Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scutul lui Barack, nervii Moscovei si cum "daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit" (I)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Romania va participa, probabil, la scutul antiracheta american. "Probabil", in sensul ca va fi necesara pina la urma o aprobare a Parlamentului, insa e greu de crezut ca jocurile de politica interna vor afecta drastic o decizie atit de importanta. Daca proiectul va fi dus la capat, va trebui sa ne resemnam cu ideea ca teritoriul romanesc va fi o posibila tinta a unor lovituri preventive ruse.

    Nu trebuie sa uitam, totusi, ca sintem inca sub zodia descurajarii nucleare, iar in caz de conflict ruso-american este "rational" ca ostilitatile sa treaca pragul nuclear. Numai asa razboiul poate ramine de neconceput, pentru ca nimeni nu poate cistiga. Aceasta este rationalitatea aparent irationala a descurajarii nucleare, care a functionat in timpul razboiului rece, contribuind enorm (decisiv, in viziunea multor teoreticieni) la mentinerea pacii.

    Acum - de fapt, incepind cu Administratia Reagan, in anii 1980 - se discuta daca nu cumva un razboi nuclear ar putea fi purtat si cistigat. Mult contestata Initiativa de Aparare Strategica a murit, insa ramasitele ei intelectuale continua sa jeneze Rusia. Nu putem intra aici in amanunte, dar se stie ca, potrivit unei viziuni larg impartasite a logicii descurajarii, dezvoltarea de sisteme defensive este mai periculoasa decit cea a sistemelor ofensive, pentru ca ti-ar putea crea iluzia ca, limitind replica adversarului, poti aplica lovitura care sa-ti aduca victoria in razboiul nuclear.

    Dupa sfirsitul Razboiului Rece, doctrinele militare si de securitate s-au modificat, iar unii "rebeli" - in Vest si Est, deopotriva - isi inchipuie ca un conflict intre cele doua mari puteri militare ar putea, totusi, sa ramina conventional si/sau limitat, adica ar putea exista un invingator. Oficial, insa, ne aflam in aceeasi situatie de "distrugere reciproca asigurata" din perioada Razboiului Rece, cu observatia ca acum mai degraba  Rusia ameninta cu "prima lovitura" nucleara,  principiu mentinut si in noua doctrina militara semnata zilele trecute de presedintele Medvedev.

    Trebuie spuse lucrurilor pe nume: da, este posibil ca, la limita, Rusia sa atace "preventiv" interceptoarele scutului american, inclusiv pe cele din Romania - posibil chiar cu arme nucleare. Dar un astfel de atac nu ar avea sens strategic, nu ar putea fi decit o prefata la o conflagratie nucleara pe scara larga, in urma careia nu ar mai exista "miine". Ne place sau nu, sintem afectati si noi de logica distrugerii reciproce asigurate.    

    Revenind pe terenul realitatii, Moscova e ingrijorata de dezavantajul cu care se confrunta in privinta sistemelor defensive, care face ca SUA si NATO sa aiba in viitor capacitatea de a-i perturba  intr-o masura intolerabila  potentialul de lovire, conventionala sau nucleara. Este de asteptat ca Rusia sa faca eforturi mari pentru a tine pasul cu rivalul sau in privinta sistemelor defensive. Problema este ca ea dispune de mult mai putine optiuni pentru a "incercui" convingator adversarul cu astfel de sisteme, mai ales ca Statele Unite au un arsenal ofensiv mai "mobil" decit al Rusiei (mai putin dependent de baze de lansare terestre). Concluzia este  valabila si in cazul arsenalului nuclear, si al celui conventional.

    Astfel ca aparitia unui sistem integrat de aparare antiracheta la frontiera geopolitica de vest - sud-vest este o veste proasta pentru Rusia. Nu pentru ca ar modifica logica de fond: dimensiunile sale sint aproape nesemnificative in cazul unui conflict militar Rusia-SUA, dat fiind volumul arsenalelor celor doua tabere. Mai mult, pentru Rusia, forma actuala a scutului este mai acceptabila decit cea preconizata de vechea administratie Bush, care viza protectia impotriva unor rachete intercontinentale cu raza lunga de actiune, lansate de Iran.

    Amplasat in Cehia si Polonia, vechiul sistem era insa, in mod evident, "anti-rusesc", in sensul ca putea intercepta si citeva (doar citeva) rachete lansate din Rusia impotriva Europei occidentale. Acum, sistemul este indreptat in primul rind impotriva rachetelor iraniene cu raza de actiune scurta si medie, pentru ca se pare ca regimul de la Teheran se concentreaza acum asupra acestor tipuri de rachete. Iar pentru Rusia este mai putin deranjant, dupa cum au recunoscut-o chiar politicieni si analisti rusi.

    Insa rusii prefera sa analizeze situatia strategica pornind de la capacitati, nu de la intentii, si nu pot fi neaparat condamnati pentru asta. Dar trebuie sa inteleaga ca, desi s-au intarit in ultimii ani, inca mai pot fi deranjati (si cred ca in domeniul sistemelor defensive marele "deranj" va veni in viitor). De asemenea, Rusia n-ar trebui sa uite faptul ca, prin atitudinea ambigua si toleranta fata de programul iranian de dezvoltare a rachetelor, ca de altfel si fata de programul nuclear al Teheranului, ea insasi a oferit Statelor Unite o frumoasa justificare pentru dezvoltarea scutului.  Daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri