Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Romania si tentatia implicarii militare in Liban

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Este evident ca presedintele Traian Basescu doreste ca Romania sa participe la forta internationala care va fi desfasurata in Liban, in baza recentei Rezolutii 1701 a Consiliului de Securitate ONU. Forta multinationala suplimentara va intari efectivele UNIFIL (Forta Interimara ONU in Liban) si, totodata, va beneficia de un mandat mult mai cuprinzator, in zona-tampon delimitata. Plasarea ei sub comanda franceza si participarea unor contingente din mai multe state NATO ii vor conferi, desigur, mai multa greutate. Insa nu exista nici o obligatie de solidaritate din partea Romaniei sau a vreunui alt membru NATO, totul fiind o chestiune de raporturi bilaterale. Aceasta nu inseamna, insa, ca participarea noastra la acest demers ar fi lipsita de semnificatii.
    In primul rind, factorii politici de la Bucuresti pot lua in calcul stadiul actual al raporturilor franco-romane, mai ales in contextul apropiatului sommet al francofoniei, gazduit de tara noastra. Au existat destule surse de tensiune in raporturile bilaterale, in ultimii ani, a caror eliminare a implicat anumite eforturi (nu doar la Bucuresti, ci si la Paris). Se stie ca Franta a fost coautorul rezolutiei, alaturi de Statele Unite, si ca exista un puternic interes francez pentru succesul acestei misiuni. Motivatiile guvernului de la Paris sint mai putin importante pentru noi, acum. Insa Romania are o foarte buna ocazie sa demonstreze Frantei ca se poate conta pe ea.
    Anvergura politica a operatiunii este sugerata si de intentia Germaniei de a participa cu trupe, ceea ce ar aduce, pentru prima data, soldati germani in apropierea statului Israel. In presa internationala s-a speculat deja ca guvernul de la Ierusalim priveste cu un anumit scepticism aceasta prezenta, astfel incit s-ar putea ca militarii germani sa fie desfasurati nu in sud, ci in nordul Libanului, la granita cu Siria, pentru a garanta intreruperea livrarilor siriene de arme pentru Hezbollah. Oricare ar fi decizia finala, implicarea guvernului de la Bonn, ca si a altor guverne din NATO si UE, demonstreaza ca Occidentul nu doreste ca noul UNIFIL sa ramina entitatea neputincioasa de pina acum. Si din acest punct de vedere, o eventuala oferta de participare ar conferi Romaniei un plus de prestigiu in politica sa externa.
    Mai exista si alte argumente de natura politica in favoarea participarii romanesti, pe care atit presedintele Basescu, cit si guvernul le cunosc foarte bine. In esenta, ele pot fi subsumate dorintei Romaniei de a fi un furnizor de securitate pe plan international, iar acest obiectiv nu poate fi atins doar prin organizarea de seminarii, ci e nevoie de implicare directa, de asumare de riscuri. Intrebarea pe care si-o pun, indiscutabil, liderii de la Bucuresti este daca nu cumva riscurile militare sint prea mari, prin comparatie cu beneficiile politice anticipate.
    Atunci cind s-a referit pentru prima data la eventualitatea trimiterii de trupe romane, Traian Basescu nu anticipa corect rezultatul ostilitatilor. Mizind, asemenea majoritatii liderilor politici si analistilor, pe o victorie mai convingatoare a Israelului, el intrevedea un context diferit al desfasurarii fortei internationale. Gherilele Hezbollah ar fi fost serios incapacitate, iar dezarmarea lor - mai facila. Fortele guvernului libanez - alcatuite in principal din sunniti si crestini - nu ar fi avut probleme in procesul de dezarmare a gherilelor siite. Militarii UNIFIL ar fi urmat sa joace mai degraba un rol de supraveghere, fara riscuri majore de angrenare in conflicte punctuale cu Hezbollah. Si, nu in ultimul rind, populatia locala ar fi urmat sa izoleze si sa exercite presiuni asupra gherilelor, facilitind astfel misiunea guvernului libanez si a UNIFIL.
    Acest scenariu nu s-a concretizat. Strategia israeliana a fost neconvingatoare - unii analisti politici si militari o considera de-a dreptul eronata. Intre Israel si Hezbollah scorul a fost mai degraba egal, iar daca totusi contabilizam o victorie israeliana, atunci este una "la puncte", nu prin knock-out. Politic, insa, Hezbollah iese intarita, cel putin pe plan local. Populatia civila din sud nu s-a intors impotriva Hezbollah, iar liderii acesteia nu par a lua in serios eventualitatea dezarmarii.
    Asadar, presupunind ca armistitiul va rezista si, in final, forta internationala va fi desfasurata, ea trebuie sa fie pregatita inclusiv pentru confruntari cu militiile siite. Comandantii militari romani trebuie sa evalueze gradul de pregatire al trupelor romane pentru o astfel de misiune, ca, de altfel, si pentru celelalte activitati subsumate mandatului ONU.
    Este de asteptat ca raspunsul comandantilor sa fie unul pozitiv. Se stie, de asemenea, ca implicarea peste hotare este sustinuta de armata, ca institutie, in primul rind din motive de prestigiu profesional. Insa o decizie de o asemenea importanta trebuie sa parcurga toate etapele, formale si informale, de analiza. Oamenii politici isi asuma, ulterior, responsabilitatea - iar in acest caz, Traian Basescu pare mai nerabdator ca niciodata.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri