Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Top 5 preelectoral

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Acest articol apare in preziua alegerilor legislative, astfel ca este redactat sub anumite constringeri autoasumate. Chiar daca in presa scrisa nu exista reglementari similare celor din audiovizual si chiar daca din acest colt de pagina nu s-a facut niciodata campanie electorala pentru nimeni, prefer sa nu discut oferte politice sau candidati, nici macar la modul general. Rezist si tentatiei de a-mi dezvalui prognozele electorale, astfel ca data viitoare - exceptind cazul in care se intimpla ceva absolut spectaculos pe plan extern - le voi face cunoscute, impreuna cu datele privind "amplitudinea" erorii si, pe cit posibil, cauzele ei. Ma numar printre politologii rezervati in ceea ce priveste capacitatea intuitiei umane, chiar bine antrenata si intemeiata pe sondaje bune, de a prezice rezultate electorale, asa ca in nici un caz cititorii numarului de saptamina viitoare nu se vor trezi cu o analiza de tip "am avut dreptate".

    Oricum, imi marturisesc inca de pe acum principala tema de interes: cit de numeroase vor fi bizareriile (sau chiar aberatiile) sistemului electoral, in sensul in care candidati clasati pe primul loc in colegii nu vor reusi sa patrunda in Parlament, din alte cauze decit incapacitatea partidelor lor de a trece pragul electoral? Mai precis, care este posibilitatea partidelor, la centru sau la nivel de filiale, de a interveni in ierarhizarea candidatilor, dupa alegeri, cind se desemneaza cine ocupa fotoliile si cine ramine pe afara? Asadar, e o chestiune tehnica, mai degraba teoretica. Una din putinele prognoze la care ma incumet acum vizeaza un termen mai lung: actualul sistem va avea mari dificultati in a se institutionaliza, pentru ca oamenii nu vor intelege foarte usor logica distribuirii mandatelor. Va fi contestat si, probabil, vor aparea amendamente.

    Pe locul secund, la mare distanta, vine nivelul prezentei la urne. Optimistii in privinta votului uninominal spera ca acum, cind vom alege "oameni, nu liste", cetatenii vor fi stimulati sa se deplaseze la sectiile de votare - oricum, in masura ceva mai mare decit in trecut. Eu nu cred ca se va materializa acest deznodamint (altfel, pozitiv). Oricum, scrutinul de miine nu va putea oferi o perspectiva clara, pentru ca lipsesc alegerile prezidentiale, care pina acum i-au animat ceva mai mult pe alegatori. Nu vom sti niciodata cu precizie cum se vor combina, miine, efectele acestor doi factori, ca sa nu mai vorbim de vreme, minivacanta de Ziua Nationala, programele de televiziune etc.

    Pe locul trei vine tot o chestiune teoretica - modul in care institutele de sondare a opiniei publice au reusit sa-si adapteze metodologiile la specificul noului sistem. Nu sint, in nici un caz, specialist in domeniu, dar cunosc citeva dintre probleme si le intuiesc pe altele. Ma intereseaza mult - si abia astept sa discut asta cu oameni care se pricep - daca votul uninominal sui generis pe care l-am adoptat distorsioneaza competitia la nivelul colegiilor uninominale, stimulind votul in favoarea "celor mari" (de regula, doi competitori, mai rar trei) si in defavoarea celorlalti; de asemenea, daca e posibil sa stim, macar la nivel de circumscriptie, daca nu chiar la nivel de colegiu, ce partide au fost tradate de electoratul absenteist. Si, implicit, cine va reusi mai bine sa-si mobilizeze propriul segment de sustinatori, reali sau potentiali.

    Pe locul patru in topul meu vine o problema de fond, una pe termen lung. Este vorba de sansele ca din aceste alegeri sa rezulte un legislativ care sa se poata intelege cu Presedintele asupra unei necesare reforme institutionale. Foarte probabil, competitia prezidentiala de anul viitor va bloca orice apetit al partidelor si al Parlamentului de a aborda o asemenea tema. Nici inceputul lui 2010 nu ar fi atit de rau pentru a declansa procesul, dar daca se intirzie si mai mult, sansele vor scadea exponential. Nu are rost sa insistam acum asupra continutului acestei reforme, pe care o vad posibila doar in sensul imbunatatirii semiprezidentialismului, nu in acela al abandonarii lui (pe care, altfel, as sustine-o cu toata energia).

    In fine, pe locul cinci, ultimul in acest top, se claseaza o alta tema ce nu poate fi tratata pe termen scurt, ci mai degraba mediu. Este vorba de increderea populatiei in Parlament si, de asemenea, in partide. Daca in privinta acesteia din urma nu intrevad modificari majore (pe care evident ca le-as dori), in ceea ce priveste increderea in forul legislativ, ca institutie, ar fi de asteptat ca ea sa progreseze. Desigur, exista o depreciere in timp, insa optimistii votului uninominal s-ar astepta ca palierul la care se va ajunge peste un an-doi sa fie mai ridicat decit cel specific Parlamentului ales prin vot pe liste. In ceea ce ma priveste, sint mult mai rezervat, desi evident ca mi-as dori o astfel de evolutie.

    In fine, asa cum se obisnuieste si cum se cuvine, voi incheia si eu printr-un indemn de a se prezenta la urne, adresat tuturor celor care, in urma acestei campanii electorale, au simtit ca politicienii le-au acordat respectul datorat unor cetateni ai Romaniei democratice.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri