Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scutul resetat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Scutul antiracheta american instalat in centrul Europei a iesit de pe agenda, spre dezamagirea unora si spre satisfactia altora. Arareori o decizie de acest gen satisface pe toata lumea. Proiectat pentru a apara Europa centrala si nordica de rachetele iraniene, acest dispozitiv avea un mare defect: nu stia sa stea cu ochii deschisi in fata eventualelor rachete venite dinspre sud-sud-est, dar in acelasi timp inchisi in privinta celor venite dinspre est. E una dintre marile probleme ale tehnologiei contemporane: o instalatie radar, spe exemplu, nu stie sa faca distinctia intre rachetele unui stat "rau", precum Iranul, si cele ale unui stat "bun", partener de voie-de nevoie al Statelor Unite, precum Rusia. Motiv pentru care Moscova a luat atitudine, semanalind - pe buna dreptate - ca amplasarea scutului ar modifica echilibrul strategic in Europa. Nu ne mai place sa vorbim despre acest echilibru, il consideram o relicva a razboiului rece, insa asta nu inseamna ca el nu exista si ca nu trebuie sa ne preocupe.

    Am dubii serioase in ceea ce priveste atasamentul noii Administratii americane fata de confortul politic al aliatilor sai est-europeni in raporturile cu Moscova. Desigur, aceasta cotitura mi se pare deranjanta, insa ea este perfect explicabila. La fel de evident este faptul ca, intr-o perioada de criza in managementul sistemului international, relatiile cu Rusia, China sau India vor cintari intotdeauna mai mult la Washington, decit cele cu aliatii mici, fie ei oricit de fideli.

    George W. Bush, un presedinte pe care noi, romanii, il putem aprecia pentru modul in care a gestionat relatia bilaterala, a acordat o atentie constanta Europei de Est. A facut-o pentru ca asa i-au dictat interesele Americii, asa cum le percepeau el si colaboratorii sai apropiati. A oferit Europei de Est garantia apartenentei la NATO (desigur, Ungaria, Cehia si Polonia o aveau deja, dar aceasta nu modifica argumentul), obtinind in schimb solidaritate politica si implicare militara alaturi de America. A incercat sa alterneze cooperarea cu jocul dur in partida dificila cu Moscova, desi in multe situatii a manifestat slabiciune sau inabilitate. Si chiar daca in anumite dosare a dat dovada de pasivitate sau de dezinteres (pe noi, romanii, ne afecteaza, desigur, cel moldovenesc), Administratia Bush ne-a oferit senzatia de fermitate, a parut receptiva, atit cit poate fi o superputere, la argumentele est-europene.

    Din pacate, in cazul scutului antiracheta din Cehia si Polonia, George W. Bush a mers prea departe. A incercat sa-i convinga pe rusi ca ar face mai bine sa ia in calcul bunele intentii ale Statelor Unite, iar nu realitatea capacitatilor militare din teren. E greu de spus daca a fost vorba de naivitate sau de calcul rece, insa, oricum, reactia ostila a Moscovei poate fi inteleasa. In privinta echilibrului strategic in Europa, Rusia a adoptat pozitii realiste: nu putem masura si evalua intentiile, ci doar capacitatile. Chiar si reactia ei - instalarea de rachete in enclava Kaliningrad - poate fi inteleasa.

    In conditiile in care una dintre parti modifica, fie si fara intentii rele, echilibrul strategic, cealalta este indreptatita sa reactioneze (iar reactia cea mai adecvata, in aceasta logica, este cea care compenseaza fara a escalada). In ce masura raspunsul Moscovei a satisfacut aceasta exigenta, se poate discuta. Din punctul meu de vedere, reactia a fost una exagerata, iar motivatia principala nu este una strategica, ci mai degraba una de politica interna. Dar, dincolo de aceasta cintarire, situatia este mai buna acum - fara scut american si fara rachete ruse in Kaliningrad - decit daca ambele proiecte ar fi puse in aplicare.

    Administratia Obama a adoptat, din acest unghi, o pozitie rationala. Protestele est-europenilor par exagerate din punct de vedere strategic: securitatea regionala este promovata cel mai bine in conditiile unei relatii normale intre Washington si Moscova, nu in acelea ale unui nou razboi rece. Insa ele sint cit se poate de justificate din punct de vedere politic: atit timp cit Barack Obama nu a oferit un cadru, un model pentru relatiile SUA cu partenerii est-europeni, e normal ca orice pas in relatia cu Rusia sa fie privit cu suspiciune. Apasarea butonului "reset" in relatia cu Moscova ar fi trebuit precedata de un semnal politic mai clar - si in nici un caz unul de reset - adresat Europei de Est.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri