intinsa si zimbetul larg si sincer. Ne impartasesc pasurile, ne inteleg, ne aproba. Sau macar par oameni normali, chiar daca de alta parere. Apoi, brusc, in miez de noapte, dupa ce s-au anuntat rezultatele alegerilor, totul se schimba, si pornesc, cu girofaruri, impozite, violenta si nesimtire, la un nou asalt, de patru ani, asupra normalitatii.

    Dar daca primii, politicienii, ne fac sa nu ne credem ochilor si sa ne suspendam orice capacitate sau pofta de a mai judeca, cei din oligarhia intelectuala au ca sarcina sa ne faca sa spunem tot ce spun ei si apoi sa credem tot ce ne silesc sa repetam la infinit. Primii ne produc stupefactia. Ceilalti ne alimenteaza conformismul. Primii sint produsul. Prost. Ceilalti sint publicitatea. Mincinoasa. Sau de o sinceritate secventiala. Membrii oligarhiei intelectuale sint cei care spun azi ca Iliescu e rau, miine ca Iliescu e bun. Azi ca elitele ne salveaza, miine ca elitele ne-au tradat si ne tradeaza. Azi ca UE e buna, chiar daca ne minte, pentru ca ne minte pentru binele nostru. Miine, ca UE a dat-o in bara cind ne cere sa fim mai permisivi cu incestuosii. Azi ca globalizarea e un dat, glorios. Miine ca globalizarea e sub semnul intrebarii si ca mai bine devenim cu totii protectionisti. Azi ca Basescu e comunist. Miine ca Basescu e cel mai tare anticomunist. Azi ca se arunca de la etaj daca Basescu se aliaza cu Iliescu. Miine ca: "I'm sorry, old boy, da' stau la parter, cel putin la parterul moral, si nu am unde si de ce sa ma arunc". Azi ca nu sintem destul de destepti ca sa le intelegem complexitatile tactice si oportunismele benefice, miine ca nimeni nu mai da atentie discursului etic al intelectualilor. Azi, ii publicam, premiem si laudam pe tinerii marxisti. Miine, anuntam ca toti cei care nu ii denunta pe tinerii marxisti sint dusmanii "valorilor" (adica dusmanii "nostri"). Azi, luam banii lui Vintu si il injuram pe Patriciu. Miine, invers. Poimiine, peroram impotriva "oligarhilor" si acceptam un ciubuc, o sinecura de la Presedinte. Azi, sa criticam, tovarasi. Miine: mai usor cu critica, baieti. Azi, euro-socialisti. Miine, adepti ai liber-schimbismului si ai "culturii vietii". (Orice asemanare cu persoane reale a persoanelor descrise in acest paragraf e reala si intentionata. Autorul le-a omis numele pentru ca s-a plictisit de ei. Spera insa ca vor sesiza aluzia si ca vor alege singura solutie onorabila.)

    Rezultatul acestei babilonii programatice e ca nu mai indraznim sa spunem ce gindim, dar ca ajungem sa credem toate figurile si vorbele goale pe care sintem siliti sa le ascultam, vizionam si repetam. Prin anarhia politica si sociala, ni se rapeste coerenta interioara. Prin manipularea semantica, prin multiplicarea mediatica a oamenilor si ideilor lipsite de consistenta, ni se sugereaza sau impune ce sa gindim. Ni se dicteaza termenii. Din pacate, intr-o Romanie prinsa de zeci de ani intre cei care fura si cei care tin de sase, acesti termeni nu pot fi decit cei ai capitularii.

    P.S.: Saptamina viitoare voi publica epilogul acesti serii de articole referitoare la "elita" noastra.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri