Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sase din treizeci si cinci: euro-raportorii romani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ne pregatim sa trimitem in Parlamentul European (PE) o noua "echipa nationala", chiar daca ea va fi compusa, de fapt, din selectionate ale cluburilor rivale. Unii dintre vechii titulari isi vor mentine posturile, in sensul ca au fost plasati pe locuri eligibile, pe listele partidelor de care apartin. Fara indoiala ca au existat si dezamagiri, oameni care nu au dat randament in forul cu sedii la Bruxelles si Strasbourg. Partidele stiu - sau ar trebui sa stie - cine a esuat in misiunea de la PE. Totusi, absenta din partea superioara a listelor nu poate fi echivalata cu o sanctiune. Mai ales in conditiile in care actualul euro-mandat va fi unul foarte scurt, s-ar putea ca unii candidati potentiali sa fi fost retinuti in tara pentru alegerile nationale  de anul viitor, a caror miza va fi, indiscutabil, mai mare.

    Gratie paginii de web extrem de consistente si prietenoase pe care ne-o pune la dispozitie PE, putem evalua relativ usor calitatea reprezentarii noastre dupa 1 ianuarie 2007. Intr-un articol de acum citeva luni sustineam ca desemnarea unor europarlamentari romani in functii de conducere la nivelul institutiei, al comisiilor de specialitate sau al grupurilor parlamentare este nu doar un gest de curtoazie fata de Romania (a saptea tara ca numar de reprezentanti), ci si o apreciere a competentelor si activitatii respectivelor persoane in perioada stagiului de euro-observatori. In cele ce urmeaza, pornind de la datele existente pe paginile celor 35 de europarlamentari romani, voi propune o noua delimitare. Ea porneste de la premisa ca intr-o comisie de specialitate a PE sint investiti ca "raportori" (pe o anumita tema) doar parlamentari in a caror competenta si perseverenta colegii au incredere. Neglijam aici faptul ca si la nivelul grupurilor parlamentare sint desemnati raportori, care sa recomande o anumita atitudine intr-o chestiune data.

    Adesea, aceasta sarcina se apropie, ca volum, de cea a raportorului "specializat" investit de comisia parlamentara. Neglijam, de asemenea, faptul ca o activitate sustinuta la nivelul intrebarilor, al interventiilor in sedintele plenare sau al declaratiilor scrise ar putea compensa absenta din CV a calitatii de raportor. Trebuie observat, de asemenea, ca sansa europarlamentarilor romani de a deveni raportori a fost limitata la temele si subiectele intrate pe agenda dupa 1 ianuarie 2007 - iar din acest punct de vedere au intervenit, cu siguranta, destule diferente intre agendele comisiilor de specialitate. In fine, pentru corectitudine fata de reprezentantii PRM, poate fi mentionat faptul ca reprezentantii grupului din care acestia fac parte (si, se pare, doresc sa iasa) nu sint prea agreati ca raportori in cadrul comisiilor.

    Ce se poate observa, pornind de la aceste premise si tinind cont de numeroasele rezerve exprimate mai sus? In principiu, conduce eurodeputata liberala Adina-Ioana Valean, cu 5 rapoarte solicitate de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne. Daca tinem cont de faptul ca ele abordeaza problematici similare - acorduri privind vize de scurta sedere si readmisie cu state din fosta Iugoslavie - si ca aceasta comisie (precum comisia juridica in Parlamentul national) este implicata in foarte multe activitati, avantajul doamnei Valean se nuanteaza. Oricum, reprezentanta PNL sta foarte bine si la capitolele intrebari, interventii si declaratii scrise. Misiunea de raportor a primit-o si colegul sau de partid si de grup europarlamentar Horia-Victor Toma, tema incredintata domniei sale - integrarea  Romaniei si Bulgariei in mecanismul vamal comunitar - are o complexitate relativ scazuta, dar nu poate fi ignorata.

    Acelasi lucru se poate spune si despre continutul rapoartelor incredintate democratului Marian Jean Marinescu (grupul popular) - este vorba despre vizele de scurta sedere si readmisia pentru cetatenii Republicii Moldova. Insa, in acest caz, trebuie facuta precizarea ca dl. Marinescu a primit functia de vicepresedinte al grupului, o postura solicitanta din punct de vedere al timpului si efortului. 

    Daca tinem seama de importanta subiectului, probabil ca in top ar trebui sa figureze eurodeputatul PSD Adrian Severin, co-autor (alaturi de un coleg francez) al unui raport privind viitoarea componenta a PE, in conditiile in care numarul total de europarlamentari va fi limitat la 750. Raportul a fost intens comentat si a trezit destule reactii. Dincolo de aceste replici si poate chiar datorita lor, este evident ca domnul Severin a primit din partea comisiei pentru afaceri constitutionale o misiune importanta. Mai putin consistente, dar demne de remarcat sint rapoartele incredintate altor doi social-democrati, Cristian Dumitrescu (pe tema adaptarii Romaniei si Bulgariei la regimul comunitar asupra obligatiilor contractuale) si Alexandru Athanasiu (privind statisticile trimestriale asupra locurilor de munca vacante in Comunitate).

    Nu este cazul sa se traga concluzii pripite, mai ales in cursul unei campanii electorale. Insa ar fi de asteptat ca oamenii politici care, cit de cit, au reusit sa-si creeze platforme la Bruxelles si Strasbourg sa aiba oportunitatea sa ne spuna mai pe larg ce au facut si, eventual, ce vor face in continuare. 


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri